Kaj vse je potrebno vedeti o negi obraza preden se je lotim?

Kožo na obrazu je potrebno negovati že v najstniških letih, saj se bomo tako izognili brazgotinam, ki lahko nastanejo zaradi stiskanja mozoljev. Posebno pozornost velja posvetiti aknasti koži, ki se lahko tudi vname in poleg neestetskega videza tudi precej boli in je nekoliko težja za vzdrževanje.

Se je bolje odločiti za nego doma ali nego v salonu ali pa je potrebno oboje?

V sodobnem tempu življenja je za osebni uspeh pomemben tudi videz, katerega del je tudi izgled kože na obrazu. Prav zato se priporoča redno obiskovanje kozmetičnega salona, kjer bodo za našo kožo poskrbeli strokovnjaki, koža na obrazu pa bo tako mehka, gladka in sijoča. Nega obraza v kozmetičnem salonu je opravljena s profesionalnimi čistilnimi sredstvi, predvsem pa osebje, ki nego obraza opravlja, poskrbi, da je postopek nege obraza izveden kakovostno in natančno.

Klasična nega obraza

Nikakor pa ne pomeni, da je dovolj, če nego obraza izvajamo samo v kozmetičnem salonu nekajkrat na mesec. Kožo moramo negovati tudi sami doma. Pri tem pa se veliko oseb sprašuje, kakšen je postopek nege obraza, kaj za vse to potrebujemo, kako izvesti klasično nego obraza, ali se je kdaj potrebno odločiti za čistilno nego obraza, pa tudi o tem, kako poteka nega aknaste kože.

Kaj moramo vedeti o jutranji in kaj o večerni negi obraza?

Nego obraza lahko v osnovi razdelimo na jutranjo in večerno nego, pri čemer je večerna nega veliko bolj kompleksna, saj je koža zjutraj dejansko čista, potrebno jo je le osvežiti.

Ko se lotimo čistilne nege obraza zvečer najprej po potrebi odstranimo vsa ličila. Ko smo to storili z izbranim čistilnim sredstvo umijemo obraz. To naredimo tako, da kožo prej navlažimo, potem pa s krožnimi gibi čistilno sredstvo masiramo po obrazu. Dobro je, da se posvetimo celotni površini obraza in ne zgolj predelom, ki se nam zdijo najbolj problematični. Ko smo z umivanjem končali, čistilno sredstvo izperemo in pričnemo s toniranjem. Izbran tonik natremo na vatasto blazinico in z njo umijemo obraz. Nekajkrat na teden si velja po toniranju v sklopu klasične nege obraza privoščiti tudi serum, ki je bogat z antioksidanti in bo kožo nahranil ter tako poskrbel za to, da bo le ta delovala mladostno in svetleče. Po vsem skupaj je potrebno kožo še navlažiti, kar navadno naredimo s kremo za kožo.

Kot smo že omenili je, zjutraj, ko se zbudimo, koža v osnovi že čista, le zaradi izločkov skozi pore kožo osvežimo s tonikom, ki ga nanesemo na vatasto blazinico. Po tem, ko smo kožo osvežili nanesemo tudi kremo. Ker smo čez dan velikokrat izpostavljeni sončnim žarkom (to velja tudi pozimi!) je dobro, da je krema opremljena še z faktorjem, ki bo varoval kožo na našem obrazu in tako poskrbel, da se le ta zaradi sonca ne bo starala.

Nega aknaste kože

Kako ravnati v primeru aknaste in suhe kože?

Nekoliko težje je pri negi aknaste kože, saj je v primeru aken v postopku nege obraza uporabljati še različne peelinge proti aknam, ki pomagajo kožo, da se hitreje očisti.

Veliko ljudi pa se spopada tudi s suho kožo, ki velja za še posebej problematično. Pri negi obraza s suho kožo je pomembno poudariti, da se je nujno potrebno izogibati čistilnim sredstvom in tonikom, ki vsebujejo alkohol. Pri izbiri kreme, ki jo uporabljamo, ne smemo pretiravati s tem, da je krema mastna, pač pa moramo poiskati vlažilno kremo, ki nam bo ustrezala in tako poskrbela za zadostno hidracijo naše kože. Še posebej velja poudariti nujnost peelinga pri suhi koži, saj bomo z njegovo pomočjo odstranili odmrle celice na koži in tako preprečili nastanek mozoljev. Suha koža je pogosto posledica prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. Nega obraza naj torej vključuje tudi zmernost pri sončenju in uporabo visokega zaščitnega faktorja – tako poleti kot pozimi!

S suho koži pa se ne soočajo zgolj dekleta, pač pa suha koža na obrazu povzroča težave tudi moškim, pogosto zaradi britja. Ko britev odstranjuje dlačice, odstranjuje s kože tudi zaščitna olja. Briti se je treba z ostro britvijo, v smeri rasti dlak ter z uporabo gela, ki omogoča dobro drsenje rezila, stresa za kožo pa je posledično nekoliko manj. Če je suha koža velik problem, razmislite o tem, da se ne bi brili vsak dan.

Tudi pri postopku nege obraza s suho kožo poznamo nekaj posebnosti. Nega obraza s suho koži naj poteka po naslednjih korakih:

  1. obraz očistimo s sredstvom za čiščenje, namenjenim za suho kožo, najbolje s takšnim, ki ne vsebuje mila, ima pa ceramide;
  2. kožo hitro popivnamo – suha koža na obrazu se pri brisanju ne sme drgniti, prav tako je ne brišemo do suhega;
  3. na še nekoliko vlažno kožo takoj po umivanju nanesemo kremo oz. sredstvo, ki pomaga, da se vlaga ujame v koži oz. je ta ne prepušča navzven.

Morda ti bo všeč tudi...