IR paneli v današnjem času doživljajo pravi preporod in preobrazbo

IR je kratica za infrardeče. Infrardeča energija je sevanje, ki prežarči predmete, le-ti pa se pri tem segrejejo. Najbolj znan vir IR sevanja je seveda sonce. Njegovi vidni žarki se po tem, ko so potovali skozi hladen in temen prostor in jih predmeti absorbirajo, pretvorijo v toploto. Poleg sonca infrardečo toploto oddaja tudi ogenj in vsak predmet, ki je absorbiral infrardeče toplotne valove.

Prva asociacija mnogih, ob omembi besede sevanje je, da gre gotovo za nekaj škodljivega, vendar pa to za IR sevanje sploh ne drži. Deluje podobno kot sončni žarki, vendar pa, za razliko od sončne svetlobe, ne vsebuje UV spektra, ki je škodljiv našemu zdravju. Gre za vrsto energije, ki ogreva le predmete ali osebe, ne pa tudi zraka v prostoru. Infrardeče sevanje je bolj zdravo od katerega koli drugega toplotnega vira. Uporablja se v medicinske, znanstvene, terapevtske, varnostne, gospodinjske, industrijske in druge namene, kar pomeni, da gre za zelo dobro raziskano področje.

IR paneli za ogrevanje se uporabljajo že zelo dolgo in ponovno postajajo zelo popularni, kljub temu, da cena elektrike raste. Prihranki pri ogrevanju z njimi, so namreč zadosten razlog, da se njihov nakup obrestuje.

IR ogrevanje

IR paneli za ogrevanje

IR paneli so grelne plošče, ki s pomočjo infrardečih valov ogrevajo prostore. So vsestranski, saj omogočajo lokalne nastavitve in neodvisno delovanje posameznih enot. Tovrstno ogrevanje je primerno za stanovanja, hiše in poslovne prostore, idealni so za hiše, v katerih ne ogrevamo vseh prostorov hkrati ter za ogrevanje teras in rastlinjakov, saj omogočajo prodiranje toplote globoko v zemljo, kar lahko pospeši rast rastlin. Kljub številnim prednostim, pa so neekonomična izbira za ogrevanje več prostorov, ki jih sočasno in redno uporabljamo hkrati. Prav tako so manj primerni za zelo vlažne prostore ali objekte, kjer ne morejo delovati optimalno. Če bi si jih v takem primeru vseeno želeli, bi bilo na takih mestih potrebno namestiti pretirano močne (in stroškovno požrešne)  grelne panele. Z njimi ne moremo ogrevati sanitarne vode, torej v ta namen potrebujemo drug sistem ogrevanja.

Infrardeči paneli so videti kot ozke plošče, ki jih lahko namestimo na steno ali strop, saj je tako toplotni izkoristek največji, ko so nameščene pa so lahko skoraj nevidne. Narejeni so tako, da toploto oddajajo enakomerno, po celotni površini, zato so za ogrevanje prijetni. Delujejo popolnoma drugače od običajnih radiatorjev, saj ne ogrevajo zraka, temveč neposredno osebe in predmete v prostoru, ki toploto takoj absorbirajo (vsi in vse na dometu), brez kakršne koli izgube grelne energije, zato so le-ti učinkovitejši. V primerjavi z običajnim radiatorjem ne dvigujejo prahu ali izsušijo zraka, ampak vzpostavljajo optimalno vlažnost. Tako uspešno sušijo zidove, kar močno pripomore pri preprečevanju ali odpravljanju razvoja plesni, z njimi pa lahko v večji meri odpravimo tudi hladne točke. Delujejo takoj po vklopu. Občutek toplote je hipen, prostor pa ogrejejo v nekaj minutah. So povsem tihi, saj ne vsebujejo ventilatorjev ipd. Zaradi njihovega estetskega oblikovanja se podajo v katerokoli okolje, zahtevajo pa le pritrditev na steno ali strop. Primerni so za vse vrste podlag, klasične zidove, keramiko, les, mavčne plošče ali siporeks.

Infrardeče ogrevanje

Zakaj izbrati infrardeče grelne panele

Življenjska doba IR panelov je 50 let. Njihova moderna tehnologija poskrbi za nizko porabo elektrike, varčnost ter prijaznost do okolja. So človeku prijazni in omogočajo najbolj optimalen način ogrevanja, saj najbolje posnemajo naravno segrevanje. Predstavljajo ekološko in trajnostno rešitev ogrevanja, zlasti če električno energijo pridobivamo iz obnovljivih virov. Pri svojem delovanju ne oddajajo elektrosmoga, ne potrebujejo servisa ali vzdrževanja, njihova montaža pa je zelo hitra in precej enostavna, saj nam zanjo ni potrebno bistveno posegati v prostor.

IR paneli za ogrevanje imajo zelo visoko učinkovitost. Z njimi lahko pri stroških prihranimo tudi do 60% . V toploto pretvorijo kar 99 % energije, z minimalno izgubo, tako zagotavljajo velik izkoristek in posledično nižji mesečni strošek. Poraba električne energije je zelo odvisna od njihove moči in števila prostorov, ki jih ogrevamo, torej od samega števila IR enot. Da bi lahko izračunali njihovo porabo, potrebujemo oceno njihovega števila, ki jo pomnožimo z njihovo močjo. Veliko je odvisno tudi od izolacije in vlažnosti prostorov. Gre za dostopno investicijo, saj na takšno ogrevanje lahko preidemo postopno, kar pri drugih tehnologijah ogrevanja ni mogoče. Odlikuje jih relativno nizka cena, so varni za uporabo, najboljši pa celo vsebujejo senzorje, ki preprečujejo pregrevanje. Pri uporabi v kombinaciji s termostatom se njihova poraba energije znatno zmanjša. Ker lahko njihovo toploto začutimo že v 5 minutah po vklopu, jih ko prostor zapustimo izklapljamo, kar pa jih naredi za izredno ekonomične in okolju prijazne.

IR paneli termostat

Večina grelnih sistemov potrebuje regulacijo, kar najlažje dosežemo s primernim termostatom, ki vklaplja in izklaplja grelne enote po naših željah. Na tak način lahko povečamo bivalno ugodje in prihranimo na porabi energije, kar avtomatično zniža stroške ogrevanja. Na voljo imamo velik izbor termostatov, ki se po načinu delovanja ločijo na analogne in digitalne, po načinu povezave med termostatom in grelnikom na žične in brezžične, glede na možnost nastavitve temperaturnega režima pa na tiste, ki jih lahko programiramo tedensko ali dnevno. Poznamo tudi takšne, ki za svoje delovanje potrebujejo le neposreden vklop v vtičnico, brez kakršnekoli montaže.

 

Morda ti bo všeč tudi...