Detajli ravnih streh

Ravne strehe postajajo vse bolj priljubljena izbira – celo pri manjših bivanjskih objektih, ne le pri večstanovanjskih stavbah, poslovnih objektih itn. Čeprav ponuja izvedba pohodne ravne strehe kar nekaj prednosti – na primer možnost ozelenitve – pa prinaša hkrati določene pasti, na katere moramo biti zelo pozorni. Po tem, ko je izvedba ravne strehe zaključena, moramo vseskozi paziti na morebitne težave. Hitro odkrite nepravilnosti se namreč običajno dokaj zlahka sanirajo brez večje škode, povsem drugače pa je takrat, ko z iskanjem strokovne pomoči odlašamo predolgo. Tako ne smemo zanemariti pomena rednih profesionalnih testiranj, ki potrdijo, da je stanje resnično optimalno.

Ravne strehe

Izvedba pohodne ravne strehe zahteva veliko znanja in natančnosti

Že pri samem načrtovanju ravne strehe igrajo detajli ključno vlogo. V primerjavi z drugimi možnostmi je običajno izvedba ravne strehe še posebej zahtevna. Če dela ne nadzoruje nekdo, ki ima obilico znanja in izkušenj, pride hitro do nepravilnosti, ki nato vodijo do zamakanj ipd. Eden od ključnih elementov tu je nedvomno ustrezen naklon – kljub poimenovanju morajo imeti ravne strehe vendarle določen minimalni naklon, da lahko voda v primeru deževja brez težav odteče. Delo zato zaupajte strokovnjaku, ki bo mogel svojo izkušenost potrditi z ustreznimi referencami.

Kritina za ravne strehe mora biti izbrana izjemno premišljeno

Pomemben element pri kakovosti končnega rezultata je seveda ta, da se izbere resnično najboljša kritina za ravne strehe. Težko je sicer govoriti o tem, katera izmed različnih opcij, ki so vam na voljo, je najboljša, saj je to odvisno predvsem od namembnosti ravne strehe. Detajli pridejo tu še posebej do izraza – tisto, kar je v določenem primeru morda resnično najboljša rešitev, ni nujno tudi v drugem, čeprav navidezno podobnem. Kritina za ravne strehe naj bo zato vedno izbrana v tesnem sodelovanju s strokovnjakom, ki vas usmeril proti najbolj optimalni opciji v vaši specifični situaciji, upoštevajoč tako vaše želje kot realne možnosti oziroma morebitne omejitve. Vsekakor pa v grobem velja, da je kvalitetna kritina za ravne strehe tista, ki bo uspešno kljubovala celo najbolj neugodnim dejavnikom, ki jih je mogoče pričakovati v določenem okolju. To pomeni, da ti dejavniki ne bodo bistveno vplivali na njen videz, predvsem pa funkcionalnost tudi po več letih od izvedbe.

Kako ugotoviti, ali je izvedba ravne strehe zares kakovostna?

Izvedba (pohodne) ravne strehe je zaključena – kaj pa zdaj? Ključno je, da skrbno upoštevate vse napotke za pravilno vzdrževanje. Nepogrešljiv del tu pa so zagotovo redne meritve, za katere poskrbijo strokovnjaki za to področje. Kaj natančno imamo v mislih s tem? Eno najpomembnejših področij tu so nedvomno meritve vodotesnosti in odkrivanje morebitnih zamakanj. Tu pa pride v poštev več testov. Za odkrivanje zamakanj se najpogosteje uporabljajo: ultrazvočni vodni test in dimni test, termografske kontrole, merjenje vlage, kontroliranje odtočnih kotličkov, pregledovanje s pomočjo cevne kamere ter tokovna meritev z uporabo metode EFVM (ang. electric field vector mapping, kar bi bilo mogoče prevesti kot vektorsko preslikavo električnega polja). Posamezne opcije imajo tako svoje prednosti kot slabosti, hkrati pa se včasih razlikuje njihova stopnja natančnosti pri določanju specifičnega mesta, kjer je prišlo do zamakanj, zato naj bo strokovnjak tisti, ki presodi, kateri test bi bil najbolj smiseln v konkretnem primeru. Včasih je sicer pametna rešitev kombiniranje testiranj za karseda precizne rezultate.

Izvedba pohodne ravne strehe

Različna testiranja za ravne strehe – detajli so pogosto tisti, ki odločajo

Vse omenjene metode meritev, namenjene odkrivanju zamakanja, za vas izvajamo pri ILD d.o.o. Pomagamo vam ugotoviti, ali je izvedba (pohodne) ravne strehe zares kvalitetna oziroma ali so potrebni določeni ukrepi, s katerimi boste preprečili potencialne težave, ki bi se drugače pojavile zaradi nepravilnega vzdrževanja ravne strehe. Detajli, ki jih s prostim očesom velikokrat ni možno (dovolj hitro) opaziti, so tisti, ki  nemalokrat povzročijo ogromno škodo. Poleg izvajanja testiranj vam zato nudimo še nadzorni sistem ProtectSys, ki je naš lastni proizvod. Z njegovo uporabo boste povsem brez skrbi, saj bo morebitno zamakanje odkrito takoj, obenem pa bo mogoče povsem precizno določiti mesto, kjer se je pojavila težava. Izvedba ravne strehe, ki vključuje ProtectSys, je zato vsekakor pametna odločitev. Sam sistem je izdelan iz elektroprevodnega flica (pri membranski hidroizolaciji) ali iz jeklene mreže (pri bitumenski hidroizolaciji). Gre torej za materiala, ki ju druži visoka stopnja prevodnosti, v obeh primerih pa prideta pri izvedbi na vrsto tik pred hidoizolacijsko plastjo in za slojem toplotne izolacije, in sicer skupaj s kontrolnim jaškom ter s kontaktno ploščo. Sistem ProtectSys je brez dvoma odlična oblika zavarovanja za vse, ki radi mislite vnaprej, namesto da bi se morali kasneje soočati s sanacijo škode, ki bi jo zlahka preprečili. Na naši spletni strani boste našli  krajši videoposnetek, ki vam nekoliko podrobneje predstavi sam postopek namestitve. Seveda pa se lahko v primeru dodatnih vprašanj obrnete neposredno na nas – z veseljem vam bomo natančno predstavili razloge, zakaj je izvedba ravne strehe zares popolna šele takrat, ko je poskrbljeno za hitro odkrivanje kakršnih koli zamakanj!

Morda ti bo všeč tudi...