Galvanizacija

Galvanizacija je elektrokemijski proces obdelave površin kovin in predmetov iz drugih elektroprevodnih snovi, pri čemer nanašamo kovinsko plast ene kovine na predmet iz druge kovine s pomočjo elektrolize. Galvanizirane predmete lahko opazimo vsakič, ko se malo bolj podrobno zagledamo v praktično katerokoli napravo, kos opreme ali tehnično dobrino v našem prostoru.

V podjetju Žlindra d.o.o. se že več desetletij ukvarjamo z galvanskimi nanosi na kovinske in grafitne izdelke. Galvanizacija je odvisna od naročnikovih zahtev glede korozijske obstojnosti, želenih lastnosti galvanskega nanosa, od vrste materiala, ki ga želimo zaščititi, in končnega namena uporabe izdelka. Galvanizacija poskrbi, da je površinska zaščita kovine večja, njena električna prevodnost pa boljša.

Galvanizacija kovin

Galvanska obdelava kovin – kako poteka galvanizacija

Kovinski predmet, ki prevaja električni tok, priključimo v elektrolitski celici kot negativno elektrodo – katodo. Na katodo potujejo po raztopini kationi kovine, ki jo želimo izločiti, na njej oddajo elektrone in se izločijo v obliki tanke kovinske plasti. Kot anodo lahko uporabimo ustrezno kovino, ki se pri elektrolizi raztaplja in sprošča v raztopino kovinske katione. V kopeli morajo biti tudi razni dodatki, ki poskrbijo za enakomeren nanos in sijoč videz galvanske prevleke.
Še preden pa se galvanska obdelava kovin lahko začne, je potrebno artikle očistiti. Čista površina je osnova za dosego funkcionalnih lastnosti galvanske prevleke, predvsem pa dobre oprijemljivosti. Sistem strojnega pranja, ki ga uporabljamo v podjetju, služi kot odlična priprava kosov za galvaniziranje, saj odstrani vse maščobe in nepritrjene delce, ki ostanejo v odprtinah po izdelavi kosov. Le tako je galvanska obdelava kovin, in s tem povezana površinska zaščita, lahko kakovostna v vseh procesih galvanizacije.

Galvanska obdelava kovin

Vrhunska galvanska obdelava po meri naročnika

Selektivna galvanizacija je popolnoma avtomatiziran proces, katerega odlika je zelo precizen nanos galvanske prevleke na točno določeno mesto. Naslednja tehnika je površinska zaščita izdelkov, kjer artikle natikamo na namenska obešala, nato pa jih obdelujemo s potapljanjem v ustrezne kopeli, po predpisanemu postopku glede na individualne želje stranke. Galvanska obdelava z obešali je odlična izbira za večje artikle in artikle s posebnimi karakteristikami, hkrati pa nam omogoča individualen pregled kakovosti posameznega kosa že med obdelavo.

Najbolj ugodno in učinkovito tehniko pa predstavlja galvanizacija, kjer površinska zaščita izdelkov poteka v bobnih. Artikle pretresemo v ustrezen boben glede na tehnološke potrebe artikla in ga nato potopimo v predpisane kopeli glede na individualne potrebe kupca. Želen galvanski nanos se enakomerno nanese s pomočjo kontaktov v bobnih, ki se med vrtenjem bobna dotikajo kosov. S tem postopkom lahko galvansko obdelamo veliko število kosov, pri katerih ni možnosti mehanskih poškodb.

Obiščite nas.

Morda ti bo všeč tudi...