Zobni aparat

Zobni aparat je pripomoček, ki pomaga ljudem različnih starosti, da uredijo položaj zob v čeljustih ter medečljustne odnose. Nosijo ga tako otroci, kot tudi starejši in pomaga pri razvoju obraza in zob ter z njimi povezano samopodobo, ki je izjemno pomembna predvsem v otroštvu, obenem pa tudi starejši ljudje želijo imeti lepe zobe in čudovit nasmeh. Zobne aparate vstavljajo ortodonti, gre za vejo zobozdravstva, ki se ukvarja z urejanjem položaja zob in s kakovostnimi ortodontskimi aparati zagotovijo idealno postavitev zob v ustih. Nudimo vam različne vrste aparatov od fiksnih zobnih aparatov, snemljivih do lingvalnih zobnih aparatov, ki so prav tako fiksni, a na voljo v različnih barvah, od prozorne, ki se ne vidi do različnih barv, ki so všeč predvsem najmlajših. V našem centru Dentalna Akademija poleg zobnih aparatov nudimo tudi ostale zobozdravstvene storitve od protez, zobnih vsadkov, prevlek, zalivk, preventive, družinskega zobozdravstva do estetskega. Prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase in zagotavljamo celovito storitev, ki temelji na spoštovanju naših strank ter prijaznem odnosu naših zobozdravnikov in ortodontov, ki preženejo strah najmlajšim in jim naredijo obisk zobozdravnika prijetno in zanimivo dogodivščino. Obiščite nas in se prepričajte.

Ortodontija

Zobni aparati različnih vrst – fiksni in snemljivi

Z zobnimi aparati se lahko spoznamo zelo kmalu, saj nepravilni položaji zob lahko povzročijo, da potrebujemo aparat že v zgodnjem otroštvu, s čimer ortodonti zagotovijo, da se bodo zobje postavili v pravilen položaj. Predvsem pri otrocih, ki se bojijo zobozdravnikov lahko nastane problem, a naši strokovnjaki s področja ortodontije imajo izjemen smisel za najmlajše in jim na enostaven način približajo kakršenkoli zobni aparat, ki deluje popolnoma brez bolečine in ga po nekaj dneh sploh ne čutite več. Izbira zobnega aparata je odvisna od ortodonta na podlagi tega, kateri zobni aparat potrebujete ter koliko časa ga morate nositi, saj je lahko to od več tednov do več mesecev ali let. V naši ordinaciji imamo na voljo več različnih vrst aparatov od fiksnih aparatov, ki so nesnemljivi in jih imate vseskozi v ustih do snemljivih in lingualnih. Pri fiksnih aparatih uporabljamo prožne materiale, kar zagotavlja, da je poseg brez bolečin, nekaj časa spremlja nelagoden občutek, ki pa kmalu izgine in v nekaj dneh boste pozabili, da ga imate. Pomembno pri fiksnih zobnih aparatih je, da pazite na čiščenje saj je ustna higiena izjemno pomembna, da ne pride do zobnih oblog. Snemljivi aparati so takšni, da si jih pacient lahko vstavi sam ter sname ko jih ne potrebuje, po navadi zvečer, medtem ko so lingualni zobni aparati fiksni aparati, ki so lahko prozorni ali različnih barv.

Zobni aparati poskrbijo za lepše zobe in boljši govor

Zobni aparati so nujen pripomoček pri nepravilni postavitvi zob, saj vplivajo na pravilno postavitev, ki je osnova za medčeljustne odnose, s katerimi dosežemo lep videz, ki je izjemno pomemben pri mlajših in tudi starejših, saj z videzom vplivamo na lastno samopodobo in na odnos okolice do nas. Estetika pa ni edini razlog, zakaj bi se morali odločiti za ortodonstsko zdravljene z zobnimi aparati, saj obenem s pravilno postavitvijo zob zagotovimo ravnovesje celotnemu žvečnemu sistemu, kar zagotavlja manjšo obrabo zob in posledično večjo obstojnost. Izognemo se prevelikim pritiskom, trajnim poškodbam zob ter v najslabšem primeru izgubi zoba. Zobni aparati vplivajo tudi na govor, ki ob pravilni postavitvi zagotavlja boljšo izgovorjavo, obenem pa je tudi čiščenje in nitkanje zob zaradi zobnih aparatov lažje in predvsem bolj učinkovito. V kolikor ne uporabljate lingvalnega zobnega aparata ali katerega drugega so zobje postavljeni tako, da je vmes veliko kotičkov, kjer se zadržujejo ostanki hrane in posledica sta karies in razvoj dlesni. Zadnji razlog je zaščita, saj bodo zobje le ob pravilni postavitvi lahko kakovostno opravljali svoje delo pri majhni porabi in jih boste tako imeli v ustih še dolgo časa.

Lingvalni zobni aparat

Lingvalni zobni aparat je nameščen na notranji strani

Lingvalni zobni aparati spadajo med fiksne aparate, ki so nesnemljivi in jih morate nositi skozi celotno obdobje, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Kot že ime pove so nameščeni na notranji (lingvalni ali jezični strani), kar pomeni, da se razlikujejo od klasičnih fiksnih zobnih aparatov, ki so nameščeni na zunanji strani. Fiksni ali lingualni zobni aparati so lahko v različnih barvah, kar je še posebej pomembno pri fiksnih, ki so vidni, zato se veliko ljudi odloči za prozoren zobni aparat. Pri vseh fiksnih zobnih aparatih je izjemno pomembno čiščenje, saj se zaradi stalnega aparata lahko na določenih mestih pojavijo zametki kariesa in vnetih dlesni, v kolikor higiena ni kakovostna. Ne glede na to, za kateri aparat se boste odločili ali fiksni ali lingualni zobni aparat vam zagotavljamo, da boste izjemno navdušeni. Kakovostni zobni aparati in kakovostne storitve so doma v Dentalni Akademiji, kjer smo prijazni do naših strank in jim naredimo obisk pri zobozdravniku ali ortodontu kar se da prijeten.

 

 

Morda ti bo všeč tudi...