Frekvenčni pretvornik

Frekvenčni pretvornik je komponenta, ki se uporablja za regulacijo vrtljajev trifaznih asinhronskih elektromotorjev oziroma z drugimi besedami – uporablja se za spreminjanje hitrosti elektromotorja. Na podlagi nadzorovanja hitrosti vrtenja elektromotorja lahko prilagajamo delovanje različnih naprav in tako zmanjšamo porabo električne energije, kar pomeni, da uporaba frekvenčnega pretvornika, ki mu pravimo tudi regulator, prispeva k zmanjšanju stroškov električne energije in tako k optimizaciji proizvodnega procesa. Frekvenčni pretvorniki so del elektromotorjev v ventilatorjih, pa tudi črpalkah in kompresorjih, prav tako jih je mogoče opaziti pri regulaciji hitrosti transportnih naprav in različnih orodij. Delovanje regulatorja poteka na podlagi pretvarjanja električne napetosti ene frekvence v spremenljivo napetost druge frekvence, pri čemer je lahko vhodna napetost enofazna ali trifazna. Regulator oziroma frekvenčni pretvornik to napetost najprej usmeri, nato pa s krmiljenim vklapljanjem stikal izdela večfazno izhodno napetost želene frekvence. Za normalno in pravilno delovanje frekvenčnega pretvornika je nujno potreben mikroprocesor, ki upravlja razsmernik in tako zagotavlja delovanje elektromotorja z  nastavljenimi parametri. Potreba po pogonih s spremenljivo hitrostjo je vse pogostejši pojav v sodobnih aplikacijah, zato so frekvenčni pretvorniki, ki poleg možnosti nadzora hitrosti omogočajo še vodenje po navoru in s tem optimizacijo izkoristka, nepogrešljivi na najrazličnejših področjih in pri številnih procesih. Frekvenčni pretvornik – regulator vedno izberemo glede na vrsto aplikacije, saj so pri nekaterih zahtevnejših aplikacijah, kot je denimo pozicioniranje, potrebni frekvenčni pretvorniki, ki podpirajo vektorsko regulacijo, v še zahtevnejših aplikacijah pa se uporabljajo regulatorji z vektorsko regulacijo in povratno vezavo, na katero se veže impulzni dajalnik, s čemer dosežemo natančnejšo vektorsko regulacijo. Cene frekvenčnih pretvornikov se od ponudnika do ponudnika razlikujejo, konkurenčne cene regulatorjev pa boste našli v podjetju Telmak.

Kako izbrati pravi frekvenčni pretvornik za določeno aplikacijo?

Pri tem se je potrebno osredotočiti na vrsto aplikacije oziroma funkcijo. Frekvenčne pretvornike lahko namreč uporabljamo samo kot mehki zagon ali pa za povišanje oziroma pomanjšanje konstantne hitrosti nekega motorja. V tem primeru bo zadostoval najpreprostejši tip regulatorja, ki je hrkati tudi najcenejši. Nasprotno pa zahtevnejše aplikacije zahtevajo izbiro frekvenčnega pretvornika z možnostjo vektorske regulacije (na primer za pozicioniranje). Pri izbiri ne pozabimo, da se frekvenčni pretvorniki med seboj razlikujejo tudi po načinu montaže, moči, velikosti in funkciji, v kolikor za aplikacijo izberemo regulator druge znamke pa obstajajo razlike tudi v načinu parametriranja. V vsakem primeru je dobro pred pričetkom namestitve prebrati navodila proizvajalca ali pa se predhodno posvetovati s prodajalcem iz specializirane trgovine. S postopkom parametriranja spremenimo parametre in s tem spreminjamo delovanje frekvenčnega pretvornika, posledično pa se spremeni tudi delovanje motorja. Nekatere vrste frekvenčnih pretvornikov lahko parametriramo s pomočjo tipkovnice na regulatorju, medtem ko pri drugih potrebujemo vmesnik za osebni računalnik.

Frekvenčni regulator

Za pravilno delovanje poskrbi pravilna montaža frekvenčnega pretvornika

Izbran regulator zahteva pravilno montažo v skladu z navodili proizvajalca, sicer lahko pride do požara, ki poškoduje frekvenčni pretvornik. Elektro vezava naj bo pravilna – vsaka napaka, ki jo pri tem storimo, poveča tveganje za poškodbo frekvenčnega pretvornika, pri čemer nastanejo dodatni stroški. Za pravilno delovanje lahko poskrbimo tudi sami in sicer tako, da izberemo frekvenčni pretvornik priznanega proizvajalca, kot je Schneider Electric, ki je znan po svojem brezhibnem delovanju, uporabnikom pa je dostopen po ugodnem ceniku. Cena je največkrat odvisna od tipa frekvenčnega pretvornika (tisti, ki se uporabljajo v zahtevnejših aplikacijah, so dražji, medtem ko je cena najpreprostejših tipov zelo ugodna), veliko pa je odvisno tudi od proizvajalca, ki ga izberemo. Ker je ponudba proizvajalcev na trgu velika, se je najbolje osredotočiti le na priznane proizvajalce, katerih produkti slovijo po brezhibnem delovanju in ob pravilni montaži tudi izjemno dolgi življenjski dobi. Frekvenčni pretvorniki proizvajalca Schneider Electric izboljšujejo regulacijo različnih procesov, zmanjšujejo mehanski stres v aplikacijah, v katerih se uporabljajo, zmanjšujejo porabo električne energije in optimizirajo delovanje aplikacij. Sam princip delovanja je izjemno preprost, vendar je kljub temu naša naloga, da izberemo primeren regulator za določeno vrsto aplikacije.

Kam po frekvenčni regulator, da bo izbira preprosta in odločitev prava?

V podjetju Telmak vam nudimo frekvenčne regulatorje priznanega proizvajalca Schneider Electric, ki so primerni tako za uporabo v najpreprostejših aplikacijah, kot tudi v najzahtevnejših, odvisno od izbranega modela. Izkušeni prodajalci vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri prave komponente za določen namen uporabe. Pri nas najdete tudi druge vrste elektro materiala priznanih proizvajalcev, ki so v spletni trgovini na voljo po konkurenčni ceni. Komponente iz naše ponudbe so zanesljive, varne za uporabo in imajo nadpovprečno življenjsko dobo, zato se nakup zares splača. Pošljite nam povpraševanje, mi pa vam bomo z velikim veseljem opremili z vsemi potrebnimi informacijami, da bo vaša odločitev prava. Veseli bomo vašega obiska v naši trgovini s pestro ponudbo elektro materiala.

Morda ti bo všeč tudi...