Oprema za dom

Stanovanje je najpomembnejši prostor v našem življenju, zato ni vseeno, kako se v njem počutimo.  Včasih se po sili razmer znajdemo v prostoru, na katerega se sčasoma navadimo, a nam ni pisan na kožo. V teh primerih zlahka podcenimo dolgoročni vpliv bivanjskega prostora na splošno kvaliteto našega bivanja in počutja. A z nekaj premišljenimi spremembami lahko odpravimo napake, ki potiho grenijo vsakdan, ter si ustvarimo prostor, v katerem bomo bolj sproščeno zaživeli in uživali.

Pohištvo za dom

Dobra funkcionalnost je ključnega pomena

Začeti je treba pri osnovi: najpomembnejša je kvalitetna oprema za dom. Poleg primarne namembnosti, ki jo mora izpolnjevati, se mora prilagajati tudi velikosti prostora in našim specifičnim potrebam. Prevelika sedežna garnitura, pa naj bo še tako udobna, bo pokvarila splošen vtis dnevne sobe, prenizki pulti v kuhinji pa bodo povzročali bolečine v hrbtu vsaki visoki gospodinji. V takih primerih težave odpravimo s pohištvom, narejenim po meri. Če se odločimo za po meri narejeno pohištvo, je tudi manj možnosti, da bi svoje prostore opremili s preveč kosi. Preveliko kosov pohištva daje vtis natlačenosti in ovira prosti pretok gibanja po stanovanju. Po meri narejena oprema za dom tudi najbolje izkoristi vsako specifiko prostora; vgradne omare, na primer, spremenijo prostore nepravilnih oblik v mansardi ali pod stopnicami v domiselne in pregledne shrambe.

Z enotnim slogom estetsko poenotimo prostor

Slogovno usklajeno pohištvo za dom poveže ves bivanjski prostor v smiselno enoto in mu da zaokrožen karakter. Stanovanje zadiha kot celovit prostor, pa naj bo to rustikalen slog z veliko lesa in mehkimi tkaninami zemeljskih barv, industrijski šik z močnimi barvami in neobdelanimi stenami ali moderno minimalistično opremljeno stanovanje umirjenih tonov in čistih linij. Tudi pri eklektičnem slogu, ki si svoje prvine poljubno sestavlja iz drugih slogov, je dobro, da prevladuje ena barvna paleta in da z raznovrstnostjo ne pretiravamo. Pri izbiri določenega sloga se lahko opiramo na različne dejavnike: na velikost stanovanja, umeščenost v mestno okolje ali podeželje, najpomembneje pa je, da smo s slogom usklajeni mi sami in se v njem dobro počutimo.

Oprema za dom

Premišljeni dodatki dajejo stanovanju našo osebno noto

Zadnje dejanje opremljanja stanovanja so še dodatki, ki so vizualni bonbončki doma. To so poudarki, ki jih zlahka prilagajamo letnim časom, počutju in večjim praznikom. Pozimi s toplimi volnenimi odejami na kavču pričaramo več topline, medtem ko bo nekaj živopisnih blazin spomladi veselo naznanjalo daljše sončne dneve. S takimi majhnimi spremembami vnašamo svežino in ohranjamo živost prostora, hkrati pa mu dodajamo povsem osebno noto.

Morda ti bo všeč tudi...