Paneli za fasade

Paneli za fasade so praktična in estetska fasadna rešitev

Paneli za fasado, oziroma fasadni paneli, so osnovni sestavni deli sodobnih kovinskih fasad. Ta material odlikujejo mnoge dobre lastnosti, zaradi katerih ga uporabljajo največ za fasade industrijskih objektov ali večjih poslovnih objektov, čeprav je uporaben tudi za impresivnejše stanovanjske objekte. Zaradi svojega preprostega, a klasičnega videza paneli za fasado ne nudijo le dobre fasadne zaščite objektom, temveč jim dajo monumentalen in estetsko usklajen zunanji videz.

Kaj natančno so paneli za fasade?

fasadni paneli prodajaPaneli za fasade so večji paneli oziroma plošče, ki so sestavljene iz treh delov: na zunanjih straneh sta sloja kovine, največkrat gre za močno pločevino, ki je pocinkana in včasih tudi pobarvana, na sredini fasadnega panela pa je izolacijsko sredstvo. Izolacijska sredica je lahko v obliki poliuretenskega polnila ali mineralne volne, na voljo pa je v več debelinah, odvisno od potreb objekta, na katerem so nameščene panele. Izolacijsko polnilo in kovinski ovoj skupaj tvorita zmagovalno kombinacijo, ki daje tem fasadnim panelom obilo dobrih lastnosti: izolacijski material v sredini zagotavlja zelo dobro toplotno in protihrupno zaščito, medtem ko močna kovina zaščiti izolacijsko sredino in daje fasadnim panelom strukturno zelo močno ogrodje. Tako dobimo izolacijske panele za fasado, ki so lahki, nudijo dobro izolacijo ter jih je mogoče zelo enostavno transportirati ter montirati.

Fasadni paneli – njihove izolacijske in druge dobre lastnosti

Fasadni paneli so gradbeni material, ki se lahko povsem prilagodi potrebam danega objekta. V prodaji so na voljo v več dimenzijah: njihova pokrivna širina je ponavadi en meter, medtem ko se dolžina lahko prilagaja objektu. Njihovo jedro je prav tako prilagodljivo: širina izolacije je lahko variira od 25 pa vse tja do 250 mm, zaradi česar nudijo izjemo dobro izolacijsko, a tudi protihrupno zaščito. Ta je še posebej pomembna pri zaščiti hladilnic, večjih industrijskih hal, nudijo pa tudi dobro zaščito pri toplotni izolaciji stropov ali predelnih sten. Če je izolacijsko jedro narejeno iz mineralne volne, paneli zagotavljajo še dobro zaščito proti ognju, saj je mineralna volna negorljiva.

Tudi pločevina, ki tvori zunanji ovoj, je na voljo v več izvedbah in dimenzijah. Pločevina je pocinkana, da jo nanošen sloj cinka varuje pred rjavenjem in tako podaljšuje njeno življenjsko dobo. Debelejša in bolj pocinkana pločevina nudi fasadnim panelom večjo zaščito pred udarci in drugimi fizičnimi poškodbami, kot tudi zaščito pred ekstremnimi vremenskimi vplivi, na primer toči. Zaradi kompaktne strukture je nosilnost fasadnih panelov tako velika, da ne potrebujejo dodatnega opornega ogrodja, kar je še posebej pomembno pri izgradnji večjih objektov. Zaradi močnega kovinskega sestava se fasadni paneli uporabljajo ne le za fasade, ampak še za izdelavo kontejnerjev ali za uporabo podporne in izolacijske konstrukcije za ravne strehe.

Montaža  fasadnih panelov – rešitve za vse detajle

Preprosta montaža fasadnih panelov  je še ena dobra lastnost, ki odlikuje ta gradbeni material. Fasadni paneli so izdelani v standardnih dimenzijah: širina vidnega dela panela je en meter, dolžina pa več metrov, odvisno od dolžine, ki je potrebna za dobro izvedbo fasade na danem objektu. Ker se pri izdelavi fasadnega sistema uporabljajo fasadni paneli enakih dimenzij, to izjemno olajša montažo, saj ta ne predstavlja velikih presenečenj: vsi detajli, kako se paneli med seboj stikajo, se lahko rešijo vnaprej in s tem pospešijo njihovo namestitev na fasado. Vnaprej se lahko rešijo še detajli spojev na vogalih, detajli okrog umeščenih oken in vrat ter ostale podrobnosti lepo izvedene fasade. Vnaprej rešeni detajli montaže resda pospešijo montažo in posledično znižajo stroške, a hkrati poskrbijo, da je končni izdelek celovito usklajenega videza.

Paneli za fasade

Fasadni paneli nudijo lepe estetske rešitve

Lep in eleganten videz fasade je mogoče doseči še z dodatnimi prijemi, na primer z barvami, izbrano obliko fasadnih panelov in z načinom montaže. Fasadni paneli se namreč lahko montirajo na dva načina: tako da je njihov spoj viden ali da je ta povsem neviden. Pri nevidnem spoju je moč ustvariti velike neprekinjene površine, ki dajejo večjim zgradbam zares impresiven in monoliten videz. Če bi bil tak videz preveč strog, lahko površino razbijemo z uporabo različnih oblik valovite ali trapezne pločevine, ki je na zunanji strani fasadnih panelov in ki jo lahko poljubno kombiniramo z ravnimi ploskvami ter tako dosežemo lepe fasadne učinke. Ploskve panelov lahko postavimo horizontalno ali vertikalno in tako pri fasadi dosežemo še dodaten vizualen učinek. Pri estetskem vidiku fasadnih panelov ne smemo pozabiti niti na možnost uporabe različnih barv. Velikokrat se uporablja osnovna paleta belih, srebrno kovinskih in temnih barv, vendar so na voljo še druge barve in plastični premazi.

Prodaja fasadnih panelov

Razpon fasadnih panelov je res osupljivo širok: razlikujejo se po dimenzijah, debelinah pločevine in nanosa cinka, kot tudi debelini izolacijske sredice. Pri tem ne smemo zanemariti še različne vizualne lastnosti, kot so oblika in barve. Prodaja, oziroma nakup fasadnih panelov je le del procesa, kako priti do kvalitetne fasade modernega videza. Paneli so sicer v prodaji posamič, vendar je bolj smiselno, da se odločimo za ponudnika, ki ima v prodaji panele, a hkrati nudi tudi možnost njihove montaže. Tak ponudnik bo znal tudi svetovati, kakšen je najprimernejši panel za fasado, kot smo si jo zamislili sami ter nam še kvalitetno namestil panele v kakovostno, a tudi lepo fasado.

Morda ti bo všeč tudi...