Mulčerji

Mulčanje je proces, s pomočjo katerega pripravimo tla za pašnike, travnike ali pa samo preprečimo skušamo preprečiti zaraščenosti tal. Po končanem procesu mulčenja material, ki ga zmučlimo, ostane na tleh, kjer opravlja vrsto koristnih nalog. Mulčanje se lahko pohvali s številnimi prednostmi, ki blagodejno vplivajo na rast na določenem predelu. V prvi vrsti zmulčan material zadržuje izhlapevanje vode iz tal in s tem pomaga tla ohraniti vlažna, kar blagodejno vpliva na rast rastlin. Poleg tega pa s tem, ko smo tla prekrili z zmulčanim rastjem preprečimo rast plevela in kasneje, ko le ta razpade, povečamo količino hranil v tleh, kar prav tako ugodno vpliva na rast rastlin in razvoj drugih organizmov v prsti. Zastirka ohranja vlažna tla dlje od golih, preprečuje erozijo tal in ublaži posledice dežnih kapelj, zavira rast plevela, obogati tla s hranili. Pozabiti ne smemo niti na to, da zmulčana snov na tleh ustvarja senco, kar nekaterim rastlinam še posebej prija.

Mulčerji

Kako izbrati mulčer, ki bo zadostil vse naše potrebe?

Stroji, ki jih za mulčenje uporabljamo, se imenujejo mulčerji. Dan danes je na trgu zares ogromno mulčerjev med katerimi lahko izbiramo. Velikokrat se ljudje ob nakupu odločajo tudi za rabljeni mulčer, saj je cenovno nekoliko bolj ugoden, če je bil v redu vzdrževan, pa nam bo služil tudi več let. Vsekakor pa se moramo pred nakupom mulčerja prepričati o pestri ponudbi, ki nam je na trgu na voljo ter se tako pravilno odločiti.

Med katerimi mulčerji lahko danes na trgu pravzaprav izbiramo?

Trg je poln najrazličnejše ponudbe mulčerjev. Dan danes lahko izbiramo med naslednjimi modeli:

  • Univerzalni mulčerji se uporabljajo za mulčenje ostankov v poljedelstvu, na vrtu, v gozdu in pravzaprav povsod. So izjemno prilagodljivi in jih lahko posledično uporabljamo na različnih terenih. Tako so pogosto uporabljeni tudi v komunali (ob cestah, železnicah in infrastrukturnih objektih), sadjarstvu in vinogradništvu (veje, rozge, travinje) in za čiščenje pašnikov.
  • Poljedelski mulčerji so nekoliko bolj specializirani in so namenjeni rabi na poljih. Poljedelski mulčerji so robustni in vsestransko uporabni za delo na velikih kmetijskih površinah pri večji delovni hitrosti in kjer je volumen mulčane mase večji. Namenjeni so predvsem mulčenju žitnih in koruznih strnišč, travinja, sončnic ter drugih kultur, ki se uporabljajo pri zelenem gnojenju oziroma podoru.
  • Bočni mulčerji so namenjeni delu na visečem terenu. Lahko jih uporabljamo tudi za mulačnej komunalnih površin z nagibom +90°/-60°, predvsem brežin vodotokov, jarkov, obcestnih površin in travnikov, sadovnjakov ter pašnikov.
  • Travniški mulčerji so namenjeni hitremu in efektivnemu mulčenju trave v sadovnjakih, vinogradih, parkih, na pašnikih, letališčih, golf igriščih in drugod na travnatih površinah.
  • Vinogradniško-sadjarski mulčerji so namenjeni profesionalni uporabi v vinogradništvu in sadjarstvu za mulčenje rozg, vej in trave.
  • Gozdarski mulčerji se uporabljajo za čiščenje gozdnih površin ter vzdrževanje gozdnih in kmetijskih površin. Namenjeni so drobljenju vseh vrst lesa, vej, grmičevja, lesnatih rastlinskih ostankov, podrastja, dračja ter tanjših debel.
  • Mulčerji za šparglje so nekoliko bolj posebni, saj so namenjeni bolj specifični rabi, kakor zgoraj našteti mulčerji. Uporaba je enostavna. Popolnoma nov koncept stroja in namenski ter praktičen dizajn pa dajejo uporabnikom potrebno zanesljivost in priročnost pri uporabi ter zagotavljajo bistveno kakovostnejše rezultate pri mulčenju.

Rabljeni mulčerji

Kaj vse moramo vedeti o mulčenju trate in listja na njej?

Še posebej je v zadnjih letih postalo popularno mulčenje listja na trati. Mulčenje namreč predstavlja zelo dober način, da se znebimo odpadlega listja kakor tudi pokošene trate, pri tem pa za samo prst storimo nekaj koristnega. Seveda pa se moramo tudi pri tej vrsti mulčenja držati nekaj pravil. Mulčenje je dobro opravljati samo v primeru, ko se v tleh nahaja mikro življenje. Če le tega ni tudi mulčenje samo nima večjega smisla. Ostanki trate vsebujejo 80 do 85% vode zaradi česar hitro razpade in je nevarnost nastajanja stelje majhna in ne kakor pri drugih večjih organskih ostankih. Tudi mulčenje listja na trati nam bo prihranilo tako čas kot tudi denar. Če listje pada v grmovje, na grede in poti, ga lahko spihamo na travne površine in ga potem z vrtno kosilnico, ki omogoča mulčenje, sesekljamo, s tem pa ustvarimo odlične pogoje za rast naše trate.

Včasih se vprašamo tudi ali bi bilo listje s trate bolje enostavno pobrati. Listje je dobro pograbiti v zadnji košnji v sezoni, oz. ko se temperature spustijo po 6 stopinj Celzija, saj takrat mikro življenja v tleh pravzaprav več ni.

Pozitivnih učinkov mulčanja je več. V prvi vrsti se odpadki pretvorijo v hranila, kar znatno zmanjša potrebo po gnojenju zelenice. Mikro življenje se izboljša, poveča pa se tudi plast humusa, kar ugodno vpliva na rast rastlin. Poleg tega pa tudi odstranjevanje ali kompostiranje odpadkov ni potrebno kar je dobro saj se tako ne dodaja odpada na že tako preobremenjeno okolje.

Morda ti bo všeč tudi...