Aminokisline v prahu – glutamin je v našem telesu najpogostejši

Aminokisline v prahu se uporabljajo za doseganje boljših rezultatov pri vadbi, to pa še ne pomeni, da so primerne le za bodybuilding. Gre namreč za molekule, ki so v resnici osnovni gradniki beljakovin v telesu, vsebujejo pa aminsko in karboksilno skupino. V naravi se nahaja več kot 100 različnih vrst aminokislin. V prahu so idealne kot prehransko dopolnilo, s katerim dosežemo rezultate pri športu hitreje in bolj zanesljivo, kot bi jih sicer. Največ govora je o glutaminu, aminokislini, ki jo je v našem telesu največ. Njegova naloga je pospeševanje procesa regeneracije po vadbi in zmanjševanje katabolizma, hkrati pa deluje tudi kot pogon oziroma gorivo za možgane. Na voljo je v obliki prehranskega dopolnila v prahu, po katerem pogosto posegajo vsi, ki se ukvarjajo s telesno aktivnostjo. Aminokisline v prahu nam omogočajo preprost način zadovoljevanja potreb našega telesa po teh pomembnih gradnikih. Čeprav se nahajajo v prehrani, so pogosto del manj poznanih in priljubljenih živil, ki jih ne vključujemo v svoj režim prehranjevanja. Eden izmed takšnih virov je maca, rastlina, ki je postala priljubljena šele v sodobnem času. Poleg glutamina se v aminokislinah v prahu nahajajo še arginin, L-ornitin, tirozin, fenilalanin in lizin. Zelo bogat prehranski vir aminokislin so tudi chia semena, acai jagode ter ječmenova in pšenična trava, a ker po teh živilih le redko posegamo, se je smiselno odločiti za jemanje tistih v prahu, ki vsebujejo tudi glutamin. Kdaj in kako jih jemati, je odvisno od vrste prehranskega dopolnila in od posameznika, pa tudi od njegovih zastavljenih ciljev.

aminokisline

Katere aminokisline v prahu so najbolj priljubljene pri bodybuildingu?

Na trgu je velik poudarek na BCAA – kombinaciji treh aminokislin v prahu – levcina, izolevcina in valina. Uživanje prehranskega dopolnila pomaga posamezniku pri vzdrževanju zdravega imunskega sistema, povečuje sintezo beljakovin, izboljša regeneracijo po vadbi, prav tako pa izboljša še kognitivne funkcije posameznika in prispeva k povišanju mišične mase. Iz tega razloga se BCAA pogosto uporabljajo pri bodybuildingu. V svetu športnikov je izjemno priljubljen glutamin, ki je idealen za pripravo na trening oziroma tekmovanje, predvsem, kadar se je potrebno držati dietnega načina prehranjevanja. Glutamin najdemo v vseh beljakovinah, uvrščamo pa ga med semi-esencialne aminokisline, ki se sintetizirajo in shranjujejo v skeletnih mišicah. V obliki prahu je namenjen predvsem športnikom z intenzivnimi treningi, posameznikom, ki želijo pridobiti mišično maso, ljudem z načinom prehranjevanja, ki vsebuje zgolj malo kalorij in vsem posameznikom, ki želijo povečati svojo fizično aktivnost in vzdržljivost. Aminokisline v prahu nam ne omogočajo le obnove in rasti mišic, temveč prispevajo tudi k intenzivnejšemu delovanju imunskega sistema, kar je ključnega pomena za doseganje boljše vzdržljivosti med telesno aktivnostjo. S vprašanji o tem, kdaj in kako jih jemati, se lahko obrnemo na prodajalce iz trgovine The Nutrition. Najdemo jih na spletni strani in v številnih poslovalnicah po vsej Sloveniji.

Aminokisline v prahu vse bolj priljubljene kot prehranska dopolnila

Dejstvo je, da so omenjena prehranska dopolnila nekoč uporabljali le posamezniki v bodybuildingu, kar še danes meče slabo luč nanje. Število ljudi, ki so prepričani, da so tovrstni izdelki namenjeni le profesionalnim športnikom, je namreč še vedno zelo visoko. Aminokisline v prahu, vključno z glutaminom, so idealne za vsakogar, ki bi želel izboljšati svoje sposobnosti in delovanje organov. To pomeni, da tovrstna prehranska dopolnila prinašajo ogromno prednosti oziroma koristi za zdravje, ne pa zgolj porast mišične mase. Ker prehranskih virov aminokislin ne zaužijemo dovolj, naše telo trpi zaradi pomanjkanja, sami pa utrujenost in druge simptome pripisujemo nečemu povsem drugemu, nikakor pa ne pomanjkanju aminokislin. Tiste v prahu se v telesu bistveno hitreje absorbirajo kot tiste iz prehranskih virov in so takoj pripravljene na uporabo, kar je le še ena izmed mnogih prednosti. Prispevajo k hitrejšemu okrevanju po telesni vadbi, spodbujajo delovanje našega imunskega sistema, nam zagotavljajo pomoč pri težavah s prebavo in presnovo, hkrati pa zmanjšujejo občutek utrujenosti in pospešijo celjenje poškodb, saj popravljajo poškodovana tkiva v telesu.

aminokisline prehransko dopolnilo

Glutamin je idealna pomoč pri hujšanju

Glutamin telo delno samo sintetizira, predstavlja pa kar 60% vseh aminokislin v telesu. Ker na različne načine poveča celično aktivnost, je zelo učinkovit pripomoček za hujšanje. Od njegovega dodajanja v prehrano ima korist prav vsakdo, še posebej posamezniki, ki trpijo zaradi stresa, tisti, ki veliko trenirajo in vsi, ki se borijo s katero koli izmed nalezljivih bolezni. Glede priporočenega odmerka aminokislin v prahu se je najbolje pogovoriti s prodajalcem na prodajnem mestu, saj je odmerek med drugim odvisen tudi od namena jemanja. Če k jemanju aminokislin v prahu dodamo še redno telesno aktivnost in se odrečemo neprimernim živilom, bomo kmalu opazili izboljšanje počutja. V spletni trgovini The Nutrition vam bomo z veseljem pomagali izbrati pravo prehransko dopolnilo za vas. Na naši spletni strani najdete veliko receptov, ki vam bodo zagotovo pomagali do boljšega počutja.

Morda ti bo všeč tudi...