Obdelovanje kovin

Postopek obdelave kovin imenujemo galvaniziranje. Prvi ga je v 18. stoletju odkril Italijanski zdravnik Luigi Galvani, po katerem se postopek imenuje. Za prekrivanje kovin uporabljamo danes kovine kot so nikelj, baker, krom, kositer, celo zlato. Najpogosteje pri obdelovanju kovin prekrivamo izdelke iz bakra, medenine, jekla, aluminija in železa ter jih s postopki obdelave naredimo trajnejše za uporabo, saj takšna obdelava kovin prepreči oksidacijo.

Obdelava kovin

Pred postopkom galvanizacije izdelek dobro očistimo s strojnim pranjem. To odstrani vse maščobe in nepritrjene delce. Postopek galvanizacije poteka v posebni napravi, ki je priključena na istosmerni električni tok. Katoda je zvezana z negativnim polom, anoda pa s pozitivnim polom. Tako anoda kot katoda sta potopljeni v elektrolit, ki je raztopina soli zaščitne kovine. Po tako končanem postopku obdelave kovin, se na predmetu ustvari zaščitni sloj prekrivne kovine, ki preprečuje oksidacijo.

Galvanske prevleke uporabljamo za površinsko obdelavo kovinskega okovja pohištvene industrije, predmete za elektro- in finomehanično industrijo, kovinske dele za avtomobilsko industrijo in sestavne dele vodovodnih armatur.

Morda ti bo všeč tudi...