Krušne peči in uporaba pečarske malte pri njihovi izdelavi

Krušne peči imajo v Sloveniji prav poseben pomen. V preteklosti so v kmečkih hišah predstavljale osrčje doma, njihova uporaba pa je priljubljena še danes. Drži, da ni veliko gospodinjstev ki bi v svojem domu imela krušno peč, tista pa, ki jo imajo, so v svojem domu deležna posebne topline. Za izdelavo krušne peči potrebujemo pečarsko malto. Pomembna je predvsem izdelava notranjosti krušne peči, ki mora biti izvedena iz pečarskega šamota, prostor za peko pa iz šamota, izdelanega v namen peke kruha. Pečarska malta nam omogoča polaganje keramike in šamotnih ploščic, biti pa mora tudi odporna na ogenj. Ponudbo krušnih in pizza peči si lahko ogledate v podjetju Peči Keramika.

krušne peči

Pečarska malta omogoča kakovostno gradnjo krušnih peči

Pečarska malta je pomemben element gradnje krušnih ali kombiniranih peči, saj gre za proizvod, brez katerega ne moremo zagotoviti kakovostne gradnje. Pomembna je predvsem njena odpornost proti visokim temperaturam, do katerih nedvomno prihaja tudi v krušnih pečeh in lončenih na drva.

krušne peči

Krušne peči – samo za peko?

Nikakor ne. Namen krušnih peči ni samo peka oziroma kuhanje, čeprav je znano, da v njih nastajajo ene izmed najbolj okusnih jedi. Primerne so namreč tudi za ogrevanje prostorov, namen uporabe pa je odvisen od želja posameznika. Če si želimo v krušni peči pripraviti okusne jedi, je potrebnega kar precej znanja in spretnosti, ki bi ga lahko prevzeli od naših babic in dedkov, seveda pa se da z veliko mero volje vsega tega tudi priučiti. Obiščite nas v podjetju in preverite našo ponudbo pečarske malte, prav tako pa preverite možnost izdelave krušne peči. Če si želite vaš dom spremeniti v pravi center tradicije, v katerem bo kar kipelo od topline in domačnosti, je nakup krušne peči zagotovo najboljši način.

Morda ti bo všeč tudi...