Pilates

Pilates je postal v Sloveniji močno razširjen v zadnjem desetletju ali dveh, medtem ko je bil ponekod po svetu že pred tem izjemno popularen. Priljubljenost te oblike telesne aktivnosti pa nikakor ni naključna, saj ponuja kar nekaj pomembnih prednosti. Ena izmed najpomembnejših je zagotovo ta, da ne potrebujemo drage opreme ali kompleksnih znanj. Hkrati pa je to izredno dobra in relativno hitra pot do oblikovanja postave ali izgube odvečnih kilogramov …

Za koga je pilates najbolj  priporočljiv in katere dele telesa krepi?

PilatesZa pilates pravzaprav ni večjih omejitev – preizkusi ga lahko praktično kdor koli. Nekateri ga priporočajo celo tistim, ki okrevajo po določenih poškodbah, le da mora biti v tem primeru izbor vaj nekoliko prilagojen. Ker je različnih vaj zares ogromno – trenutno naj bi jih obstajalo približno 500 – to večinoma ni posebna težava. V osnovi je pilates namenjen krepitvi mišic celotnega telesa, pri čemer je poudarek na kontroliranih, počasnih gibih. Vendar pa so določene mišice kljub temu nekoliko v ospredju. Morda ste že slišali, da je pilates še posebej koristen za t. i. powerhouse oziroma telesni center. S tem so mišljene predvsem trebušne, medenične in hrbtne mišice. Pilates pa ni sestavljen samo iz vaj za moč, ampak tudi iz raztezalnih, ki predstavljajo pomemben element dobrega telesnega zdravja. Tako npr. pilates med drugim pripomore k boljši drži. Pozabiti pa ne smemo niti na pravilno, počasno dihanje, ki gre z roko v roki z obvladanim izvajanjem posameznih vaj.

Pilates doma ali v skupini? Obe opciji imata določene prednosti

V primeru, da se s to obliko vadbe doslej še niste pobliže spoznali, se morda sprašujete, ali je nujno, da se vpišete v tečaj, ali pa lahko začnete pilates izvajati kar sami. Izkušnje mnogih kažejo, da je vsaj sprva zelo koristna vodena oblika vadbe, kjer vam vaditeljica pokaže pravilno izvajanje posameznih vaj, vas opozori na morebitne napake, ki jih delate ipd. Hkrati pa je za motivacijo koristna družba drugih udeležencev. Seveda pa ni nemogoče, da se pravilne izvedbe naučite kar sami, npr. s pomočjo videoposnetkov ali pa drugega gradiva. Ta opcija je še posebej praktična, če nimate časa za obiskovanje fitnesa, kjer običajno poteka pilates, ali pa če v bližini ne najdete primerne skupine.

Osnova oprema je kakovostna vadbena blazina oziroma podloga

Kot smo že omenili, je ena izmed pozitivnih plati, ki jih ima pilates, ta, da ne potrebujete zelo specifičnih pripomočkov, kar pomeni, da je relativno poceni (še toliko bolj, če ne obiskujete tečaja, ampak se učenja lotite kar sami). V osnovi je namreč zares potrebna zgolj vadbena blazina, seveda poleg primernih, udobnih športnih oblačil. Vadbena blazina je lahko tanjša ali debelejša, odvisno od vaših preferenc. Pomembno je predvsem, da je izdelana iz nedrsečih materialov, s čimer zmanjšamo nevarnost za nezgode (zvini ipd.).

Dodatni pripomočki za pilates: obroč, elastični trak, žoga za vadbo itn.

Vadbena blazina

Po želji pa je mogoče uporabiti še mnoge dodatne pripomočke in s tem nekoliko popestriti celotni trening/razbiti običajno rutino. Ena izmed možnosti je denimo žoga za vadbo. Običajno se pri pilatesu uporablja manjša žoga, s pomočjo katere nadgradimo mnoge vaje. Žoga se na primer vstavi med noge, med gležnje ali kolena. Danes je mogoče ogromno vaj, pri katerih se uporablja žoga za vadbo, najti kar na spletu. Tudi pri žogi svetujemo, da izberete takšno, ki je »nedrseča« oz. kjer je oprijem čim boljši, da bo izvedba posameznih gibov zares optimalna. Pri določenih vajah pa pride v poštev večja žoga za vadbo – žoga, kot se sicer uporablja za skakanje ali sedenje. Poleg različnih vrst žog se denimo uporabljajo še elastični trak, ki je še posebej pogost pripomoček za pilates, obroč ipd. Za pilates obroč je priporočljivo, da je opremljen z ročaji, saj bo posledično fiksacija precej lažja.

Kam po kakovostno opremo za pilates po ugodni ceni?

Po vsem povedanem se zdaj najverjetneje sprašujete, kje sploh kupiti kvalitetne pripomočke za pilates, ki jih potrebujete oz. bi jih želeli uporabljati (podloga, žoga za vadbo itn.). V podjetju G-SPORT menimo, da je pravi odgovor na to vprašanje prav naša spletna trgovina, ki je izjemno dobro založena z vso potrebno opremo za pilates in druge športe. V njej vas čakajo trpežna in udobna vadbena blazina (barve in vzorci po izbiri), pilates obroč, žoga za vadbo, elastični trak in še mnogo več. Elastični trak je na voljo v različnih izvedbah (več stopenj težavnosti), kar vam omogoča individualno prilagajanje intenzivnosti vadbe. Naša ponudba združuje izjemno ugodno razmerje med ceno in kakovostjo izvedbe. Obenem si lahko obetate hitro dostavo, saj so vsi naročeni artikli odposlani v najkrajšem možnem času. Verjamemo, da bo postala prav z izdelki iz naše ponudbe telesna aktivnost – naj bo to pilates ali pa kateri koli drug šport – malce bolj zabavna in sproščujoča, kar je običajno glavni pogoj, da vztrajamo. Želeni rezultati – običajno sta to lepša postava in/ali boljše zdravje – tako pridejo skorajda sami od sebe, brez nepotrebnih muk!

Morda ti bo všeč tudi...