Lesena vhodna vrata imajo najboljše toplotne izolacijske lastnosti

Les je material, ki se za izdelavo vhodnih vrat uporablja že najdlje časa. Njegove toplotne izolacijske lastnosti so odlične, kar pomeni, da imajo lesena vhodna vrata najnižji toplotni koeficient. Zaradi tega so lesena vrata primerna za vgradnjo v vse vrste stavb, še posebej pa v nizkoenergijske in pasivne hiše, kjer so pričakovane najmanjše toplotne izgube. Zmotno je mišljenje, da so največje toplotne izgube pri fasadah. Na podlagi raziskav, so strokovnjaki prišli do spoznanja, da so največje toplotne izgube ravno pri stavbnem pohištvu, ki so okna in vrata. Podobno lesenim, imajo tudi PVC vrata dobre toplotne izolativne lastnosti. Aluminijasta vrata pa imajo od vseh treh najvišji toplotni koeficient, saj je aluminij dobro prevoden za toploto. To pomeni, da od vseh treh materialov nudijo najslabšo toplotno izolativnost.

Lesena vrata Pirnar

Vhodna vrata iz lesa so v primerjavi z aluminijem in PVC-jem najbolj ekološka izbira

Na splošno je les naravni material, ki ga lahko recikliramo, zato so lesena vhodna vrata naravi prijazna. Ekološka osveščenost je čedalje večja, zato je najbolj smiselna izbira materialov, ki ne obremenjujejo narave. Ravno zaradi tega je povpraševanje po lesenih vhodnih vratih največje in vse kaže, da se bo ta trend v bodoče nadaljeval. Lesena vrata so na voljo v različnih teksturah in barvah kar pomeni, da zagotovo najdete takšna, ki so vam všeč oziroma takšna, ki se najbolj podajo k izgledu vaše hiše. Ima pa les tudi nekaj slabosti, ki se sčasoma pokažejo kot razne deformacije. Zaradi dovzetnosti na zunanje dejavnike kot so temperatura, vlaga, UV sevanje, se les krči in razteza. Posledice tega so lahko estetske in funkcionalne nepravilnosti, ki se kažejo kot razpoke in slabše tesnjenje vrat. Lesena vrata zahtevajo ustrezno vzdrževanje, ki ohranja njihov estetski izgled in funkcionalnost čim dlje. Po drugi strani je aluminij zelo trden in odporen material, ki je zelo primeren za izdelavo vhodnih vrat. Nudi varnost, ki je nujno potrebna pri vgradnji v hiše, saj v tem primeru predstavljajo vhodna vrata prvo in edino obrambno linijo pred vsiljivci. Aluminijasta vhodna vrata ne potrebujejo vzdrževanja, njihovo čiščenje je enostavno. Z minimalnim vzdrževanjem dosežejo dolgo življenjsko dobo. Ker so aluminijasta vrata tako robustna, prenesejo tudi večjo težo, kar pomeni, da vam jih lahko izdelajo po meri tudi v večjih nestandardnih velikostih. Prav tako kot lesena, imajo PVC vhodna vrata poleg toplotnih tudi dobre zvočne izolacijske lastnosti. V primeru, da so izdelane iz kakovostnega umetnega materiala, imajo dokaj dolgo življenjsko dobo. Uporaba nekvalitetnih materialov se sčasoma pokaže kot bledenje barve in razpoke. Ker jih ni mogoče reciklirati, niso ekološka, kar pa postaja čedalje večji problem.

Lesena vhodna vrata so lahko izdelana iz masivnega ali vezanega lesa

Lesena vhodna vrata se izdelujejo v dveh različicah. Prva različica so vhodna vrata izdelana iz masivnega lesa. Običajno se za izdelavo lesenih vrat uporablja les hrasta, oreha, smreke ali macesna. Da so lesena vrata kvalitetna in da takšna ostanejo še dolgo časa, mora biti obdelava materiala izvedena pravilno in v skladu z določenimi pravili. Če les ni pravilno sušen oziroma, če ne vsebuje pravilni delež vlage, se bodo kmalu pojavile deformacije in posledično ne bo imel dolge življenjske dobe. Druga različica so lesena vrata izdelana iz vezanega lesa, imajo aluminijasti vložek in jedro iz pene. Njihova prednost pred masivnimi vrati je zagotovo ugodnejša cena, ter manjše krčenje in raztezanje lesa, kar preprečuje deformacije in podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Obe različici lesenih vhodnih vrat sta primerni za vgradnjo v vse vrste hiš, saj imajo lahko tradicionalni ali moderen videz. Lesena vrata v tradicionalnem videzu imajo običajno več nivojsko površino z raznimi vzorci, ki še bolj poudarijo videz oziroma strukturo lesa. Sodoben videz lesenih vrat pa ima bolj čiste ravne linije, površina vratnega krila je običajno eno nivojska. Takšna vrata imajo zelo eleganten videz, hkrati pa oddajajo toplino in kar vabijo, da se jih dotaknete.

Vhodna vrata Pirnar

Za zasteklitev vhodnih vrat se uporabljajo stekla v raznih barvah in teksturah

Pri vseh vrstah vhodnih vrat imate na izbiro tudi zasteklitev. Izbirate lahko med zasteklitvijo vratnega krila ali pa se odločite za obsvetlobne elemente. Možna je tudi kombinacija obeh zasteklitev. Zasteklitev na vratnem krilu je lahko v različnih oblikah in velikostih, lahko je samo estetski element ali pa ima tudi funkcionalno nalogo in je v bistvu nadomestilo kukala. Stekla, ki se vgrajujejo so na voljo v različnih vzorcih, barvah in teksturah. Zelo dekorativno steklo, ki se uporablja predvsem za zasteklitev vrat v tradicionalnem videzu, je vitraž. K sodobnemu videzu vhodnih vrat pa se najbolj podajo zrcalna in satinirana stekla. Obsvetlobni elementi so stekla, ki se namestijo ob in nad vratno krilo. Z njimi optično povečamo vhod in dobimo vtis zelo velikih vhodnih vrat. Hkrati pa obsvetlobni elementi prepuščajo v prostor veliko dnevne svetlobe, zaradi katere deluje prostor bolj prostorno. Obsvetlobni elementi lahko prevzamejo tudi funkcijo okna, saj se lahko odprejo in pripomorejo k zračenju prostora. Pri zasteklitvi vrat se morajo uporabljati kvalitetni materiali, saj pomeni nezadostno tesnjenje toplotno izgubo. Običajno se uporabljajo dvojna ali trojna termopan stekla, ki omogočajo najboljše tesnjenje. Veliko ljudi pa se za zasteklitev vhodnih vrat ne odloči iz varnostnih ali drugih praktičnih razlogov.

 

 

Morda ti bo všeč tudi...