Označevanje izdelkov

Embalaža je veliko več kot samo ovoj izdelka, ki skrbi, da se ta med distribucijo ne poškoduje. Embalaža je sestavni del izdelka, in če je oblikovana premišljeno, celo poveča njegovo vrednost. Osnovna zahteva kvalitetno izdelane embalaže je, da je funkcionalna, to pomeni, da izdelek dobro zaščiti pred zunanjimi vplivi, da je informativna, da je na njej moč najti informacije o izdelku, ter da je estetsko zanimiva. Dobro izdelana embalaža tako kupce o izdelku zadostno informira, hkrati pa s svojo podobo in zgodbo vzbudi dovolj zanimanja, da izdelek nabavijo.

Potrebne oznake na embalaži so vir informacij za potrošnika

Embalaža mora vsebovati osnovne podatke o izdelku, njegovi namembnosti oziroma, za kaj se uporablja. Na njej mora biti še jasno označeno, kdo je proizvajalec. Živila, kozmetika in čistila pa zahtevajo še podrobnejše označevanje izdelkov: na njih je potrebno navesti sestavo, neto težo, rok shranjevanja, hranilno vrednost in priporočeno reciklažo embalaže po prenehanju uporabe izdelka. Označevanje proizvodov zajema še črtno kodo, ki olajša sledenje izdelkov in inventuro trgovcem. Vse potrebne oznake so lahko integrirane v oblikovanje embalaže, ali pa so nanje nalepljene s potiskanimi nalepkami. Pri uvozu izdelkov pa je potrebno deklaracije prevesti v slovenski jezik in jih namestiti na originalno embalažo. Potrebno je poudariti, da označevanje izdelkov v mnogih primerih (pri električnih napravah in podobno) zajema še nalepke, ki so nameščene neposredno na izdelek, saj vsebujejo pomembna opozorila glede uporabe.

Označevanje izdelkov

Funkcionalnost embalaže je osnovni pogoj pri njenem oblikovanju

Primarna funkcija embalaže je zaščita izdelka, da v nespremenjeni obliki pride do končnega uporabnika. Poleg tega je embalaža pogosto sestavni del izdelka, saj po nakupu pripomore k učinkoviti rabi izdelka (na primer pri dezodorantu v razpršilu). Okorno oblikovana embalaža bo mogoče res izstopala med konkurenčnimi izdelki, vendar zaradi svoje nepraktičnosti ne bo priljubljena med potrošniki. Bolje je, da je embalaža praktična, a kljub temu čim bolj minimalna. Če je narejena iz materialov, ki jih je moč zlahka reciklirati, pa predstavlja še dodaten kriterij, ki prepriča vse več kupcev, ki so okoljsko ozaveščeni.

Opaznost embalaže poveča vrednost izdelka

Estetsko oblikovana embalaža predstavlja dodano vrednost izdelka, ki lahko pomete s konkurenčnimi izdelki. Oblikovanje embalaže je zato najbolje prepustiti strokovnjakom, ki se dobro zavedajo, kako barve, izbor pisave in razporeditev besedila na nezavedni ravni vplivajo na ljudi. Zelena barva tako običajno asociira na naravo, na nekaj, kar je zdravo, črna poudarja eleganco in tradicijo, zlata pa ekskluzivnost. Pri tem je dobro vedeti, da se ni treba držati ustaljenih smernic, ki že prevladujejo na tržišču. Prav nasprotno, če je izdelek predstavljen na drzen in kreativno drugačen način od konkurenčnih izdelkov, je s tem pol bitke za potrošnikovo pozornost že dobljene. Dober primer drzne uporabe nekonvencionalne barve so na primer čokolade in čokoladno mleko (ki so običajno v rjavi ali rdeči barvi) v vijolični barvi, da o vijoličnih kravah na ovitkih niti ne govorimo.

Osebni stik s kupci je vedno bolj cenjen

Ljudje imamo radi zgodbe, in če je z izdelkom povezana zgodba, s katero se lahko povežemo, to poveča možnost nakupa. To dosežemo s kratko predstavljenimi zgodbami na embalaži, ki sporočajo, od kod izvira izdelek ter kaj je na njem drugačnega in zanimivega. Omenjena tehnika je predvsem zanimiva za proizvajalce domačih prehrambenih proizvodov, ko je na primer izpostavljen recept stare mame na kozarčku doma narejene marmelade ali pa je lonček kozmetike opremljen z nalepko z imenom tistega, ki je bil odgovoren za njeno izdelavo. Namen tako personaliziranih izdelkov je, da se z uporabnikom vzpostavi vez domačnosti, saj mu dodaja osebno noto. Uporabniki s tem lažje posvojijo izdelek kot nekaj, kar je bilo narejeno skrbno in z ljubeznijo, kar pripomore ne samo k lažji odločitvi za nakup, temveč tudi k večjemu zadovoljstvu ob boljši potrošnikovi izkušnji.

 

Morda ti bo všeč tudi...