Arboristika – znanje, ki skrbi za vaša drevesa

Arboristika je veda, ki temelji na biologiji dreves, ukvarja pa se s sajenjem in nego dreves v urbanem okolju, kar pomeni tako estetsko kakor biološko obravnavo.

Sajenje dreves je opravilo, za katerega se zahteva precej znanja, od katerega je odvisno kako bodo le-ta uspevala. Drevo, ki bo pravilno posajeno, se bo veliko bolje odzivalo na spremembe razmer, hkrati pa bo tudi manj občutljivo. Bolje bodo uspevale drevesne vrste, ki so prilagojene rastišču ter področju kjer je drevo posajeno, v nasprotnem primeru pa lahko razmere rastišča do neke mere prilagodimo njihovim zahtevam. Pravilno je treba izbrati tudi čas sajenja.

Ko je drevo potrebno podreti, je priporočljivo, da pokličemo strokovnjaka, saj je to gotovo eno nevarnejših opravil. Večje kot je, težje ga je podreti, verjetno pa ima tudi veliko krošnjo, ki ob padcu lahko poškoduje okoliške objekte ali celo osebe, ki se v napačnem trenutku znajdejo na mestu sečnje.

Obrezovanje dreves je eno pomembnejših opravil v sadovnjaku. Z njim poskrbimo za redkejšo krošnjo, ki se bo hitreje sušila in dopuščala sončnim žarkom, da se bodo prebili do plodov, njene veje bodo močnejše, razvile pa se bodo tudi rodne veje, nižje pri tleh. Drevesu onemogočimo rast v višino in poskrbimo za kvalitetnejše plodove, boljšega okusa.

Pod nego sadnega drevja spadajo opravila, kot so obrezovanje, gnojenje, zastiranje, zalivanje, košnja trave okoli dreves, redčenje plodov in kontroliranje stanja drevesa.

Morda ti bo všeč tudi...