Dimniki in dimniški sistemi – izbira naj ne bo odvisna od cenika

Dimniki predstavljajo ključni del vsakega ogrevalnega sistema in ker segajo vse tja do strešnega slemena, vsaka potrebna sprememba na sistemu pomeni visok strošek. Da bi se stroškom izognili, se moramo izbire, projektiranja, montaže in nato uporabe dimnika lotiti na pravilen način. Za različne vrste dimnikov se odločamo tako pri novogradnjah, kot tudi pri sanacijah objektov, zato moramo pred samo izbiro upoštevati vrsto kurilne naprave, ki jo uporabljamo za ogrevanje, saj je od tega v veliki meri odvisna izbira dimnika. Velikokrat se tega opravila lotimo napačno, saj upoštevamo zgolj cenik, ne pa tudi lastnosti samega dimnika, ki so veliko pomembnejše od cenika. Potrebno je določiti ustrezen presek dimnika, po katerem se bodo iz kurilne naprave odvajali plini. Presek je naveden v tehničnih specifikacijah, ki jih moramo natančno pregledati. Nadalje je potrebno določiti še priključek, smer in njegovo višino. Ena izmed najpogostejših napak, ki jih napravimo pri projektiranju dimnika, so nepovezan odvod kondenzata iz dimnika, neprimerna smer, tip ali višina dimniškega priključka, premajhna aktivna višina, premajhna ali prevelika dimenzija, neprimerna priključitev kurilne naprave, slaba statičnost, neprimerna dilatacija, slabo izdelana dimniška obroba in neprimerna zunanja obdelava sistema. Pri izbiri primernega dimnika za naš dom se je zato smiselno posvetovati s strokovnjakom, ki nam bo predstavil tudi cenik in izpostavil specifikacije, na katere moramo biti še posebej pozorni. Odlično ponudbo dimniških sistemov najdemo v Ljubljani, kjer je na voljo tudi EKOKER dimniški sistem – slovenski proizvod, izdelan na podlagi dolgoletnih izkušenj in znanj s področja ognjevzdržnih materialov, v skladu z vsemi mednarodnimi standardi s področja ognjevzdržnih materialov.

dimniki cenik

Najstarejši so opečnati dimniki

Ali ste vedeli, da je opeka eden izmed najstarejših materialov, ki se je uporabljal za zidanje dimnikov? Posledično so se opečnati dimniki uporabljali za različne vrste peči, vključno s krušnimi, lončenimi in zidanimi štedilniki. Danes so opečnate dimniške tuljave zgolj preteklost, saj jih nadomeščamo z inox in šamotnimi tuljavami ter plastiko. Kljub temu pa se v določenih primerih še vedno odločamo za opečnate dimnike in sicer kadar popravljamo nadstrešne dele dimnika, ki so zaradi vremenskih vplivov razpadli, kadar želimo obzidati šamotne dimnike ali inox tuljave in kadar želimo v namen spomeniškega varstva ohraniti prvotni izgled hiše. Na starejših hišah so takšni dimniki čudovit okras, še posebej, če so lepo in natančno izdelani.

Kaj moramo vedeti, preden izberemo dimnik?

Dimnik je namenjen ustvarjanju potrebnega vleka za izgorevanje goriv v grelnih telesih in odvajanje plinov, ki nastanejo pri kurjenju, izven bivalnih prostorov. Prva stvar, ki zanima bodočega lastnika novega dimnika je cenik. Na vprašanje, kakšna je cena dimnika, ni enostavno odgovoriti, saj je cenik odvisen od številnih dejavnikov. Dejstvo je, da je čisto vsak dimnik razred zase, zato se ceniki od proizvajalca do proizvajalca precej razlikujejo. Pri tem je veliko odvisno od izbrane kurilne naprave, materiala, višine in preseka dimniške cevi ter od drugih dejavnikov. Na vprašanje o ceniku torej ne moremo odgovoriti na splošno, saj moramo najprej izbrati dimnik s primernimi tehničnimi specifikacijami, ki se razlikujejo od primera do primera. V podjetju OGM v Ljubljani imamo trenutno na voljo EKOKER dimniški sistem – slovenski proizvod, ki poleg prijaznega cenika prinaša ogromno drugih prednosti. Montaža sistema je enostavna in hitra, izolacija je dobro prezračevana, poleg tega pa je sistem izjemno odporen na vlago, kisline ter visoke temperature in mehanske obremenitve. Dimniški plašči so izdelani iz lahkega betona, kar omogoča lahko rokovanje in montažo. Plašči so opremljeni z armaturnimi kanali za kvalitetno in obstojno gradnjo. Z natančno montažo dimnika EKOKER uporabniku zagotavljamo dolgotrajno in kvalitetno delovanje. Za razliko od večine drugih sistemov, je čiščenje dimniškega sistema EKOKER zelo enostavno. V podjetju OGM vam bomo s svojim strokovnim znanjem, dolgoletnimi izkušnjami in kvalitetnim servisom z veseljem pomagali pri izobraževanju, nakupu in vgradnji kvalitetnega in varnega dimniškega sistema v vaš dom.

Poskrbite za redno čiščenje dimnika

Dimnikov nikoli ne čistimo sami, temveč to opravilo prepustimo dimnikarjem, ki imajo na tem področju veliko izkušenj. Čist dimnik zmanjšuje tveganje za nastanek požara, hkrati pa varuje tudi zdravje ljudi, ki prebivajo v objektu. Z rednim čiščenjem poskrbimo za dobro izgorevanje goriv in manjše odvajanje emisij v ozračje, zato na tak način prispevamo tudi k bolj čistemu in zdravemu okolju. Podjetje OGM odlikujejo pridobljeni certifikati, ki zagotavljajo in potrjujejo kvaliteto vseh ponujenih storitev in izdelkov. Dimniški sistem EKOKER je edini dimniški sistem v Sloveniji s certifikatom EN ki ustreza vsem evropskim zahtevam na dimniškem segmentu. Za dodatne informacije o ceniku in izbiri primernega dimnika obiščite našo spletno stran ali pa nas kontaktirajte – z veseljem vam bomo pomagali po svojih najboljših močeh!

Dimniki

Morda ti bo všeč tudi...