Paradontoza predstavlja zelo velik zdravstveni problem odraslih

Paradontoza je vnetje in krvavenje dlesni, ki ga povzročajo bakterije v oblogah oziroma zobni plak. Bolezen obzobnih tkiv lahko povzroči izgubo obzobne kosti kar privede do izpada zob. Potek bolezni je počasen, ob zobeh nastajajo žepki, kjer se nabirajo bakterije, te pa žepke počasi poglabljajo. Paradontoza je eden izmed največjih zdravstvenih problemov današnjega časa. O tej bolezni je znano veliko, saj ima uničujoče delovanje na celotno telo. Paradontoza je verjetno stara toliko kot je staro človeštvo samo, vendar to še ne pomeni, da se moramo z njo sprijazniti in sprejeti njene posledice. Po zadnjih raziskavah ima eno izmed oblik paradontalne bolezni več kot 90% slovenskega prebivalstva. Vzrokov, zaradi katerih vnetje roba dlesni napreduje v paradontitis je veliko, in se med seboj prepletajo. Najpogostejši vzroki so: socialno ekonomski položaj posameznika, njegove sistematske bolezni, način prehranjevanja, raven stresa, nivo ustne higiene, rasne razlike in celo genetski zapis. Glavni vzrok za nastanek paradontoze je nepravilna oziroma pomanjkljiva ustna higiena, ki povzroča na zobeh kopičenje zobnih oblog. V oblogah se naseljujejo bakterije, katere s svojimi izločki povzročajo vnetje v našem organizmu. Postopoma se zaradi tega gingivalni žepki ob zobeh začnejo poglabljati, v njih pa se kopičijo trde in mehke zobne obloge, bakterije in njihovi izločki, vnetnice in ostanki mrtvih celic. Ko je globina gingivalnih žepkov večja od 3 mm, dlesni ob sondiranju zakrvavijo ali pa iz njih priteče gnoj. To je znak, da se kost in vezivni pripoj začneta razkrajati, zaradi tega se zobje začnejo majati in na koncu neboleče izpadejo.

simptomi paradontoze

Zdravljenje paradontoze je pomembno saj ima velik vpliv na splošno zdravstveno stanje

Paradontalne bolezni imajo na naše splošno zdravstveno stanje zelo velik vpliv. Ker bakterije iz ustne votline občasno izplavljajo v krvni obtok, lahko pride pri osebah z okvarami srčnih zaklopk do nastanka bakterijskega endokarditisa. Prav tako se nakazujejo povezave med paradontozo in arterosklerozo, miokardnim infarktom in koronarno trombozo. Paradontalne bolezni se pojavljajo tudi kot komplikacija pri sladkorni bolezni, prav tako pa paradontoza zelo otežuje uravnavanje krvnega sladkorja. Pri hospitaliziranih pacientih paradontozo povezujejo z infekcijami respiratornega trakta. Paradontoza vpliva pri nosečnicah na prezgodnje rojstvo otrok, spontane splave in nizko porodno težo. Znaki paradontalne bolezni so: krvavenje otečenih in pordelih dlesni med ščetkanjem, zobje lezejo narazen, med njimi nastajajo špranje, zobje izgledajo daljši, saj dlesni od njih odstopajo, prisoten je zadah in slab okus, spremeni se griz. Zelo pomembno je pravočasno zaznavanje sprememb, saj je takrat bolezen še v začetni fazi in je njeno zdravljenje hitrejše in bolj uspešno, saj tako bolezen lažje nadziramo in omilimo uničujoč vpliv na celotno telo.

Ko se pojavijo simptomi paradontoze, je učinkovita terapija z laserjem

Malokatera bolezen zob ima na celotno telo takšen vpliv kot ga ima paradontoza. Zdravljenje te bolezni je dolgotrajno, predstavlja pa tudi kar veliko finančno breme. Bistvenega pomena je dobra diagnostika, ki diktira uspešnost zdravljenja. Simptomi, ki jih ljudje prepoznajo, se pojavijo dokaj pozno, ko je že veliko škode narejene, posledice pa so nepopravljive. Zato mora zdravnik znake paradontoze znati poiskati. To običajno poteka tako, da po pogovoru s pacientom opravi pregled ustne votline vizualno, pomaga pa si tudi z rentgenskim posnetkom celotnega zobovja, ki se imenuje ortopan. Za ugotovitev stanja obzobnih tkiv, zdravnik z elektronsko diagnostično sondo izmeri globine gingivalnih žepkov. Ko se ugotovi stanje oziroma globina žepkov, se pripravi načrt zdravljenja, ki zajema ustno higieno, ki je čiščenje zobnih oblog nad dlesnijo ter peskanje. Pri čiščenju zobnih oblog pod dlesnijo in čiščenju žepkov pa izvajamo protibakterijsko spiranje žepkov, lasersko zdravljenje ter PerioShine terapijo. Protibakterijsko spiranje gingivalnih žepkov je dezinfekcija z raztopino klorheksidina in fiziološke raztopine ter uporaba hialuronske kisline za pospešitev celjenja. Lasersko zdravljenje ali fotodinamična terapija je izredno učinkovita na področju zdravljenja obzobnih tkiv oziroma bolezni kot je paradontoza. Laser uporabljamo kot nadaljevanje glajenja korenin in luščenja, kjer je ročno odstranjevanje nenatančno zaradi globine žepkov ali zaradi anatomske posebnosti zob. Fotodinamična terapija deluje tako, da izkorišča lasersko svetlobo v kombinaciji s posebnim barvilom. Posebno barvilo obarva ovojnico bakterij, na katero se kemično veže. Ko se barvilo spere, laser prežarči gingivalne žepke. Bakterije, ki so obarvane z barvilom se razgradijo, kar pomeni, da se uniči njihova ovojnica. Postopek se ponavlja na 3-7 dni, količina ponovitev je odvisna od globine gingivalnih žepkov. PerioShine terapija oziroma biorepulzivna zaščita zob je podpora zdravljenja paradontoze. Učinek zaščite zob, ki ima tudi učinek naravnega beljenja zob, je efektiven 9-12 mesecev.

parodontoza zdravljenje

Najboljše nasvete o tem kako si pomagamo pri paradontozi, vam bo dal zobozdravnik

Bolezen obzobnih tkiv, ki privede do izgube obzobne kosti in izpada zob imenujemo paradontoza. Simptomi so vidni zelo pozno, zato moramo ukrepati čimprej. Paradontoza – kako si pomagamo pri nastanku oziroma kako preprečujemo napredovanje bolezni? Z ustrezno ustno higieno, ki jo je potrebno izvajati po navodilih zdravnika in z uporabo primernih pripomočkov. Zdravnik nam lahko pomaga pri zdravljenju s posebnimi postopki, ki uničujejo bakterije tam, kjer jih sami s ščetkanjem ne moremo odpraviti. Nezdravljena bolezen ima vpliv na splošno zdravstveno stanje človeka, saj bakterije, ki se nahajajo v ustni votlini občasno izplavljajo v krvni obtok in povzročajo vnetne procese, ki povzročajo komplikacije pri ljudeh s kroničnimi boleznimi.

Morda ti bo všeč tudi...