Fotovoltaika za lastno uporabo – mikro sončna elektrarna je odlična priložnost

Fotovolataika za lastno uporabo postaja tudi pri nas vse bolj priljubljena med uporabniki. Glavni princip sončne elektrarne je, da sončno energijo pretvori v električno, to pa naredi s pomočjo sončnih celic, ki so osnovni gradniki fotonapetostnih modulov. Električna energija, ki jo ustvari sončna elektrarna, se lahko uporabi na več načinov, najbolj pogosta pa sta sledeča. Fotovolataika za lastno uporabo, sestavljena le iz nekaj (dva do pet) modulov, proizvedeno električno energijo najpogosteje uporablja pri ogrevanju sanitarne vode. Količina proizvedene električne energije je dokaj nizka, poleg tega pa se vam še ni potrebno ukvarjati z raznimi dokumenti, ki pa jih morate urediti v kolikor želite proizvedeno energijo oddajati v omrežje.

Fotovoltaika za lastno uporabo

Večje sončne elektrarne proizvedejo več električne energije

Večje oziroma sončne elektrarne, kjer je fotovoltaika sestavljena iz večjega števila modulov, proizvedejo tudi precej večjo količino električne energije. V tem primeru se vam najbolj izplača urediti vso dokumentacijo in si s tem pridobiti pravico do oddajanja električne energije v omrežje. Ta opcija vam bo zagotovo prinesla največji dobiček, saj je cena zelene energije, ki jo proizvede sončna elektrarna, tudi do trikrat večja od običajne električne energije. Torej, če bi proizvedeno energijo uporabljali v gospodinjstvu, bi bil dobiček trikrat manjši, kot če jo oddajate v omrežje.

Kaj je fotovoltaika – moduli predstavljajo srce sončne elektrarne

fotovoltaika moduliKaj je fotovoltaika? Srce vsake sončne elektrarne oz. fotovoltaike (tudi za lastno uporabo) so fotonapetostni moduli, ki predstavljajo generator sončne elektrarne. Seveda pa so nujen del vsake sončne elektrarne tudi razsmerniki, pritrdilna konstrukcija, zaščite in priključno merilno mesto. Fotonapetostni modul pri fotovoltaiki je element sončne elektrarne, kjer se energija svetlobe pretvarja v električno energijo. Fotonapetosni (fotovoltaični) modul je sestavljen iz zaporedno vezanih enakih sončnih celic. Glede na tipe vgrajenih sončnih celic je fotovoltaika oz. moduli lahko narejena iz kristalnih celic (polikristalni in monokristalni moduli) ali pa iz amorfnega silicija. Modul je sestavljen iz več zaporedno vezanih sončnih celic (med 36 do 72 kos/modul), katere se umestijo med površino kaljenega stekla in posebne EVA folije. Robovi takoimenovane sendvič konstrukcije se zatem zatesnijo z aluminijasto folijo, na hrbtno stran modula pa se montira priključno dozo. Vse skupaj se nato uokviri v aluminijast okvir. Fotovoltaika oz. fotovoltaični moduli praktično ne potrebujejo vzdrževanja in delujejo izredno zanesljivo. Redno vzdrževanje, ki je potrebno, je enkrat letno čiščenje površine modulov v primeru večje zaprašenosti ali zamazanosti, v primeru samostojne postavitve fotovoltaike doma pa skrbimo, da okolico vzdržujemo in v primeru zaraščenosti očistimo.

Morda ti bo všeč tudi...