Izolacija strehe

toplotna izolacija streheToplotna izolacija strehe je pomemben dejavnik pri zagotavljanju ugodnih energetskih razmer znotraj zgradbe. Izolacija strehe preprečuje, da bi v poletnih mesecih v zgradbo vdirala vročina, v zimskih pa mraz. Toplotna izolacija strehe pa je nujno potrebna tudi v primeru, da je podstreha urejena v bivalne prostore. Toplotna izolacija strehe vsebuje tudi hidroizolacijo strehe in izolacijo podstrehe. V kolikor podstrešnih prostor ne uporabljamo za bivanje toplotna izolacija strehe ni bistvenega pomena. V takšnem primeru se lahko izolaciji strehe izognemo. Je pa res, da se v tem primeru mora izolirati tla. Strokovnjaki so mnenja, da je izolacija strehe potrebna in svetujejo, da se najbolj splača narediti toplotno izolacijo celotne strehe, saj je izolacija celotne strehe tudi cenovno veliko bolj ugodna. Izolacija strehe se mora narediti iz negorljivih materialov, ki so toplotnoizolativni. Toplotna izolacija strehe namreč preprečuje, da bi nam iz zgradbe uhajala toplota in vanjo vdiral mraz. Izolacija strehe mora biti strokovno narejena, v kolikor izolacija ni pravilno položena, sama izolacija strehe ne bo dosegala svojega namena. Toplotna izolacija ravne strehe je veliko bolj pomembna, saj na streho nenehno sije sonce in v kolikor ne bi bilo ustrezne izolacije, bi prihajalo do segrevanja zgornjih bivalnih prostorov, v zimskih mesecih pa bi toplota prekomerno prehajala iz sama podstrehe. Ravne strehe so dandanes moderne. Izolacija strehe tako vsebuje hidroizolacijo ravne strehe, pri čemer se toplotna izolacija polaga preko hidroizolacije. Cena je v veliki meri odvisna od velikosti ostrešja in materialov, ki jih izberemo.

Zakaj izolacija strehe in kakšna debelina?

Sama streha je ogromna površina, na kateri se nahajajo najpogosteje temni strešniki. Temna barva močno vpija sončne žarke. Tako lahko strešniki v poletnih mesecih dosežejo temperaturo preko 80 stopinj Celzija. Toplotna izolacija strehe prepreči, da bi ta toplota prehajala v notranje prostore, vendar omogoča, da ti kljub vročim strešnikom ostaja dokaj hladna. Izolacija podstrehe je iz tega vidika nujno potrebna. Kakšna pa naj bo debelina toplotne izolacije strehe. Strokovnjaki priporočajo, da je toplotna izolacija strehe v debelini od 25 do 30 centimetrov. Se pa izolacija strehe spreminja tudi glede na strešnike, ki so uporabljeni na določeni strehi in njenega naklona. Izolacija strehe je bistveno lažja, kadar gre za novogradnjo. Toplotna izolacija strehe pri starih zgradba je veliko bolj zapleten proces in tudi pogosto cenovno veliko dražji.

Izolacija streheToplotna izolacija ravne strehe

Ravne strehe so dandanes zelo moderne. Vse ravne strehe morajo biti toplotno izolirane. Izolacija ravne strehe in podstrehe mora biti opravljena kakovostno in vzebovati tudi hidroizolacijo. Pri izolaciji ravne strehe, kakor tudi strehe z naklonom gre za življenjsko naložbo. Pogosto toplotno izolacijo ravne strehe opravimo enkrat morebiti dvakrat v življenju. Zraven izolacije strege je pomembna tudi izolacija podstrehe in predel, ki vsebuje hidroizolacijo. Celotna izolacija strehe mora biti kakovostna in iz negorljivih materialov.

Morda ti bo všeč tudi...