Dojenje

Dojenje – kdaj pričeti?

Dojenje (dojenje z nastavkom ali brez) je v prvih mesecih življenja edini vir otrokove prehrane, hkrati pa tudi najprimernejši. Dojenje novorojenčku namreč zagotavlja prav vse potrebne vitamine, minerale, beljakovine, ogljikove hidrate in druge snovi, da vzpostavi močan imunski sistem, dober prebavni trak, pravilno rast kosti in v splošno normalen razvoj, dojenje pa pomaga tudi pri zelo pomembnem vzpostavljanju čustvene vezi in komunikacije med mamo in dojenčkom.

Z  dojenjem pričnemo čimprej po porodu. Nekateri zagovarjajo, da je potrebno dojenčka pristaviti k prsim takoj po porodu, v nekaterih porodnišnicah pa imajo prakso, da pomagajo mami novorojenčka podojiti v prve pol ure po porodu. Kdaj je prvi čas za dojenje nedonošenčka, vam bo svetoval zdravnik, v vsakem primeru pa naj bi dojenje začeli vzpostavljati, kar najhitreje je mogoče, da tudi otrok začne razvijati sesalne mišice.

Kako poteka dojenje in nekatere težave

dojenje

Večina novopečenih mamic lahko potrdi, da z dojenjem novorojenčka ni šlo popolnoma gladko. Otrok se ne zna prisesati ali pa ga ne znamo pravilno pristaviti, zdi se jim, da imajo malo mleka ipd. Prvo materino mleko se imenuje kolostrum in ga je ravno dovolj za vašega otroka – njegov želodček je po rojstvu namreč velik kot oreh, zato se doji malo in pogosto. Večina mamic na začetku doji leže na boku, saj tako otroka lažje pristavi. V vsakem primeru pa je pomembno, da se med dojenjem udobno namestite, položite otroka na bok, mu  naravnate glavo tako, da je njegov nosek obrnjen k bradavici. Počakajte, da odpre usta, potem pa mu pomagajte, da bo dobro zagrabil bradavico in celotno avreolo.

V porodnišnici vam bodo z dojenjem pomagali, v kolikor težav ne gre odpraviti, vam bodo svetovali možnost dojenja z nastavkom.

dojenje z nastavkomPripomočki za dojenje z nastavkom

Kadar dojenje nikakor ne steče gladko, imate možnost dojenja z nastavkom. Nastavke lahko kupite v Tosami, kako poteka pravilno dojenje z nastavkom pa vam bodo najprej pokazali v porodnišnici. Pred dojenjem nastavek položite na bradavico (za boljši oprijem s kožo ga lahko namažete z lanolinom ali mlekom). Dojenčka pristavite tako, da nastavek povleče globoko v usta. Po njem ne sme drseti, temveč »zagrabi« bazo. Po dojenju nastavek umijte, lahko ga tudi prekuhate.

Dojenja z nastavkom je najpogostejše pri vdrtih ali ploskih bradavicah, kadar gre za nedonošenčka, kadar se dojenček ne uspe pristaviti, kadar dojko zavrača ali ima mama zelo boleče bradavice.

Kadar dojenja ne moremo vzpostaviti niti z nastavkom, so na srečo tukaj še adaptirana mleka. Po nasvet, katero adaptirano mleko je najboljše za vaš primer, lahko pridete tudi v katero izmed prodajalni Tosama.

Morda ti bo všeč tudi...