Gradnja hiše – od sanj do dobro premišljene resničnosti

Ali morda sanjate o novi hiši? Ker gre pri gradnji hiše za ogromno investicijo, je pred pričetkom gradnje vredno vedeti nekaj stvari.

Stroški gradnje so odvisni od več stvari, najbolj pa od vrste materialov, načina izvedbe, tipa hiše ter njene energijske učinkovitosti.

Gradnja hiše se začne s pridobitvijo gradbenih dovoljenj in arhitekturnih načrtov, nadaljuje pa v petih gradbenih fazah, po katerih je hiša pripravljena na vselitev.

Gradnja hiše

Vsekakor stremimo po tem, da bi izgradili prijeten, trajen objekt, kjer bodo stroški bivanja čim manjši, zato je izbira ustreznih gradbenih in nekonstrukcijskih materialov zelo pomembna. Slednji lahko namreč nepričakovano zelo vplivajo na končno ceno hiše.

Ker je duh tega časa ekološko naravnan, je pomembno tudi razmišljanje o tem kako bo naša hiša vplivala na svojo okolico in širše. Razvoj sodobne tehnologije na tem področju, nam omogoča izgradnjo hiše, ki proizvaja zelo malo ali nič ogljikovega dioksida in posledično ne povzroča efekta tople grede, kar pa je mogoče le z izbiro pravih, energijsko varčnih in ekološki materialov. Z ekonomskega vidika, kot so na primer stroški ogrevanja prostorov in sanitarne vode, je taka hiša pametna naložba za prihodnost.

Morda ti bo všeč tudi...