Namizni računalnik ostaja dobra izbira

Namizni računalnik je še vedno zelo pogosta izbira številnih kupcev. Namenjen je delu v pisarnah in v domačem delovnem kotičku. Namizni računalnik sicer res zavzame nekoliko več prostora kot prenosnik, vendar je zato ponavadi zmogljivejši. Prav tako je priključen na večji ekran, tipkovnico in miško, kar pripomore k udobnejšemu delu z njim. Zaradi večje zmogljivosti in udobne uporabe so namizni računalniki še vedno stalnica v pisarnah, priljubljeni pa so tudi za gaming med resnimi igralci računalniških igric. Če se torej odločamo za nakup osebnega računalnika in imamo doma dovolj prostora, je verjetno namizni računalnik najboljša izbira.

Osebni računalnik – nepogrešljiv pri delu in zabavi

Osebni računalnik je postal nepogrešljivo orodje sodobnega časa. Z njim se je mogoče učinkovito povezovati s svetom, se izobraževati, zabavati in kreativno ustvarjati nove vsebine. Poleg tega pa vse več ljudi opravlja svoje delo s pomočjo računalnika, zato ni čudno, da so osebni računalniki na voljo v več oblikah. Najbolj razširjeni so namizni in prenosni računalniki, zahtevni uporabniki pa prisegajo na delovne postaje.

Namizni računalnik velikokrat prevzema vlogo hišnega računalnika, ki ga uporabljajo vsi družinski člani. Namenjen je klasični uporabi, če pa je pri hiši navdušeni igralec igric, je dobro namizni računalnik še nadgraditi z naprednim zvočnim sistemom in zmogljivejšo grafično kartico.

Delovne postaje so na videz podobne namiznim ali prenosnim računalnikom, vendar pod svojim ohišjem skrivajo veliko bolj zmogljivo opremo. Namenjene so zares zahtevnim uporabnikom, ki potrebujejo visoko kakovostno opremo. Največkrat se delovne postaje uporabljajo za intenzivno delo z grafiko, zvokom in video vsebinami.

Prenosniki so osebni računalniki, ki so priljubljeni prav zaradi svoje majhnosti in dejstva, da jih je mogoče prenašati s sabo. Vse bolj postajajo prenosna pisarna, saj omogočajo delo praktično povsod, v prostem času pa so razvedrilne ali poučne vsebine na prenosniku dosegljive tudi na vrtu ali kavču.

Najcenejši računalniki dolgoročno niso najbolj ugodni

namizni računalnik HPNizke cene so seveda privlačna lastnost, ko primerjamo različne modele med seboj. Zavedati pa se moramo, da imajo najcenejši računalniki običajno najbolj osnovno opremo majhne zmogljivosti. Razlike se poznajo že v kvaliteti zaslona in slike, da o moči pomnilnika in ostale notranje opreme niti ne govorimo. Za najcenejše modele tudi ni neobičajno, da pri njih prihaja do nepravilnosti, zaradi česar so taki modeli pogosto servisirani.

Če za svoje delo intenzivno uporabljamo računalnik ali pa smo zahtevnejši glede kakovosti slike, zvoka in splošne učinkovitosti, se je pri nakupu bolje izogibati najcenejšim modelom, ki nas nikoli ne bodo zadovoljili. V prvi vrsti je bolje investirati v računalnik priznanega proizvajalca, ki s svojo blagovno znamko garantira za določeno stopnjo kakovosti. Med njihovo ponudbo namiznih in prenosnih modelov lahko izbiramo med izvedbami široko-potrošne linije, ki zadostujejo potrebam povprečnega uporabnika. Če pa potrebujemo zares kvaliteten izdelek, moramo poseči po modelih poslovne linije, ki so najbolj zmogljivi in zanesljivi namizni in prenosni računalniki na tržišču.

Refurbished računalniki so obnovljeni, a še vedno zelo kakovostni

Refurbished računalniki so računalniki, ki so bili obnovljeni, kar pomeni pregledani in očiščeni, pri čemer so se odpravile vse potencialne napake v opremi. Običajno so taki računalniki rabljeni modeli poslovne linije, kar pomeni, da gre za najbolj zmogljive in kakovostne računalnike, ki so namenjeni profesionalni rabi. Ti računalniki so narejeni iz trpežnejših materialov in boljših komponent, ki so med seboj optimalno usklajene. Tako imajo visokoločljive zaslone s posebnimi filtri, ki preprečujejo napenjanje oči, hladilni sistemi so zmogljivejši, da preprečujejo pregrevanje pri intenzivni uporabi, pa tudi tipkovnica je izdelana za večje obremenitve. Refurbished računalniki resda niso povsem novi, vendar so po temeljitem pregledu še vedno zelo kvaltitetni računalniki, ki imajo pričakovano življenjsko dobo primerljivo z življenjsko dobo novih računalnikov  slabše kvalitete. Pri nakupu obnovljenega računalnika, namiznega ali prenosnega, je dobro preveriti še to, ali ponudnik ponuja garancijo. Priznana podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo obnovljenih računalnikov, običajno ponujajo eno leto garancije in imajo lasten servis in podporo za svoje stranke.

Programska oprema: računalniki z Windowsi

Novi, pa tudi refurished računalniki običajno že imajo nameščeno osnovno programsko opremo. Za osebne računalnike, tako namizne in prenosne modele, je to ponavadi operacijski sistem Windows, ki je tudi sicer med končnimi uporabniki najbolj razširjen operacijski sistem. Za slovenske uporabnike je pomembno, da je na računalnik naložena slovenska različica Windows in da je tudi tipkovnica slovenska. Če je tipkovnica neslovenska, je vseeno mogoče namestiti programsko opremo, ki podpira uporabo slovenske tipkovnice, ob tem pa tipke prelepimo z nalepkami, ki ustrezajo slovenski razvrstitvi. V vsakem primeru je dobro, da je kupljeni računalnik opremljen z Windowsi, da se lahko čim prej začne uporabljati.

Priporočilo za dober nakup

Pri izbiranju svojega novega računalnika je dobro upoštevati več dejavnikov. Najprej realistično ocenimo, kakšno izvedbo osebnega računalnika potrebujemo: namiznega, prenosnega ali delovno postajo. Nato se odločimo za priznanega proizvajalca in zanemarimo najcenejše promocije po trgovinah, ki promovira najbolj osnovno opremo. Preverimo pa spletne trgovine in ponudbo refurbished modelov in na koncu pa preverimo, ali bo naša nova pridobitev imela naložen operacijski sistem. Tako bo celoten nakup potekal brez nepotrebnega stresa, zelo verjetno pa je, da nam bo novi računalnik služil še mnogo let.

Morda ti bo všeč tudi...