Jahanje konja je zdravo – jahanje za otroke oz. mala šola jahanja z inštruktorjem

Jahanje konja pozitivno vpliva na človeka, saj je konj izvrsten terapevt. Na posestvu Grad Prestranek vam ponujamo različne programe jahanja, med drugim tudi jahanje za otroke. Šola jahanja je odlična priložnost, da se otrok spozna s temi plemenitimi živalmi, ki imajo zelo radi otroke. Program vodi inštruktor jahanja, ki ima vse potrebne licence za opravljanje dela, zato ste lahko brez skrbi. Vaš otrok bo v naši šoli v dobrih rokah. Posestvo Grad Prestranek se nahaja nedaleč od Postojne in svetovno znane Postojnske jame. Obkroženo je s travniki in gozdovi. Turistični del posestva predstavlja Gostilnica z apartmaji in konjeniškim centrom ter zgodovinsko pomembnim gradom Prestranek. Kmetijski del posestva se razprostira na 300 hektarjev obdelovalnih površin, usmerjen pa je v pridelavo ekološkega mleka, žit ter vzrejo goveda Nemški črni Angus. Vabimo vas, da nas obiščete na posestvu in se spoznate s konji, ki imajo na človeka izredno terapevtski učinek.

Jahanje konja – terapija s pomočjo konja

Splošno znano je dejstvo, da je jahanje konja zdravilno in terapevtsko. Konji slovijo kot izvrstni terapevti in veliko ljudi se odloča za takšno jahanje konja. Terapija s pomočjo konja je terapevtsko usmerjeno jahanje ali terapija ob konju, ki je prilagojena posameznemu jahaču in njegovim težavam in ima svoj cilj. Deluje celostno: tako na fizičnem, kot psihološkem in socialnem področju. Takšna vrsta jahanja je primerna za osebe z motnjami v duševnem razvoju, lažje gibalno ovirane osebe, osebe z vedenjskimi težavami, osebe s težavami na socialnem področju, z učnimi težavami. Prav tako pa je primerna za tiste, ki se borijo z avtizmom oziroma imajo motnje avtističnega spektra, osebe, ki imajo motnje zaznavanja, hiperaktivne osebe, slepe in slabovidne, gluhe in naglušne itd. Jahanje konja v terapevtsko usmerjenem jahanju vodi inštruktor jahanja, ki ima za svoje delo vse potrebne licence in dovoljenja.

jahanje konjev

Na kaj vpliva jahanje konja?

Terapija s pomočjo konja lahko pomaga na različnih področjih zdravja in življenja. Jahanje konja vpliva na izboljšanje drže, ravnotežja, sprostijo se zakrčene mišice. Prav tako se krepi občutek za simetrijo, poveča gibljivost ter izboljša koordinacija. Pravilna drža trupa pa je predpogoj tudi za razvoj pravilnega gibanja ramenskega obroča in rok, medenice in nog, dihanja in govora. Ob konju se jahači učijo sodelovati in reševati težave ter upoštevati navodila. Skrb za konja, nega, jahanje – vse to vključuje gibalne spretnosti, zaupanje, sodelovanje, izražanje čustev, komunikacijo, odgovornost. Konj je torej lahko izvrsten terapevt, ki pripomore k izoblikovanju delovnih navad, pri premagovanju strahov, pri krepitvi občutka samozavesti in zaupanja v lastne sposobnosti. Pomaga spodbujati jahačeve zdrave odzive, ki jih želimo prenesti tudi v vsakdanje življenje. Sama terapija je prilagojena željam jahača i ciljem, ki jih želimo doseči. Aktivnost jahanja konja vedno prilagodimo glede na zmožnost koncentracije, fizično zmogljivost in motivacijo.

Mala šola jahanja – jahanje za otroke in mladostnike

Na posestvu Grad Prestranek se lahko v jahalno šolo vpišejo tudi otroci in mladostniki. Poleg jahanja konja in konjeniških znanj (oskrbe konja, sedlanja, uzdanja, dela na tleh s konjem) v pedagoško vodenih programih pridobivajo znanje, ki je ključnega pomena za gradnjo ustreznega odnosa do konj ter za varno udejstvovanje tako v konjeniškem športu kot tudi pri drugih aktivnostih s konji. Šola jahanja poteka preko celega šolskega leta enkrat ali dvakrat tedensko po vnaprej dogovorjenem terminu. Programi so namenjeni šolskim otrokom in mladini do 18. leta. Jahači imajo možnost pridobitve nazivov Jahač 1 in Jahač 2, po programu KZS-SKA.

Jahanje konja v Sloveniji

Jahalni programi v šoli jahanja

Jahanje v naši šoli poteka po vnaprej določenih programih. Glede na starost in stopnjo znanja ponujamo programe, ki se med seboj po znanju nadgrajujejo, in sicer začetni tečaj Program Bronasta podkvica in Program Srebrna podkvica. Začetni tečaj je namenjen otrokom od 7. leta starosti. Pridobijo si osnovno znanje s področja etologije, prehrane, anatomije, oskrbe in priprave konj na jahanje. Nadaljevalni tečaj je namenjen otrokom po zaključku začetnega tečaja. Pridobijo oziroma dopolnijo si znanje, ki so ga pridobili skozi dosedanje ure jahanja. Poleg jahanja za otroke pa lahko v naši šoli jahanja pridobite tudi konjeniške tekmovalne licence. Namen pridobitve licence je usmeriti mlade v tekmovalno jahanje oziroma priprava za pridobitev tekmovalne licence KZS in FEI za dresuro in/ali preskakovanje ovir. Več informacij o programih in ceniku lahko dobite na Gradu Prestranek.

Ostali programi v jahalni šoli

Poleg omenjenih tečajev v jahalni šoli vam ponujamo tudi 15 minutno jahanje za otroke. Program je namenjen otrokom od 4. leta starosti dalje. Jahanje traja 15 minut okrog posestva ali v jahališču, kjer izvajamo vaje v koraku. Konje inštruktorji jahanja vodijo na roki, jahač pa lahko na varen način spozna konjevo gibanje in izvede določeno vajo. Prav tako pa se lahko odločite za uro jahanja na islandskem ali na športnem konju. Posamična ura jahanja konja je namenjena jahačem, ki bi se radi preizkusili v malo daljši ježi in dopolnili znanje. Jahanje traja 45 minut v skupini, z vključeno pripravo konja. Vaje se izvaja v vseh hodih, prosto ali na lonži v jahalnici.

Morda ti bo všeč tudi...