Toplotne črpalke so lahko naložba za udobno prihodnost

Če živimo v hiši s tradicionalnim sistemom ogrevanja (olje, plin,…), se verjetno zelo dobro zavedamo visokih stroškov, ki jih plačujemo za ogrevanje. Morda prednosti uporabe toplotnih črpalk že poznate, pa ste slišali, da v hišah z radiatorskimi sistemi ogrevanje z njimi ni mogoče? Naj vas potolažimo. To ne drži. Potrebno je le pametno izbrati ustrezno vrsto naprave.

Delovanje, cena in prihranek pri uporabi visokotemperaturnih toplotnih črpalk

Visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje je sestavljena iz notranje in zunanje enote ter hišnega rezervoarja za toplo vodo. Zunanja enota izloča toploto iz zraka v zunanjosti in jo preko hladilne naprave prenese v notranjo enoto, ki le-to sprejema ter še dodatno poveča. Voda, ki se na ta način segreje, se za kasnejšo uporabo shranjuje v hišnem rezervoarju za toplo vodo.

Visokotemperaturne toplotne črpalke, ki vodo segrejejo do 65°C, priporočamo za objekte, že opremljene z radiatorji. Sicer drži, da je učinkovitost naprav, ki grejejo do takšne temperature malenkost nižja, vendar pa bo za primere, ko boste najvišjo temperaturo zares potrebovali le v desetih ali petnajstih najhladnejših dneh zime, še vedno primerna, saj bo imel vaš sistem vgrajeno vremensko vodeno regulacijo, ki prilagaja potrebno temperaturo vode sorazmerno z zunanjo temperaturo zraka.

Ločimo jih na eno in dvokompresorske. Kaskadna vezava dveh kompresorjev je zmožna temperaturo vode dvigniti celo do 80°C, pri -20°C zunanje temperature. V primerjavi z njimi so vse enokompresorske naprave, ki naj bi bile visokotemperaturne, to le pogojno in le v pogojih, ko temperatura ne pade pod kritično mejo, ko se omenjena maksimalna izhodna temperatura (60°C) vode močno znižuje. Sistem prične v takih primerih delovati z maksimalnimi obremenitvami in s pomočjo električnih grelcev dvigne letni strošek ogrevanja.

Investicija v dvokompresorsko izvedbo je sicer za približno 2500 € višja, ne gre pa spregledati dejstva, da je letna poraba z njo nižja za kar 450 €, kar pomeni, da se višja začetna investicija povrne v 5-6 letih.

Visokotemperaturna toplotna črpalka ZRAK – VODA

Torej, radiatorsko ogrevanje ni več razlog, da bi se odpovedali vgradnji toplotne črpalke, le-ta je namreč odlična izbira za sanacijo in radiatorsko ogrevanje starejših in slabše izoliranih stavb ali ogrevanje vode v vgrajenem bojlerju. Predstavlja tudi odlično zamenjavo za kotel na fosilno gorivo. V ta namen običajno izberemo visokotemperaturno toplotno črpalko tipa zrak – voda. Cena teh naprave je med najnižjimi med vsemi toplotnimi črpalkami.

Kot smo omenili že zgoraj, tovrstna črpalka omogoča doseganje temperatur ogrevalne vode do 80°C, tudi pri ekstremno nizkih zunanjih temperaturah. S tem zagotavlja zadostno količino energije in visoko temperaturo za radiatorsko, talno ogrevanje ali kombinacijo obeh. Takšne naprave so pogosto opremljene z enostavno kaskadno tehnologijo, ki omogoča optimalno učinkovitost pri uporabi hladilnega sredstva. Z njimi bo ogrevanje mnogo cenejše, saj bo glavni vir energije za proizvajanje toplote zunanji, oziroma okoliški zrak. Glede na način delovanja tipa zrak – voda, ločimo ON/OFF in INVERTERSKE naprave.

Toplotne črpalke

Pri tipu ON-OFF, njeni zunanja in notranja enota delujeta povezano. Notranja (zalogovnik) sporoča zunanji enoti, kdaj je potrebno pričeti z dogrevanjem (ON), ki se izklopi, ko temperatura zalogovnika doseže zahtevan nivo (OFF). Črpalka pri delovanju uporablja svojo polno moč. Reguliramo jo lahko glede na zunanjo temperaturo, kar nam omogoča od 20 do 30 procentne prihranke pri energiji. Optimalno deluje do cca. – 25°C zunanje temperature. Navadno se vklopi trikrat v eni uri, v času izklopa pa se lahko izklopi tudi glavna obtočna črpalka, kar pomeni manjšo porabo energije za krmiljenje (do 10 W). Za tako napravo navadno potrebujemo več prostora, saj vsebuje obvezni zalogovnik toplote, njen grelnik sanitarne vode pa je običajno prav tako večji od običajnih.

Črpalka tipa INVERTER ima vgrajeno avtomatsko regulacijo moči kompresorja, ki bo deloval s tolikšno močjo, kolikšna je potrebna, da se vzdržuje želena temperatura v prostoru. Takšna črpalka, v optimalnih pogojih, za svoje delovanje ne potrebuje dodatnega zalogovnika. Cenovno je nekoliko bolj dosegljiva, zlasti zaradi manjše količine elementov in manjše dimenzije zunanje enote. Zalogovnik toplote pri njej ni potreben, vendar se v praksi pokaže, da je odtaljevanje uparjalnika v času visoke vlažnosti zunanjega zraka, med daljšimi časovnimi obdobji pri temperaturah med -1 °C in -6 °C, omejeno in lahko prihaja do zaledenitve zunanje enote. Naprava v tem primeru potrebno energijo vzame iz ogrevalnega kroga ali vključi električne grelnike, ki se sicer vklapljajo manjkrat, kot pri tipu On-off, tako pa je skupno število obratovalnih ur kompresorja večje. Prav tako mora istočasno obratovati tudi glavna obtočna črpalka. Njeno krmiljenje in inverterski pretvornik potrebujeta tudi med mirovanjem vsaj 150 W energije. Grelnik za sanitarno vodo je sicer precej manjši in vgradnja notranje enote enostavna, njena regulacija pa je precej zahtevna in občutljiva na zunanje vplive.

S pametno izbiro visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda, lahko za povprečno veliko, starejšo hišo, stroške ogrevanja znižamo le na 800 EUR letno, investicija pa se povrne v 6 – 7 letih. Naj ne pozabimo omeniti prihrankov, ki jih dosežemo, če toplotno črpalko uporabljamo za ogrevanje sanitarne vode, ki se na ta način zmanjša tudi do petkrat. Povprečno gospodinjstvo lahko tako stroške ogrevanja sanitarne vode zmanjša iz 500 na le 120 € letno.

Morda ti bo všeč tudi...