Korozija – problem, ki je popolnoma rešljiv

Korozíja je uničevalni napad na kovino, ki ga najpogosteje povzročajo elektrokemijske reakcije, ki potekajo zaradi termodinamične nestabilnosti materiala v nekem okolju. Je kompleksen proces,  odvisen od mnogih dejavnikov, predvsem pa od metalurških značilnosti kovine oz. zlitine (kemična sestava, mikrostruktura, vključki, faza snovi), lastnosti korozijskega medija (prevodnost, temperatura, pH) in prisotnosti različnih površinskih filmov, ki lahko kovino ščitijo.

Korozija

Podjetje Žlindra se ukvarja z galvansko zaščito izdelkov iz kovin in stisnjenega grafita. Ponujajo več različnih tipov izvajanja antikorozijske zaščite kovin in grafita.

Nikljanje, poleg zaščite proti rjavenju zagotavlja tudi lep videz ter odpornost na obrabo in visoke temperature. Zaradi aktivnosti površine iz tega elementa so z njim obdelani predmeti zelo primerni tudi za kromiranje.

Drug priljubljen način zaščite kovin je kositranje, ki ima odličen globinski učinek. Predmeti obdelani z mat postopkom kositranja pridobijo prijeten žameten izgled, tak postopek pa zagotavlja tudi izredno dobro spajkljivost in odlično korozijsko obstojnost.

Za bakrenje je značilno, da se bakrene dele, ki so največkrat dekorativnega značaja pasivira in prelakira, da bi ohranili svetel in sijoč videz.

Podjetje pa izvaja tudi dekorativno kromiranje predmetov iz železa, bakra, medenine, aluminija in zlitine zamaka. Ker prevleka kroma ne nudi zadostne antikorozijske zaščite,  je zelo pomembno (če) katera prevleka je bila nanešena pred njim. Sijajno kromiranje se uporablja za kovinske okvirje pohištva in avtomobilske dele.

Morda ti bo všeč tudi...