Polepšajte svoj dom z dekorativno opeko

OpekaOpeka je starodaven gradbeni material, ki je razširjen po celem svetu. Izdelana je iz gnetene gline, peska, vode in drugih primesi (apno, cement), ki se jih žge v pečeh, ali suši na zraku.

Dekorativna ali okrasna opeka v današnjem času, zaradi svoje izjemne estetike ter možnosti najrazličnejših aplikacij, predstavlja nadvse popularno izbiro pri oblaganju sten in zidov, ter tlakovanju. V te namene uporabljamo rezano opeko, ali različne vrste imitacij, ki s svojimi značilnostmi pravo včasih celo prekašajo. Prava opeka se reže na tanjše ploščice, katerih debelina je odvisna od njene sestave. Pri tem dobimo bolj grobe, krajne in sredinske dele, ki so z obeh strani bolj gladki. Te lahko med seboj kombiniramo, ali pa jih izbiramo glede na želeno teksturo.

Poznamo več vrst imitacij dekorativne opeke za oblaganje, kot na primer klinker opeke, ki so zelo odporne na obremenitev, vlago in vremenske vplive ter zatorej primerne tako za oblaganje, kot tlakovanje, v notranjosti ali zunanjosti, mavčno opeko, ki je zaradi svoje nizke teže sicer zelo priročna, a precej neodporna na vlago in keramični granit, ki se ponaša z visoko estetiko, je enostaven za čiščenje, trajen in odporen na obremenitve.

Pri izbiri dekorativne opeke za tlakovanje, je nadvse pomembno upoštevati lastnosti materiala, saj je zanj zelo pomembno, da je odporen na obremenitve, obrabo, vremenske vplive in vlago.

Morda ti bo všeč tudi...