IR ogrevanje

IR ogrevanje ima številne prednosti pred ostalimi ogrevalnimi načini, je varno, ekonomično in zdravju koristno. IR grelne plošče se ne obrabijo in ne potrebujejo nobenega vzdrževanja kar je dolgoročno gledano velik prihranek. Imajo cenovno zelo ugodno nabavno vrednost zaradi česar je investicija nizka. Velikost in število IR plošč se določi glede na potrebe toplote v vsakem prostoru. V vsakem prostoru se temperatura lahko regulira po željah in potrebah posameznika.

IR grelni paneli zasedejo zelo malo prostora, možno jih priključiti v vsako vtičnico. Zaradi enostavne kontrole pri porabi električne energije, so idealna rešitev v najemnih stanovanjih. Montaža IR plošč je hitra in enostavna, brez kakršnihkoli stroškov razvoda elektrike ali drugih gradbenih posegov. Ne potrebujemo niti kurilnice niti prostora za kurjavo. Lahko pa IR plošče kombiniramo s kateremkoli obstoječem grelnem sistemom, da IR ogrevanje služi kot dopolnilno ogrevanje prostorov v prehodnem obdobju ter ob mrzlih in deževnih dnevih. Sevanje IR toplote omogoča za približno 3°C nižje temperature v prostoru, ki nudijo isto ugodje kot višje temperature pri klasičnem radiatorskem gretju. Na splošno je ogrevanje zelo varčno z IR paneli. Poraba elektrike je zelo majhna, saj se toplota akumulira v predmetih in stenah kar pomeni, da se v prostoru zadržuje dolgo časa. Ker suši vlažne zidove in preprečuje nastajanje plesni, so IR plošče še posebej primerne za vlažne prostore kot je na primer kopalnica. Nenazadnje pa je IR ogrevanje ekološko kar pomeni, da je čisto in zdravo ter da ne onesnažuje okolice.

Regulacija IR ogrevanja je lahko ročna ali pa poteka preko različnih regulatorjev

IR ogrevanje lahko reguliramo na več načinov: IR grelne panele lahko vklapljamo in izklapljamo ročno ali preko temperaturnih oziroma časovnih regulatorjev. Najenostavnejši način regulacije je časovni regulator, ki se lahko uporabi za eno IR ploščo ali pa za celotni ogrevalni sistem v stanovanju. S časovnim regulatorjem se IR plošče vklapljajo in izklapljajo neodvisno od dejavnikov kot so sprememba temperature v prostoru ali letni čas. Funkcija vklapljanja deluje na podlagi časovnih intervalov, ki jih določi posameznik. Temperaturni regulatorji so sobni termostati, ki vklapljajo IR plošče glede na temperaturo v prostoru, kjer so nameščeni. V vsak prostor je smotrno namestiti termostat, ne glede na število IR plošč, ki jih imamo v stanovanju. Elektronski termostat s časovno uro in programatorjem, je najboljša ekonomična rešitev. Namestiti ga je mogoče v enem prostoru, regulira pa ogrevanje v celotnem objektu po določenih časovnih intervalih z nastavljeno temperaturo ter avtomatskim nižanjem temperature ponoči. Termostat mora biti nameščen približno 1,5 m od tal in približno 1 m od IR plošče, da lahko uravnava sobno temperaturo. V primeru, da idealna namestitev termostata ni mogoča zaradi električne napeljave, ga pa namestimo na katerikoli višini, oddaljenost od IR plošče pa mora biti vsaj 40 cm. V takšnih primerih moramo vzeti v obzir, da dejanska temperatura v prostoru ni ista kot je nastavljena na termostatu. Iz tega razloga je potrebno nastaviti termostat nižje ali višje, da bi dosegli želeno temperaturo v prostoru. Zelo je tudi pomembno, da termostata ne nameščamo na mestih, ki so zelo hladna ali zelo vroča kot so na primer področja okrog gospodinjskih aparatov, klim in podobno. Termostati v vlažnih prostorih morajo biti nameščeni v predelih, ki so tako imenovane suhe cone. IR grelni paneli še približno eno uro po izklopu oddajajo toploto. V tem času segrevajo prostor z akumulirano toploto. Ko temperatura v prostoru doseže nastavljeno vrednost, termostat prekine električno energijo za toliko časa, da temperatura v prostoru pade za 1 –2°C. Takrat pa termostat spet vklopi IR ploščo.

IR paneli se uporabljajo za ogrevanje spalnic, kopalnic, kleti, dnevnih prostorov

IR paneli so primerni za uporabo v vsakem objektu in v vseh prostorih. Ekonomično gretje zagotavljajo domovom in industrijskim objektom. V domovih so IR paneli v spalnici, dnevni ali otroški sobi, kleti, skratka vsepovsod, kjer je potreba po toplotni energiji. Namestijo se lahko na vsako podlago kot je klasična stena, siporeks, les, mavčna plošča. So zelo tanki in lahki zato jih je mogoče namestiti na steno ali na strop. Montaža je enostavna, izvede jo lahko vsak kupec sam. Vse kar je potrebno storiti je s pomočjo priložene šablone zvrtati 4 luknje, namestiti priložene nosilce, vstaviti termostat v vtičnico in priklopiti IR ploščo v termostat. Za IR ogrevanje kopalnice nudimo grelne panele v obliki ogledal. Poleg gretja prostora, skrbijo tudi za to, da ogledalo ni zarošeno. Na voljo sta dva modela, ki imata različne moči.

 

IR ogrevanje je varno in zdravju prijazno, v zdravstvene namene se uporablja že zelo dolgo

IR ogrevanje ima na telo zelo dober vpliv. IR žarki so del sončne svetlobe zato ljudem niso nevarni. Že mnogo let, se IR toplota uporablja v zdravstvu. V večini inkubatorjev, IR lučka zagotavlja potrebno toploto pri novorojenčkih. IR toplota tudi učinkovito lajša bolečine v sklepih, mišicah in hrbtenici. Prav tako ima blagodejno delovanje na krvni obtok ter imunski sistem. Pospešuje presnovne procese organov in žlez z notranjim izločanjem kar vpliva na izgorevanje kalorij in izgubo telesne teže. IR ogrevanje ne dviguje praha v prostoru, kar je še posebej pomembno pri bolnikih z dihalnimi težavami. Zrak v prostoru ostaja primerno vlažen, da je dihanje za stanovalce prijetno.

Morda ti bo všeč tudi...