Proteini v hrani

Proteini v hrani so zelo pomembni, saj niso pomembni samo za oblikovanje telesa ampak imajo tudi velik pomen za naše zdravje. Za obnavljanje celic in regeneracijo telesa potrebujemo beljakovine. Pomanjkanje beljakovin v hrani se kaže v številnih znakih, ki jih mnogi ne znajo prepoznati. Občutek lakote in nenehna želja po hrani je rezultat prehrane, ki temelji na ogljikovih hidratih in sladkorju. Ta pa povzroča nihanje krvnega sladkorja in posledično lakoto. Največji rezervoar beljakovin v našem telesu so mišice. Izguba telesne teže, bolečine v sklepih in oslabljene mišice so prvi znaki, da telesu primanjkuje beljakovin. Za regeneracijo telesa in ohranjanje mišične mase so beljakovine v hrani ključnega pomena. Pomanjkanje beljakovin se kaže tudi na nohtih in na koži. Nohti postanejo lomljivi, na njih nastanejo bele proge. Koža pa zaradi nezmožnosti obnavljanja postane suha, luskasta in razpokana. Ker so lasje sestavljeni iz keratina, se tudi na njih vidi pomanjkanje potrebnih hranil v obliki izsušenosti in odsotnostjo leska. Eden od najpogostejših simptomov pomanjkanja beljakovin so zamaščena jetra. V primeru neukrepanja, lahko pride so resnih zdravstvenih zapletov. Absorpcija kalcija v telesu ni mogoča brez beljakovin kar pomeni, da se pri njihovem pomanjkanju oslabijo kosti kar poveča tveganje za zlome. Beljakovine vsebujejo triptofan, ki je aminokislina odgovorna za spanec. Pomanjkanje triptofana vpliva na kvaliteto spanca. Nenazadnje pa so beljakovine v hrani pomembne tudi za optimalno delovanje možganskih funkcij. Pomanjkanje beljakovin se kaže kot slab spomin.

Kvalitetni proteini v hrani preprečujejo razgradnjo mišične mase in izčrpanost

Priporočene dnevne vrednosti vnosa beljakovin se razlikujejo glede na aktivnost človeka. Povprečen človek, ki se ne ukvarja s telesno vadbo, mora zaužiti 0,8 – 1 g beljakovin na kilogram telesne teže. Ljudje, ki so telesno aktivni in športniki pa potrebujejo bistveno večji vnos beljakovin. Kvalitetni proteini imajo visoko biološko vrednost, vsebujejo veliko BCAA aminokislin in se hitro absorbirajo zato so idealni za uporabo po treningu. Določeni proteinski pripravki pa so namenjeni da nadomestijo obrok. Proteini v hrani pri telesno aktivnih ljudeh pomagajo pri pridobivanju in ohranjanju mišične mase, izgubljanju odvečne telesne maščobe, regeneracije telesa, krepitvi imunskega sistema in povečanju kostne mase. Pri nezadostnemu vnosu beljakovin v telo, pride do katabolizma, ki je razgradnja mišične mase. Kadar je telo izpostavljeno katabolizmu, se pričnejo porabljati lastne telesne beljakovine oziroma mišična masa, kar privede do razgradnje mišic, izčrpanosti in slabše regeneracije zato so proteini v hrani v zadostnih količinah zelo pomembni. V primeru, da se s hrano zaužije več beljakovin, kot jih telo potrebuje, se pretvorijo v glukozo, ki se skladišči v maščobno tkivo. Največji vir proteinov v hrani predstavljajo meso, ribe in morski sadeži, skuta in mlečni izdelki, jajca, oreščki, konoplja in stročnice. Pomembno je, da izberemo vir beljakovin, ki ima popolno aminokislinsko sestavo. Najkakovostnejši proteini v hrani so tisti, ki imajo visoko biološko vrednost. Nižja kot je biološka vrednost beljakovin, slabše se izkoristijo v telesu. Proteini, ki so živalskega izvora imajo popolno aminokislinsko sestavo in visoko biološko vrednost, proteini rastlinskega izvora pa imajo nižjo biološko vrednost saj nimajo popolne aminokislinske sestave.

Whey proteini v prahu

Nezadostne proteine v hrani nadomeščamo s proteinskimi napitki in praški

Proteini v prahu se pridobivajo s postopkom, ki ne uniči kvalitete sirotkinih beljakovin. Mleku je potrebno najprej preveriti kakovost, nato pa se opravi pasterizacija. Glavne beljakovine, del maščob in kazein je potrebno ločiti pri proizvodnji sira. Potem se s pomočjo filtrov izloči še laktoza. Ionska izmenjava je nežen proces, s pomočjo katerega pridobimo čiste sirotkine beljakovine. Sirotkinim beljakovinam je potrebno še odstraniti vodo kar se naredi s procesom sušenja. V naši spletni trgovini The Nutrition so na voljo razni proteinski napitki, ki so izdelani iz najkakovostnejših sestavin. Trgovina s športno prehrano The Nutrition je bila ustanovljena leta 2006. Naša prednost pred konkurenco je v izdelavi lastne blagovne znamke saj nismo želeli biti le uvoznik športne prehrane. Naša blagovna znamka je do danes zelo zrastla, poznana je tako na domačem kot na tujem trgu.

The Nutrition proteini

V naši trgovini s športno prehrano nudimo proteine, aminokisline, maščobe, OH

Naša trgovina s športno prehrano deluje na spletu, poleg tega pa imamo v Sloveniji že 9 fizičnih trgovin. Nudimo športno prehrano, ki je izdelana v EU iz kakovostnih sestavin. V naši trgovini so na voljo: proteini, aminokisline, maščobe, gainerji in OH, nadomestki obroka, pre – workout izdelki, vitamini in izvlečki ter ploščice in geli. Proteini so osnovni gradniki mišic. Imajo najpomembnejšo vlogo pri pridobivanju mišične mase. Pridobivanje mišične mase in oblikovanje lepe postave je mogoče samo z zadostnim vnosom beljakovin. Aminokisline so gradniki iz katerih so sestavljene beljakovine. Vsaka aminokislina ima v telesu posebno funkcijo, aminokisline BCAA so pomembne pri preprečevanju razgradnje in hitri rasti mišične mase. Aminokisline BCAA ne more telo proizvesti samo, zato jih moramo vnesti s prehrano. S telesno vadbo se aminokisline BCAA razgradijo in porabijo. Zdrave maščobe so zelo pomembne v prehrani saj omogočajo kurjenje odvečne maščobe, znižajo slabi holesterol in trigliceride ter zvišujejo dobri holesterol. Izboljšujejo pretok kisika v mišice ter izboljšujejo regeneracijo. Gainerji učinkovito pomagajo pri pridobivanju mišične mase. Ogljikovi hidrati pa predstavljajo glavno gorivo pri premagovanju velikih naporov. Nadomestki obroka so odlična rešitev, kadar ni časa za zaužitje uravnoteženega obroka.

Morda ti bo všeč tudi...