Kuhinja je srce našega doma, opremimo jo po lastni meri

Kuhinja je središče našega doma. V njej se širijo omamne dišave, tu se po napornem dnevu srečujejo družinski člani in s štedilnika zadiši po toplem domačem obroku. Funkcionalno zasnovana kuhinja po meri je praktična, praktično opremljena in urejena. In če je bilo nekaj preteklih desetletij modno, da se je kuhinja združevala z jedilnim in celo dnevnim prostorom, se v zadnjih času kaže trend kuhinj kot samostojnih enot, kjer ostaneta nered in vonj po kuhi skrita očem in se ne širita do bivalnih prostorov drugod v stanovanju.

Kuhinja po meri

Podeželski ali moderni slog kuhinje?

Izrezljane lesene teksture in rustikalne linije ali gladkost površin s tankimi ročaji? Vsakdo naj kuhinjo opremi po lastnih željah in potrebah. Zanimiva novost, ki se pojavlja v novejših kuhinjah, so spodnja in zgornja vrsta kuhinjskih omaric v različnih barvah. Še vedno so kuhinjska ozadja tista, ki kuhinji po meri vdahnejo življenje. Lahko so narejena iz vodo odbojnih tapet, keramike ali stekla, na katerega so natisnjeni različni motivi. Aktualni so tudi cementni premazi, kamnite obloge ali montažne plošče.

S številom električnih pripomočkov kot so kavni aparat, opekač toasta, sekljalnik, grelnik vode in drugi, narašča potreba po več shranjevalnega prostora v naših kuhinjah. Odprte police, širše delovne površine in shranjevalne niše, je le nekaj rešitev tovrstnih izzivov. Klasični električni aparati bele tehnike kot so hladilnik, pečica in pomivalni stroj, so v modernih kuhinjah skriti v enotne kuhinjske bloke, prav tako so vse pogostejše potopne električne vtičnice in nape.

Pet največjih napak pri opremljanju kuhinje

Premalo delovne površine – funkcionalnost kuhinje je vselej pred njeno estetsko vrednostjo, saj nekatera pravila v kuhinji veljajo ne glede na modne trende in zapovedi. Hladilnik, pomivalno korito in štedilnik naj si sledijo v tem vrstnem redu, vmes predvidimo dovolj delovnih in odlagalnih površin.

Slabo izkoriščen prostor – nepraktične, težko dosegljive kotne omarice, neizkoriščen prostor nad hladilnikom ali prenizko obešene viseče omarice so napake, ki jih bomo med gibanjem in delom v kuhinji neprestano obžalovali.

Kuhinja je pretemna – previdnost velja pri izbiri zelo temnih barv kuhinjskih omaric in delovnega pulta hkrati. Čeprav je taka kuhinja v salonu kuhinj videti zelo elegantna, bo pri domači uporabi morda delovala pretemno in premasivno za prostor, ki smo ga izbrali. Temne barve na videz zmanjšajo prostor, izbira svetlejših barv ga, nasprotno, poveča. Svetle barve dodajo prostoru občutek zračnosti in pretočnosti. Seveda je nujen razmislek o kuhinjski razsvetljavi. Premalo svetlobe v kuhinji otežuje delo, nedvomno pa je v kuhinji najpomembnejša dnevna svetloba.

Prenatrpanost kuhinje – čeprav je prostor v kuhinjskih omaricah pomemben, pri načrtovanju kuhinje ne pretiravajmo z njihovo količino. Prenatrpana kuhinja daje vtis utesnjenosti, manj elementov, zlasti v zgornjem delu pa ustvarja občutek lahkotnosti.

Varčujemo pri kuhinjskem ozadju – kuhinjsko ozadje varuje steno prostora pred vlago in umazanijo, zato pri nakupu tega ne varčujmo. Pronicanje vode ali trdovratnost mastnih madežev lahko v nekaj letih uničita dele kuhinjske stene in obnova zidu bo nujna.

Izris kuhinje

Do sanjske kuhinje s pomočjo strokovnjakov

Čeprav je na spletu na voljo veliko brezplačnih programov za izris kuhinj, je pogovor z izkušenim strokovnjakom, ko gre za tako pomembno stvar, kot je izbira kuhinje, nepogrešljiv. Najbolje je, da ga obiščete v izbranem salonu kuhinj, pregledate ponudbo in ugotovite, katere rešitve, ki jih kuhinje v salonu ponujajo, so vam všeč. Načrtovanje kuhinje s strokovnjakom nudi možnost vpogleda v različne variante postavitve elementov v vaši kuhinji in optimalen izkoristek prostora. Takšen izris kuhinje nudi celovito podobo vaše kuhinje skupaj z dekorativnim delom in osvetljavo. Lahko se igrate z različnimi barvnimi kombinacijami in preizkušate, kateri stil kuhinje vam najbolj ustreza.

Prenova kuhinje je precejšen finančni zalogaj. Gre lahko ceneje?

Spomladi je čas, ko se lotimo prenove našega doma in če je obnove najbolj potrebna naša kuhinja, finančnih sredstev pa ni na pretek, svetujemo, da prelistate katalog kuhinj ali pa si njihove različice podrobno ogledate na spletu. Bogata izbira v katalogu kuhinj, je odličen vir navdiha za kuhinjo po lasti meri. Če iščete rešitev le za določen del kuhinje, vam jo bo katalog kuhinj s pestro galerijo slik zagotovo ponudil.

Cenovno najugodnejšo prenovo zagotovo prinaša obnova kuhinje po elementih. Tudi takšno kuhinjo lahko sestavimo kot kuhinjo po meri, saj jo sestavljamo iz obstoječih elementov različnih dimenzij, ki jih prilagodimo velikosti prostora, namenjenega kuhinji. Običajne dimenzije elementov, iz katerih sestavimo kuhinjo, so 30, 40, 50, 60 in 80 centimetrov. Takšna sestava kuhinje po elementih nudi tudi pestro izbiro barv. Na dan lahko pride vsa naša unikatnost in kreativnost tako zasnovane kuhinje.

Kasnejše vzdrževanje ali vnovična prenova kuhinje bo enostavnejša, saj lahko določen kuhinjski element preprosto zamenjamo z drugim. Kadar naše finančne zmožnosti ne dopuščajo visokih zneskov, ali če denimo, opremljamo kuhinjo v počitniškem objektu, najemniškem stanovanju ali pomožno kuhinjo, nam lahko sestava kuhinje po elementih močno zniža stroške nakupa nove kuhinje. Lepo urejena, preprosta kuhinja z nekaj domišljenimi detajli lahko deluje prav tako zanimivo in okusno kot kuhinja, narejena po meri.

Morda ti bo všeč tudi...