Okna lesena

Okna – lesena ali z dodatno masko iz aluminija? V obeh primerih lahko pričakujete minimalne toplotne izgube, kar je verjetno glavna lastnost, ki jo iščemo pri zunanjem stavbnem pohištvu. Prav tako je zagotovljena izvrstna zaščita pred hrupom, zato vas zvoki iz okolice ne bodo motili med delom ali počitkom. Seveda pa je pomembno, da izberete izkušenega proizvajalca, ki bo znal prisluhniti vašim individualnim željam glede oblike, barve, dimenzij ipd., obenem pa bo pri proizvodnji uporabil vrhunske materiale, po možnosti iz lokalnega okolja …

Okna lesena

Se obnova starih lesenih oken splača?

Pogosto se znajdemo pred dilemo, ali je bolj smiselna obnova starih lesenih oken ali nakup povsem novih. To je vprašanje, na katero ni mogoče podati enostavnega odgovora. Obnova starih lesenih oken se splača predvsem takrat, ko poškodbe starega stavbnega pohištva še niso prevelike. V nasprotnem primeru bi bil namreč strošek obnove najverjetneje še višji, kot če bi se odločili za menjavo starih elementov. Če niste povsem prepričani, ali bi bila obnova starih lesenih oken v vašem primeru smiselna rešitev, je vsekakor priporočljivo, da za nasvet poprosite strokovnjaka. Ta bo na podlagi pridobljenih izkušenj in znanja ocenil, kakšni bi bili stroški obnove, in vam priporočil najboljšo možnost. Dejstvo je, da stara okna povzročajo precejšnje energetske izgube, s čimer zvišujejo mesečne stroške vašega gospodinjstva. Z iskanjem ustrezne rešitve, naj bo to obnova starih elementov ali njihova zamenjava, zato ni dobro odlašati predolgo. Dobra novica je, da je tudi v primeru, ko obnova starih lesenih oken ne bi bila najbolj ekonomična izbira, možna ekološka reciklaža starega stavbnega pohištva, zato torej ne boste po nepotrebnem obremenjevali okolja, tudi če se odločite, da obnova ne pride v poštev. Pri gradnji ali obnovi postaja za mnoge vse bolj pomembno vprašanje obremenitve okolja. Če poskušate zmanjšati negativen vpliv, naj bodo vse vaše izbire zelo premišljene, sprejete na podlagi prednosti in slabosti posameznih materialov, preteklih izkušenj ter referenc ponudnikov ipd.

Zakaj lesena okna – najpomembnejše prednosti

Se sprašujete, zakaj lesena okna (ponovno) pridobivajo vse več privržencev? Vsekakor je težko spregledati, da gre tu za naravni material, ki diha in ki prinaša prav posebno estetiko, ki jo je praktično nemogoče posnemati z umetnimi materiali. Eden izmed najpomembnejših razlogov, zakaj lesena okna navdušujejo vse večje število tistih, ki opremljajo ali prenavljajo svoj dom, je topel videz, ki ustvarja posebno vez z naravo in izolacijo. Med razloge, zakaj so lesena okna vse bolj priljubljena, je treba prišteti še dejstvo, da poskrbijo za izvrstno toplotno in zvočno izolacijo, hkrati pa za zračnost in optimalno kakovost bivanja, tudi v primeru alergij in drugih težav z dihali. Z nanosom izbranih barv poskrbimo za povsem unikaten videz, prilagojen tako zunanjosti in notranjosti vašega doma kot okolici/arhitekturnim značilnostim kraja, kjer se nahaja določen objekt. Prepričajte se, da gre za barve na vodni oziroma akrilni osnovi, ki ne ogrožajo vašega zdravja in okolja. Pri površinski obdelavi je najboljši trojni nanos. Najprej se izvede osnovna impregnacija. Nato sledi druga stopnja, in sicer t. i. vmesni nanos s potapljanjem. Postopek se zaključi z brizganjem.

Čiščenje in vzdrževanje lesenih oken

Velikokrat slišimo predsodek, da je vzdrževanje lesenih oken zahtevnejše v primerjavi z drugimi materiali. Vendar je mogoče v resnici s primernimi barvami oziroma premazi poskrbeti za zelo hitro osvežitev. Pravilno vzdrževanje lesenih oken poskrbi, da so v kratkem času videti kot nova, obenem pa se izboljša njihova funkcionalnost. Posledično si lahko obetate manj nepotrebnih energetskih izgub. Zaradi specifik posameznih modelov, izdelave, vrste materiala ipd. je vedno dobro, da natančno upoštevate navodila proizvajalca glede vzdrževanja lesenih oken. Poleg tega se prepričajte, da pri tem uporabljate resnično najkakovostnejše izdelke. Varčevanje se vam na dolgi rok nikakor ne splača, ampak bo kvečjemu prineslo dodatne stroške. Podobno velja za čiščenje. Bati se vam ni treba niti požarov – protipožarna zaščita je namreč celo višja kot na primer pri betonu.

Katera lesena okna izbrati?

Katera lesena okna izbrati?

Po vsem povedanem se najverjetneje sprašujete, katera lesena okna izbrati, da bo njihova življenjska doba zares dolga, strošek investicije pa ne bo previsok. V podjetju Marles imamo pravi odgovor za vas. Če ne veste, katera lesena okna izbrati, da dobite najugodnejše razmerje med kakovostjo in ceno, se bo to že zelo hitro spremenilo. V naši ponudbi boste našli vrhunsko zunanje stavbno pohištvo v različnih izvedbah, in sicer vam ponujamo modele Elegant, Solution, Supreme ter Nature. Na naši spletni strani lahko preučite lastnosti posameznih linij. Med drugim je možna izvedba z oblogo oziroma masko iz aluminija, kar poskrbi za povečano odpornost na neugodne vremenske vplive. Izbirajte med različnimi tipi profilov, barv (po RAL-lestvici ali posebne zahteve), oblik in drugih karakteristik. Če želite natančno ponudbo, izpolnite obrazec in kmalu boste prejeli naš odgovor. Z veseljem vam pomagamo pri odločitvi, ali bi bila na objektu smiselna zgolj obnova starih lesenih oken ali pa se morda bolj splača menjava. Kadar je to potrebno, poskrbimo za dodatno varnostno nadgradnjo okovja, tako za primere poškodb kot vlomov.

Morda ti bo všeč tudi...