Komplet platišča in pnevmatike – nakup kompleta dobra izbira iz več razlogov

Odločitev, da boste kupili komplet platišča in pnevmatike, vam lahko prihrani mariskatero nevšečnost. Še zlasti ne bo dileme, ali se širina platišča in pnevmatike zares ujemata. Neustrezna širina predstavlja tudi varnostno tveganje, obenem pa vam lahko neujemajoča se širina platišča in pnevmatike prinese tudi kazni.

Z odločitvijo za komplet platišča in pnevmatike pa ne izginejo le težave z izbiro primerne širine platišča in pnevmatike, ampak tudi drugih dimenzij. Seveda pa razlog, zakaj izbrati komplet platišča in pnevmatike, ni zgolj praktičnost, ampak komplet pogosto pomeni tudi nižjo končno ceno. Kompleti platišča in pnevmatike so v avtoserisu Zaverski na voljo po še posebej dostopnih cenah, kar pomeni, da bo menjava pnevmatik in platišča z odločitvijo za komplet tudi ugodna.

Komplete sicer sestavljajo proizvodi priznanih znamk, ki zagotavljajo njihovo kakovost in dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da boste lahko izbrani komplet platišča in pnevmatike brez težav uporabljali več sezon. Ponudba kompletov je dovolj raznolika, da boste v njej zagotovo našli tisto, kar potrebujete. Tako za komplete kot za nakup posameznih izdelkov pa vam ponujamo tudi možnost obročnega plačila.

platišča alu

Ustrezna dimenzija oz. širina pnevmatike in platišča zelo pomembna

Dimenzija pnevmatike je odvisna od dimenzije platišča na katero bo nameščena. Največja spremenljivka je širina pnevmatike in s tem tudi platišča. Za vsakih 5 mm širine pnevmatike se širina platišča spremeni za 0,5“ (palca). Razmerje med širino pnevmatike in platišča je zelo pomembna. Platišče, ki je preozko za dano pnevmatiko, bo povzročilo, da se bodo stene pnevmatike prekomerno izkrivljale pri hitrem zavijanju. Po drugi strani, preširoko platišče za dano pnevmatiko, ne nudi tolikšnega udobja pri vožnji kot bi jo s ustrezno širokim platiščem, saj so stene pnevmatike bolj poševne, s tem pa tudi nižje, kar zmanjša fleksibilnost pnevmatike, ki se občuti na luknjah in neravninah. Če je platišče preširoko, se lahko zgodi da se pri visokih hitrostih stena gume obrabi ali celo strga.

Vzemite si čas pri ločenem nakupu pnevmatik in platišč

Zato si je treba pri nakupu pnevmatik in platišča v primeru, da ne gre za nakup kompleta, smiselno vzeti malce več časa in se prepričati, da se širina platišča in pnevmatike prilegata. Pri tem si lahko pomagate tudi s tabelami s podatki o tem, kolikšna sta lahko minimalna in maksimalna širina pnevmatike za določeno širino platišča, ter tako sami sestavite ustrezen komplet platišča in pnevmatike. Pri širini platišča 10 col je npr. priporočena širina pnevmatike 265 ali 275 cm, minimalna širina 255 cm, maksimalna širina pa 285 cm.

Če potrebujete pomoč pri izbiri širine, vam bomo v Avtoservisu Zaverski z veseljem pomagali. V naši ponudbi sicer najdete veliko različnih možnosti, tako pri širini (vse do 13 col) kot pri premeru in razmiku med vijaki, zato boste zagotovo našli pravo kombinacijo in sestavili ustrezen komplet platišča in pnevmatike za svoj avto.

Menjava pnevmatik – pravočasno si priskrbite zimske pnevmatike s platišči

Avtomobilske pnevmatike moramo redno preverjati in jih v primeru obrabe tudi zamenjati. Za razmislek o menjavi pnevmatik je čas takrat, ko je v njih nezadosten tlak, ko Avtomobilska platišča ali zaslišimo nenavaden hrup v potniškem prostoru. Prav tako so poškodovane gume lahko vzrok za to, da naše vozilo zavija v eno stran, namesto da bi vozilo naravnost. Že samo eden od teh dejavnikov mora biti dovolj, da preverimo stanje pnevmatik in ugotovimo, ali je čas za nove.

Menjava pnevmatik (velja tudi za platišča) je še posebej pomembna v zimskem času, ko je letne gume treba zamenjati za bolj prilagodljive zimske pnevmatike s platišči. Menjava letnih pnevmatik za zimske je pomembna predvsem zaradi vaše osebne varnosti ter varnosti ostalih udeležencev v prometu.

Zakon o varnosti v cestnem prometu veleva, da moramo letne pnevmatike zamenjati z zimskimi najpozneje 15. novembra. Datum menjave zimskih za letne pnevmatike s platišči pa je 15. marca, a le če se zima do tedaj že dokončno poslovi.

alu platišča 15

Platišča so ravno tako pomemben avtomobilski del kot pnevmatike

Avtomobilska platišča skrbijo za varno in udobno vožnjo pri vseh hitrostih, zato so ravno tako pomembna kakor pnevmatike. Danes lahko izbiramo med jeklenimi in aluminijastimi platišči, med katerimi še zlasti slednja prinašajo številne prednosti. Dolgo je veljalo, da so aluminijasta platišča primerna zgolj za toplejši del leta, torej v kombinaciji z letnimi pnevmatikami. Vendar pa so alu platišča v zadnjih letih doživela pomembne nadgradnje, zato so danes po mnenju strokovnjakov primerna izbira za vse dni v letu. Seveda obstajajo tudi izjeme.

Najprimernejša rešitev so takšna alu platišča, ki so zaščitena z več plastmi laka oziroma premaza. Tako se ustvari učinkovit zaščitni sloj alu osnove. Posledično so takšna alu platišča odporna na sneg. Do živega jim ne pride niti sol za posipavanje. Zaradi dejstva, da alu materiali ne rjavijo, mnogi menijo, da so pozimi ne le enakovredna alternativa jeklenim, ampak da so v zimskim mesecih celo boljša izbira. Nekateri poudarjajo tudi, da so alu platišča tudi enostavnejša za čiščenje.

V Avtoservisu Zaverski vam želimo prihraniti čas in energijo, zato boste v ponudbi spletne trgovine našli komplete platišč in pnevmatik za različna vozila.  Hitra in ugodna pa je tudi menjava pnevmatik in platišča.

Vabljeni.

Morda ti bo všeč tudi...