Varilni aparati – pameten izbor močno olajša delo

Varilni aparati so naprave s katerimi spajamo predmete v novo celoto. Ločimo jih na tiste z enosmernim in tiste z izmeničnim tokom. S prvimi varimo enostavne kovine, med tem ko so drugi namenjeni izključno za varjenje nizko legiranega jekla. Profesionalni so kvalitetnejši od aparatov namenjenih za domačo uporabo, razlikujejo pa se tudi tudi po teži in premeru varilne žice. Ko kupujemo varilni aparat, je potrebno za optimalen nakup razumeti njegovo delovanje.

Varilni aparati MIG-MAG

MIG-MAG sta dve okrajšavi, ki sta se združili v oznako za varjenje, oziroma varilne aparate.

MIG (M – metal, I – inert, G – gasse), pomeni, da ima aparat neoplaščeno diodo, plin ki se ga uporablja pri tem načinu varjenja pa je nereaktivni Argon, ki s staljenim materialom ne reagira.

Varilni aparat MIG MAG

Okrajšava MAG (M – metal, A – activ, G – gasse) označuje aparat, pri katerem je elektroda prav tako neoplaščena, plin, ki ga uporabljamo za takšno varjenje pa je aktivni ogljikov dioksid, ki reagira s staljenim materialom. Pri tem nastali kisik povzroča delno oksidacijo staljenega materiala, ki pospeši dodatno sproščanje toplotne energije in vpliva tudi na obliko zvara. Pri varjenju lahkih kovin in njihovih zlitin oksidi bistveno poslabšajo lastnosti zvara. Zato se ta postopek zanje ne uporablja.

Zvar narejen s CO2 je relativno širok, pri argonu pa ožji in globlji. Za Aluminij, Magnezij in njune zlitine navadno uporabljamo čisti Argon, za nerjaveča jekla Argon z dodatkom 5 % kisika, za navadna jekla pa mešanico 80 % argona, 5 % kisika in 15 % ogljikovega dioksida.

Običajni deli MIG-MAG varilnega aparata so krmilna omarica za nastavitev varilnih parametrov, elektroda (gola varilna žica, navita na kolutu), podajalna naprava (potiska elektrodo skozi gibljivo cev), varilna pištola z držalom na katerem je krmilno stikalo, gibljiva cev skozi katero gre plin, vodniki za varilni in krmilni tok ter voda za hlajenje. Poleg vsega naštetega lahko prištejemo tudi jeklenko s plinom (z redukcijskim ventilom), ki pa je od samega aparata ločena. Elektroda je priključena na varilni tok v kontaktni šobi, ki je na koncu pištole, zato je prosta dolžina elektrode, ki omogoča večjo gostoto varilnega toka in s tem hitrejše taljenje elektrode, zelo kratka. Šoba skozi katero izteka plin je, razen pri varjenju z večjim tokovi, keramična. V primerih večjega toka pa bakrena in hlajena z vodo.

Pri novejših varilnih aparatih je v pištoli mehanizem za vlečenje elektrode, kar preprečuje njeno zatikanje, cev pa je daljša (do 8 m).

Navadno gre pri MIG – MAG varjenju za kakovostne varilne aparate. Na voljo so različni modeli, od 180 pa vse do 600 amperskih. Lahko se odločimo za aparat z inverterskim ali transformatorskim izvorom, ločeno omarico in dvo ali štirikolesnim pogonom. V primeru pa, da ga nameravamo uporabljati v profesionalne namene, nam je na voljo tudi hladilni sistem.

Varilna oprema

Pri prav vsakem varjenju, pa naj bo še tako kratkotrajno, je zaščitna oprema osnovni delovni pogoj, ki zagotavlja varnost opreme in samega delavca, procesi varjenja so namreč izjemno kompleksni, pri njih se v zrak sproščajo delci in plini, ki lahko ogrožajo zdravje delavcev in ostalih. Tako nastale poškodbe so lahko hipne, ali dolgoročne. Varnostni opremi je vredno nameniti dovolj pozornosti še preden začnemo delo sploh načrtovati. Na voljo je veliko število različnih izdelkov, ki so narejeni za ta namen, najbolj pogosti pa so avtomatske zaščitne maske, rute, varilne odeje, rokavice in zaščitna oblačila.

Varilna oprema

Dandanes so najbolj aktualne avtomatske varilne maske, ki so sicer dražje od navadnih, a vsekakor vredne vložka, primerne pa tudi za profesionalno uporabo. Delujejo s pomočjo solarnih celic in zamenljive litijeve baterije ter so pripravljene za uporabo v vsakem trenutku, brez ročnega vklapljanja in izklapljanja. Filter, ki naše oči brani pred premočno svetlobo ima zelo veliko vidno polje in je, tako iz zunanje, kot notranje strani zaščiten s pleksi steklom. Vsi gumbi in stikala z nastavitvami se nahajajo na zunanji strani maske in so dosegljivi ter nastavljivi tudi med samim varjenjem. Na notranji strani vidnega filtra se nahaja le gumb za preizkus delovanja in indikator napolnjenosti baterije.

Moderne varilne rokavice so visoko udobne in primerne za vse varilne aplikacije. Navadno so izdelane iz kombinacije gladkega govejega in/ali jelenjega usnja. Kazalec rokavice je brez šiva za lažje dodajanje varilne žice, spodnji del rokavice pa je izdelan iz dvojne plasti usnja, kar preprečuje prehitro obrabo najbolj obremenjenega dlančnega dela rokavice. Celotna rokavica je sešita s pomočjo trojnega Kevlar® šiva. Na voljo so v vseh velikostih.

Odsesovalne naprave za čiščenje zraka so različnih velikosti in zmogljivosti ter primerne za delo v različnih prostorih. Delujejo po principu vgrajenega vakuuma. Pogosto so avtomatske in omogočajo menjavo filtra brez kontaminacije. So premične, primerne za premeščanje med delovišči.

Varilne odeje so lahke in lahko prenosne, na otip pa mehke in prijetne. Idealne so za zaščito različnih površin ali občutljivejših področij telesa. Kratkotrajno so odporne na temperature do 1.250°C .

Zaščite za cevi in gorilnike varilnega aparata so navadno izdelane iz usnja ali platna. Na voljo so v  različnih dimenzijah, primerne za vse vrste varjenja.

Morda ti bo všeč tudi...