Strešna kritina

Strešna kritina po eni strani ščiti nas, po drugi strani pa pred vremenskimi vplivi ščiti tudi stavbo, ki jo pokriva. Dobra strešna kritina od slemena do žleba je zato bistvenega pomena za kakovostno zgrajeno stavbo in udobno življenje v njej. Zaradi izpostavljenosti, ki je je strešna kritina deležna, je ena glavnih skrbi načrtovalcev novih kritin prav vzdržljivost in kljubovanje strešne kritine vremenu.

Kakšno strešno kritino izbrati? Še nikoli ni bilo na izbiro toliko različnih tipov in stilov streh, kot danes. Opečnate, betonske, kovinske, vlaknocementne, zelene … Vsaka ima svoje prednosti in lahko pomembno prispeva k celotnemu videzu vašega doma.

Strešna kritina

Strešna kritina mora v prvi vrsti biti kakovostna, predvsem pa je vedno treba imeti v mislih, da je vsaka streha sistem. Ni le kritina, ki mora biti kakovostna in pravilno nameščena ter pritrjena, imeti mora imeti odprt prezračevalni prostor, paroprepustno folijo, toplotno izolacijo in parno zaporo, vmes pa še kakšen sloj, ki bo poskrbel za daljši fazni zamik prehoda toplote.

Ključna vprašanja, ki si jih moramo posaviti pred nakupom strešne kritine:

 • Kako dolga je življenjska doba strehe?
 • Je ostrešje dovolj trdno za težo strehe?
 • Kako učinkovito bo strešna kritina kljubovala toči, vetru in drugim naravnim pojavom?
 • Kakšen je naklon strehe?
 • Se bo strešna kritina vizualno dopolnjevala z objektom?
 • So materiali strehe okolju prijazni in primerni za recikliranje?
 • Cena strehe?

Strešna kritina – kovinska kritina prinaša številne prednosti

Kovinska kritina se ponaša z dolgo življenjsko dobo, majhno obremenitvijo na ostrešje, ognjevarnostjo in odpornostjo proti vetru in potresu. V odvisnosti od tipa kritine omogočajo polaganje v vseh naklonih od 0° do 90°. Oblikovanje jekla za kritine omogoča izdelavo valovitih in trapeznih panelov ter strešnikov različnih dimenzij in oblik.

Prednosti kovinske strešne kritine:

 • je lahka;
 • ne vpija vlage;
 • je pohodna, negorljiva in nezlomljiva;
 • kovinska kritina s posipom ne drsi;
 • odpronost prosti toči
 • strešniki so pritjeni tako, da jih veter ne more premakniti;
 • primerna je za za naklone od 6 do 90 stopinj; ter
 • primerna je za vse oblike streh.

Kovinska strešna kritina je zaradi zanesljivosti in trajnosti zelo primerna tudi za alpsko območje. Z njo so pogosto prekrite strehe na planinskih domovih in vikendih v Alpah kot tudi na Pohorju. Pogosto se kovinske strešne kritine uporabljajo tudi pri rekonstrukcijah ali obnovah streh, in sicer predvsem takrat, ko lastniki s klasično kritino, denimo zaradi neustreznega naklona, niso bili zadovoljni. Tudi azbestne strešnike, ki so bili pogosti na strehah z majhnimi nakloni, so marsikje že zamenjali kovinski.

Kovinska strešna kritina Metrapan

V zadnjem času se pri izvedbi streh vse bolj uporablja strešna kritina Metrapan, saj ji njene karakteristike omogočajo celo več kot 50 let življenjske dobe. Glavna odlika, ki jo prinaša pločevinasta ali jeklena strešna kritina, je izolacija, ki je že vgrajena v kritino. Ta v prvi vrsti preprečuje pojavljanje kondenza, deloma (izolacija je debela 30 mm) pa s strešno ploščo dodatno izboljšamo toplotno izolativnost strehe. Zaradi te izolacije tudi ni potrebna dodatna paroprepustna folija pod kritino z zračnim kanalom.

Strešne kritine Metrapan so pripravljene za dolgotrajno uporabo, primerne pa so za pokrivanje ostrešij praktično vseh objektov, od stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, do manjših objektov, kakršni so lope, garaže in podobno. Obiščite nas in preverite našo pestro ponudbo. Cena strešne kritine še nikoli ni bila tako ugodna. Naj vaša nova kovinska strešna kritina očara tako vas kot tudi vaše sosede.

Jeklena kritina Isola Powertekk Nordic – atraktivna, ekonomična in za vse vrste streh

Isola Powertekk jekleno kritino odlikujeta velika trdnost in majhna teža, ki zagotavljata enkratno prednost. Ima obliko opečne kritine in je prekrita je z granulatom, zaradi česar ima videz klasičnih strešnikov. Powertekk kritina je izredno primerna tako za novogradnje kot za adaptacije starih streh.

Isola Powertekk lahka jeklena kritina, atraktivna v izgledu in ekonomična ter primerna za vse vrste streh z nakloni že od majmanj 8°. Isola Powertekk kritino lahko polagamo pri vseh temperaturah, ki so še primerne za delo na strehi. Vendar je pri temperaturah pod 0° C potrebna posebna skrb pri zabijanju, rezanju in upogibanju strešnikov. Priporočena dimezija vzdolžnih in prečnih letev je 30 x 50 mm. Glede na lokalne predpise in prakse pa lahko uporabite tudi drugačne mere.

Jeklena strešna kritina

Strešna kritina – valovitke so praktična kritina

Valovitka je naravno lepa, trajna in varčna kritina, izdelana iz kakovostnih surovin, s katero lahko prekijemo tako novozgrajene stavbe kot tudi saniramo dolgotrajno kritino. Je naravi prijazna in energetsko učinkovita, poleg tega pa tudi estetsko dovršena strešna kritina. Ker so njene dimenzije in profil enaki kot pri azbestcementni plošči, jo lahko pritrdimo na obstoječe nepoškodovane letve in nosilno konstrukcijo, ter s tem zagotovimo enostavno, hitro in varčno prenovo strehe. V kombinaciji z ročno oblikovanimi zaključnimi elementi v barvi plošč, pa ustvari naravno in estetsko dovršeno streho.

Morda ti bo všeč tudi...