Označevanje izdelkov

Z nalepkami se nenehno srečujemo, pravzaprav so postale tako samoumevni del vsakdana, da o njih niti ne razmišljamo veliko. A če natančneje pomislimo, si je težko predstavljati življenje brez njih, saj se uporabljajo za vsakršno označevanje proizvodov, ki jih kupujemo, nepogrešljive pa so še za pregledno ureditev v pisarnah in doma, za zagotavljanje avtentičnosti izdelkov, kot tudi za dekoracijo. Nalepke se razlikujejo glede na material, na katerega so natisnjene, lepilo in obstojnost. Material, na katerega je natisnjena nalepka, je lahko skorajda vsak material: papir, plastika, kovina ali tkanina. Lepila se med seboj ločijo glede na svojo moč: nekatera je mogoče brez težav večkrat odlepiti (kot na primer pri samolepilnih lističih), poznamo pa še navadno in zares močno lepilo. Nalepke se ločijo še po obstojnosti: tiste, namenjene kratkotrajnemu označevanju izdelkov, kot so prehrambeni izdelki, so veliko manj obstojne kot tiste, namenjene trajnejšemu označevanju aparatov. Vse lastnosti nalepk pa so podrejene glavnemu razlogu, to je njihovi namembnosti.

Označevanje izdelkov pri nakupu, a tudi uporabi izdelkov

Vsak izdelek, ki ga kupimo v trgovini, mora na embalaži vsebovati črtno kodo ter osnovne informacije o vsebini in prodajalcu. Pri prehrambenih in kozmetičnih izdelkih je zahtevanih informacij, ki morajo biti vidne potrošniku, še neprimerno več; med drugim tudi rok uporabe, energijska vrednost izdelka in drugo. Včasih so te informacije vključene na potiskani embalaži, velikokrat pa so izdelki označeni z dodatnimi nalepkami, kar je še posebej res pri vseh izdelkih, ki so uvoženi in imajo te podatke prevedene v slovenščino. Takšne nalepke, ki so namenjene označevanju  izdelkov, ki imajo sami relativno kratkotrajno življenjsko dobo, tudi same niso zelo obstojne, saj niso dobro odporne na UV svetlobo in ostale zunanje vplive, zato kmalu zbledijo.

Obstajajo pa še veliko bolj trpežne nalepke za označevanje izdelkov, ki se nalepijo neposredno na izdelke. V tem primeru gre za označevanje izdelkov, kot so gospodinjski aparati ali ostale naprave, ki se bodo uporabljaje dlje časa, zato morajo biti tudi nalepke temu primerno bolj vzdržljive. Te posebne nalepke so bolj odporne na toploto in UV svetlobo ter so zalepljene z močnejšim lepilom, ki zagotavlja, da se med uporabo aparatov nalepke ne bi odlepile. Take nalepke vsebujejo pomembne informacije o izdelkih, ki morajo biti potrošnikom na voljo ne le pri nakupu, temveč med celotno uporabo, zato je ključno, da so izdelane kvalitetno.

Nalepke

Varnostne nalepke zagotavljajo avtentičnost izdelkov

Proizvajalci se nemalokrat soočajo s težavo, kako zagotoviti svojim kupcem, da v svoje roke dobijo še povsem neuporabljen in originalni izdelek. Izdelke je mogoče zavarovati tako, da se njihovo embalažo dodatno opremi z varnostnimi nalepkami. Varnostne nalepke so posebne nalepke, ki pri odlepitvi razpadejo na dve plasti, ki jih je nemogoče spet zalepiti, ne da bi pri tem ostale vidne sledi. Ponavadi se na strani, ki ostane na embalaži izdelka, pojavi napis ‘void’ ali ‘opened’ ali kakšen drug napis, ki jasno nakazuje, da je bila nalepka predhodno odlepljena. Dober primer varnostne nalepke je vinjeta, ki pri odlepitvi razpade na dva dela in tako preprečuje prenašanje med več uporabniki. Varnostne nalepke se lahko nalepijo neposredno na primarno embalažo izdelka, uporabljajo pa se tudi pri pošiljkah. Glavno pri tem je, da lahko kupec zelo hitro in enostavno ugotovi, ali je bil kupljeni izdelek na poti že odprt ali je do njega prišel v prvotni obliki.

Nalepke za boljšo organiziranost doma in pisarne

Z nalepkami je mogoče učinkovito organizirati še dom in poslovne prostore. Sploh v pisarnah, kjer dobra in pregledna organiziranost dokumentov, olajša in pospeši delovni proces, so nalepke nepogrešljive. Z njimi jasno označimo posamezne fascikle, mape in predale, da je shranjevanje in arhiviranje jasno ne le trenutnemu uporabniku, temveč tudi vsakemu, ki ga bo nadomeščal ali zamenjal v prihodnosti. Pri označevanju arhiviranega materiala je dobro paziti, da izberemo nalepke, ki imajo obstojno lepilo, ki se ne bo zlahka odlepilo.

Tudi doma si z nalepkami pregledneje uredimo življenje. Z njimi označimo škatle s shranjenimi stvarmi v omarah ali na podstrehi. Nalepke so prav tako primerne za označevanje vseh vloženih izdelkov v kozarcih, ki jih je potrebno označiti z datumom izdelave kot tudi z vsebino. Podobno je z označevanjem hrane, ki jo bomo zamrznili, pri čemer je potrebno uporabiti nalepke, ki so odporne proti nizkim temperaturam.

3D nalepke

Estetska vrednost nalepk

Nalepke pa niso samo praktične zgolj za označevanje kupljenih ali domačih izdelkov ali za organizacijo dokumentov. Nekatere nalepke so namenjene le temu, da nam polepšajo življenje in vanj vnesejo nekaj barvitosti. Tako so priljubljene stenske nalepke, ki poživijo otroške sobe, popestrijo spalnice in dnevne prostore ter jim pridajo občutek originalne dekoracije. Z nalepkami je mogoče privlačno okrasiti še izložbe oziroma izkoristiti službeni avtomobil za mobilni oglaševalski prostor. Nekateri proizvajalci pa se odkrili, da s posebnimi 3D nalepkami svojemu izdelku podelijo večjo estetsko vrednost, ki vzbudi zanimanje med potencialnimi kupci. Takšne 3D nalepke se uporabljajo še za okraševanje promocijskih daril, saj poudarjajo posebnost in ekskluzivnost izdelka.

Morda ti bo všeč tudi...