Bodybuilding prehrana

Bodybuilding prehrana mora biti uravnotežena, da telo dobi vsa potrebna hranila po naporni vadbi. Popolna postava se ustvari le, če se upoštevajo trije pogoji: zadosten vnos hranil, pravilna vadba in kvaliteten počitek. Veliko hranil dobiva telo s hrano, tistih, ki pa jih ne more proizvesti samo, mu jih pa moramo zagotoviti z vnosom prehranskih dodatkov. Bodybuilding prehrana mora vsebovati beljakovine, aminokisline, maščobe, ogljikove hidrate ter vitamine in druge izvlečke. Beljakovine v športu oziroma beljakovinske izdelke delimo na whey proteine in ostale proteine. Whey proteini oziroma sirotkine beljakovine lahko smatramo za osnovno bodybuilding prehrano. Pridobivajo jih s posebnim postopkom, ki ohranja vse hranilne vrednosti. Mleku, ki je vir proteinov preverijo kakovost, ki mora ustrezati določenim merilom, nato ga pasterizirajo. Glavne proteine, določene maščobe in kazein se ločijo pri proizvodnji sira. Naslednji korak je izločanje laktoze s pomočjo posebnih filtrov. Sledi nežen proces, ki ga imenujemo ionska izmenjava s katerim se pridobijo čisti sirotkini proteini. Zadnji korak je odstranitev vode s sušenjem, s čemer pridobimo whey proteine v prahu. Whey proteini imajo visoko biološko vrednost in visok delež BCAA aminokislin, ki so pomembne za regeneracijo telesa ter preprečujejo katabolizem. Zaradi hitre absorpcije se uporabljajo whey beljakovine po treningu ali pa zjutraj oziroma tekom dneva pred treningom oziroma bodybuildingom. So idealna bodybuilding prehrana. Whey proteine delimo na: whey koncentrat, whey izolat in whey hidrolizat.

THE Nutritition Isolate

Bodybuilding prehrana vsebuje beljakovine, aminokisline, maščobe za mišično maso

Sirotkin koncentrat ima beljakovinski delež med 75 – 80%, en odmerek vsebuje 1 – 2% OH in nekaj malega maščob. Tipična izdelka, ki predstavljata kvaliteten whey koncentrat sta THE Whey in OSP Whey Concentrate. Beljakovine za mišično maso THE Whey so izdelane po najnovejši metodi, ki se imenuje cross flow membrane filtatrion oziroma filtriranje skozi membrano. Ta metoda je znanstveno dokazano najučinkovitejša za pridobivanje naravnih proteinov. Ti so telesu najprijaznejši in omogočajo najboljše rezultate pri bodybuildingu. The Nutrition je pri izdelavi tega izdelka namenil posebno pozornost ohranjanju osnovne naravne sestavine sirotke. Izdelek zajema celoten spekter od zelo lahkih do zelo težkih sirotkinih mikrofrakcij. Eden izmed najtežjih osnovnih sestavin sirotke je Beta – Laktoglobulin, ki vsebuje največ večkrat razvejanih aminokislin. Te so ključnega pomena za pridobivanje in obnovo mišičnega tkiva po treningu. Eden izmed lahkih gradnikov je Alfa – Laktalbumin, ki je hitro prebavljiv kar je zelo pomembno po treningu, ko mora do mišičnega tkiva prispeti hitro. Ta je del bodybuilding prehrane, ki zagotavlja hitrejšo regeneracijo in rast mišičnega tkiva. Glikomakropeptidi stimulirajo izločanje dveh močnih hormonov, ki delujeta na zaviranje apetita. Zato je THE Whey odlična rešitev pri raznih dietah. Imunoglobini krepijo naravni imunski sistem, iz njih telo sintetizira protitelesa, ki so obrambni sistem proti raznim vnetnim procesom in drugim boleznim. Albumin peptidi so bogati s cisteinom, ki je zaradi svojih pozitivnih lastnosti eden pomembnejših elementov v telesu. Je antioksidant, ki varuje celice pred prostimi radikali, strupi, infekcijami in rakastimi tvorbami. Probiotiki laktoferin, laktoperoksidaza in lizoencim imajo antimikrobne lastnosti. Kvalitetne beljakovine za mišice predstavlja OSP Whey Concentrate, ki vsebuje 82% beljakovinski delež. V tem izdelku je sirotka pridelana z metodo filtriranja skozi membrano, ki je znanstveno dokazana, da je najučinkovitejša za pridelovanje visokokvalitetnih proteinov. Proteini se hitro absorbirajo in vsebujejo visok delež BCAA aminokislin, ki uspešno preprečujejo katabolizem in so ključnega pomena za sintezo proteinov. So odlična prehrana pri hujšanju in po treningu za pridobivanje mišičnega tkiva.

THE whey Hidrolizate

Sirotkin izolat je primeren v športu tudi kot prehrana diabetičnih bolnikov

Kvalitetni whey izolat mora vsebovati vsaj 88% beljakovin in zelo visok delež BCAA aminokislin. Ogljikovih hidratov in maščob na odmerek skoraj ne sme vsebovati. Ena izmed najboljših izolatov na tržišču sta THE Whey Isolate in OSP Whey Isolate. THE Whey Isolate je bodybuilding prehrana, ki vsebuje le sirotkin izolat, je popolnoma brez laktoze in maščob. Te se odstranijo s procesom mikrofiltracije, zato je izdelek lahko prebavljiv. To je prehrana, ki je primerna tudi za diabetične bolnike ter za ljudi, ki so intolerantni na laktozo. Ima izredno nizek glikemični indeks, neposredno vpliva na izločanje dveh hormonov, ki sta odgovorna za zmanjšanje apetita. Krepi imunski sistem z Imunoglobini, Alfa – laktalbuminom, Beta – laktoglobulinom, albuminom, laktoferinom in glikomakropeptidi, ki so drugače prisotni samo v mleku in kolostrumu in vsebujejo najpomembnejši antioksidant glutation. Pomembno vlogo igrajo pri sintezi beljakovin in delovanju anabolnih hormonov.

Bodybuilding prehrana je namenjena ljudem, ki bi radi pridobili mišice ali shujšali

Whey koncentrat in whey izolat sestavljajo zelo velike peptidne strukture. Encimi v prebavnem procesu morajo za absorpcijo razbiti te strukture na posamezne aminokisline. Zaradi tega je proces absorpcije daljši. Prednost whey hidrolizata je zelo hitra absorpcija, saj je že delno razgrajen. To pomeni, da je potrebno manj časa za presnovo, posledično potrebujejo kvalitetne aminokisline manj časa, da prispejo do mišičnega tkiva in tako pospešijo regeneracijo. Eden od najkvalitetnejših sirotkinih hidrolizatov je zagotovo OSP Whey Hydrolizate. Vsebuje izključno čisti sirotkin hidrolizat beljakovin brez dodanih sladil, arom ali drugih dodatkov. Ima visoko koncentracijo BCAA aminokislin. BCAA aminokisline uspešno preprečujejo katabolizem, pomembne so za sintezo proteinov. Ta izdelek je namenjen ljudem, ki želijo shujšati ali delajo na pridobivanju mišičnega tkiva. OSP Whey Hydrolizate je bodybuilding prehrana, ki izboljšuje regeneracijo po telesni vadbi.

Morda ti bo všeč tudi...