Uhajanje urina med telovadbo je pogostejša težava, kot si predstavljate

Uhajanje urina je težava, ki jo je možno praviloma umestiti v eno izmed dveh podskupin. V prvem primeru govorimo o t. i. urgentni inkontinenci, ki je pogosto povezana z zmanjšano kapaciteto mehurja. Druga in hkrati najpogostejša oblika pa je t. i. stresna inkontinenca, o kateri je npr. mogoče govoriti, če gre za uhajanje urina med telovadbo, kašljanjem, kihanjem, dvigovanju bremen ipd. Čeprav se nehotno uhajanje urina pogosto povezuje s starostjo, pa je stresna kontinenca v resnici zelo razširjena tudi med mlajšo populacijo, predvsem med ženskami, katerih sečnica je precej krajša kot sečnica pri moških.

Uhajanje urina

Kaj je krivo za nehoteno uhajanje urina med telovadbo?

Za uhajanje urina med tekom in podobnimi aktivnostmi je običajno krivo slabljenje mišic medeničnega dna. Do te težave pride nemalokrat po porodu, še posebej pa po večjem številu zaporednih porodov, ki povzročijo, da se mišice medeničnega dna močno raztegnejo in razrahljajo. Eden izmed dejavnikov tveganja, ki povečujejo nevarnost za nehoteno uhajanje urina, je še čezmerna telesna teža. Pri moških pa se stresna inkontinenca večkrat pojavi po operaciji prostate. Omeniti je treba še, da je v določenih primerih težava povezana tudi z genetsko nagnjenostjo k hitremu slabljenju tkiv. Obenem pa moramo poudariti, da je včasih možno govoriti o t. i. akutni inkontinenci, ki je torej zgolj začasna. Pojavi se npr. kot nezaželen stranski učinek uporabe določenih zdravil ali pa ob okužbi sečil.

Rahlo uhajanje urina med telovadbo lahko postane postopoma vse bolj moteče

Pri stresni inkontinenci večina ljudi sprva opazi zgolj rahlo uhajanje urina. Običajno gre le za nekaj kapljic, vendar pa se stanje praviloma precej hitro poslabšuje. Rahlo uhajanje urina po kapljicah, ki na začetku morda ni imelo bistvenega vpliva na kakovost posameznikovega življenja oziroma na njegovo/njeno samozavest, se spremeni v izredno motečo težavo, ki jo je vse težje obvladovati. Kapljice se denimo spremenijo v curek, kar vas začne vse bolj omejevati pri različnih aktivnostih. Tako morda ne gre več »zgolj« za uhajanje urina med tekom oz. med različnimi oblikami telovadbe, ampak se obenem pojavlja še v drugih situacijah. Vse to pa pomeni, da je nujno, da čim prej ukrepate, in sicer je najboljši prvi korak ta, da se o tem, kar se vam dogaja, pogovorite z zdravnikom.

rahlo uhajanje urina

Uhajanje urina med tekom in drugimi vrstami telovadbe ni nerešljiva težava

Možnosti zdravljenja inkontinence je danes na srečo kar nekaj, kar pomeni, da se vam s situacijo nikakor ni treba preprosto sprijazniti. Če vas muči predvsem uhajanje urina med telovadbo, lahko praviloma uspešno pomagajo dobro znane Keglove vaje. Te so še posebej učinkovite na začetku – torej takrat, ko gre le za rahlo uhajanje urina. Zelo koristna je običajno tudi vedenjska terapija, v določenih primerih pa se uporabijo posebna zdravila. Osnovni princip delovanja zdravil, ki se uporabljajo pri inkontinenci, je blokada receptorjev, ki so udeleženi pri stiskanju mehurja, po drugi strani pa zdravila pomagajo pri aktivaciji tistih receptorjev, ki vplivajo na to, da se razteznost mehurja poveča in da je mogoče močnejše stiskanje mišice zapiralke. Če nič od naštetega ne deluje, pride v poštev še »pomladitev« vezivnega tkiva, ki temelji na uporabi laserja ali na elektrostimulaciji mišic. Kot skrajna opcija pa je tu še operacija, katere osnovni namen je podpora izhoda mehurja. Pri vsem tem je treba poudariti, da mora biti izbira najustreznejše metode zdravljenja vedno prilagojena vrsti inkontinence in izrazitosti težav. Če gre npr. za nehoteno uhajanje urina med tekom, torej za stresno inkontinenco, bo pristop najverjetneje precej drugačen, kot bi bil pri ljudeh z urgentno inkontinenco.

Naj vas uhajanje urina med telovadbo ne odvrne od telesne aktivnosti

Ljudje, ki opazijo uhajanje urina med telovadbo, se pogosto odzovejo tako, da praktično povsem omejijo gibanje, kar pa seveda ne more biti dolgoročna rešitev. Med preizkušanjem različnih metod zdravljenja je vsekakor smiselno nadaljevati z redno telesno aktivnostjo, saj ima ta številne pozitivne vplive na zdravje. Da pa bi bilo uhajanje urina med telovadbo čim manj moteče, je dobro uporabiti primerno zaščito. V ponudbi Tosame boste zato našli številne artikle, ki so namenjene enostavnemu vzdrževanju higiene in ki poskrbijo za občutek udobja kljub inkontinenci. Če je vaša primarna težava uhajanje urina med telovadbo, si lahko pomagate z različnimi vložki ali z zaščitnimi hlačkami. Pri tem bo mogoče izbrati ustrezno vpojnost, saj gre za izdelke, ki so namenjeni različnim stopnjam inkontinence.

Uporaba teh izdelkov poskrbi, da uhajanje urina med telovadbo ne bo več tako moteče in da vam bo mnogo bolj udobno. Naši izdelki poskrbijo tudi za to, da boste povsem brez skrbi glede morebitnega razvoja neprijetnega vonja.  Hkrati pa zmanjšajo nevarnost za težave, kot je vnetje kože, srbečica ipd. Mokrota in drgnjenje kože zagotovo nista najboljša kombinacija, saj pride v tem primeru zelo hitro do razdražene kože. Seveda pa so to obenem idealni pogoji za pospešeno razmnoževanje mikroorganizmov, ki povzročajo okužbo. Za še lažje vzdrževanje higiene navkljub inkontinenci pa vas v naši ponudbi med drugim čakajo še posebni vlažilni robčki, primerni za intimno nego.

Morda ti bo všeč tudi...