Male kuhinje

Ko se soočamo z naročilom male kuhinje se včasih spopademo s pravim izzivom, saj se vsi zavedamo, da je za opremljanje male kuhinje potrebnih veliko več inovativnih idej, da dobro izkoristimo prostor, ki nam je na voljo, seveda pa mora kuhinja izgledati lično in moderno. Vendar se da z nekaj razmisleka in izrisom kuhinje po meri tudi male kuhinje opremiti čudovito.

Pri opremljanju male kuhinje je potrebno razmisliti, kako bodo razporejeni štedilnik, pomivalna površina in hladilnik (t.i. delovni trikotnik). Elementi morajo biti razporejeni v logičnem sosledju, da omogočajo praktično in enostavno uporabo kuhinje. Med posameznimi elementi si je dobro pustiti nekaj prostora, ki ga bomo lahko s pridom uporabili za odlaganje kuhinjskih pripomočkov in hrane med kuhanjem. Tako ne smemo hladilnika stisniti čisto k hladilniku ali pomivalnega korita čisto k štedilniku. Vseeno je dobro, da se štedilnik nahaja med pomivalnim koritom in hladilnikom ali pa nasproti njiju, saj bomo imeli tako enostaven in hiter dostop do živil, ki jih potrebujemo, pa tudi voda ne bo daleč.

Male kuhinje

Poleg same razporeditve prostora je pomembno poskrbeti tudi, da bomo imeli v mali kuhinji tako dovolj prostora za shranjevanje živil kot tudi dovolj prostora za odlaganje najrazličnejših kuhinjskih pripomočkov, ki jih med kuho potrebujemo. Ker v malo kuhinjo navadno ne moremo namestiti kuhinjskega otoka, ki bi nam ponudil obilico neizkoriščenega prostora, se moramo znajti drugače. Za zelo uporabne so se izkazale t.i. izvlečne shrambe. Gre v bistvu za cel sklop predalov, ki jih pripeljemo iz omare. Stvari so izjemno enostavno dostopne, tako da jih lahko na policah hitro najdemo ter hitro tudi pospravimo na svoje mesto, poleg tega izvlečne shrambe ponujajo ogromno prostora, v njih pa bomo tako z lahkoto spravili vsa živila. Ker so kuhinje v večini sestavljene iz vgradnih omar, se lahko odločimo tudi za namestitev več kot ene izvlečne omare.

Pri malih kuhinjah je dobro tudi, da že pri izrisu kuhinje po meri računamo na to, da moramo čim več stvari pospraviti za vrata elementov, saj bo kuhinja tako izgledala bolj pospravljeno in tudi prostornejše, kar je pri malih kuhinjah še toliko bolj pomembno. V predalih in omarah si je tako dobro pripraviti različne organizatorje posode, pribora in celo začimb, da bo tudi notranjost kuhinje lepo urejena, stvari pa bodo tako hitro in enostavno dostopne.

Kako prostor male kuhinje narediti večji?

Da nekako povečamo izgled male kuhinje si lahko pomagamo z nekaj triki. Če nam prostor to dopušča, lahko namesto stenske obloge za štedilnikom namestimo ogledalo, ki bo dalo občutek, da se prostor odpira tudi za štedilnikom. Slednje bo seveda optično povečalo prostor. Moderen ploski štedilnik bo optično odprl prostor in ga povečal, tako da je v male kuhinje bolje namestiti le-tega kot pa plinski štedilnik. Poleg tega ne smemo pozabiti na moč barv. V manjših kuhinjah je veliko bolj priporočljivo uporabljati svetle barve, saj le-te optično povečajo prostor in ga tako na videz naredijo prostornejšega.

Pri malih kuhinjah pa se lahko s pospravljanjem posode znajdemo tudi drugače. Če nam v predalih in omarah primanjkuje prostora za shranjevanje posode in kuhinjske pripomočke, lahko le-te enostavno obesimo na steno. Pri tem moramo biti pozorni na to, da bo kuhinja še zmeraj izgledala urejeno in pospravljeno.

Če nam v mali kuhinji še primanjkuje delovne površine, ker je preveč zasedeta pomivalno korito in štedilnik, se lahko določimo za namestitev rezalne deske, ki jo položimo preko pomivalnega korita. Z omenjeno rezalno desko bomo pridobili veliko delovne površine, ki jo lahko s pridom izkoristimo tako za sekljanje zelenjave kot tudi za gnetenje testa ali zgolj za mešanje s paličnim mešalnikom.

Veliko strank se tudi v primeru male kuhinje odloča za namestitev bara oz. t.i. zajtrkovalnika. Ob tej odločitvi je potrebno poudariti, da je v mali kuhinji včasih premalo prostora, da bi pospravili barske stole, ki tako postanejo v napoto. V ta namen se je priporočljivo odločiti za barske stole brez naslonjala, ki jih lahko preprosto pospravimo pod bar, stoli pa nas tako ne bodo motili med delom v kuhinji, poleg tega pa bo prostor izgledal še veliko bolj pospravljeno.

Kuhinje z jedilnico

Pri naročilu kuhinje z jedilnico moramo biti pozorni na izbiro materialov

Nemalokrat pa naletimo na situacijo, ko se odločimo za izdelavo kuhinje z jedilnico. Pri kuhinjah z jedilnico je potrebno biti pozoren na to, da pri obeh prostorih izbiramo kompatibilne materiale, ki se bodo med seboj dopolnjevali in tako ustvarjali celostno sliko prostora.

Izdelava malih kuhinj z jedilnico poteka tudi v mizarstvu Avbelj

V mizarstvu Avbelj izdelujemo tako velike kot male kuhinje. Stranke se pri nas lahko odločajo med veliko različnimi materiali, mi pa bomo najprej poskrbeli za izris kuhinje po meri v različnih dimenzijah, pri katerem bomo dosledno upoštevali vse želje naših strank, potem pa za izdelavo kuhinje, ki bo prav takšna, kot ste si jo od nekaj želeli.

Morda ti bo všeč tudi...