Obrezovanje sadnega drevja

Prihaja pomlad, ki nemalokrat pomeni tudi čas obrezovanja sadnega drevja. Zavedati pa se moramo, da je pri obrezovanju sadnega drevja potrebnega kar precej znanja, saj je drevo potrebno obrezati pravilno, če želimo, da bo bogato rodilo. V nasprotnem primeru lahko sadno drevo tudi uničimo. V spodnjem članku zato prilagamo nekaj koristnih nasvetov o tem, kako se lotiti pravilnega obrezovanja dreves na vašem dvorišču.

Pravilno obrezovanje dreves se lahko pohvali s številnimi pozitivnimi lastnostmi. Tako bo drevo, ki je bilo pravilno obrezano, rodilo veliko bolj bogato, kot če ga ne bo obrezali. Z obrezovanjem bomo drevo pomladili in mu omogočili, da proizvede veliko sadja, ki ga pridelujemo.

Zavedati se moramo, da je pri močnejši rasti obrezovanje manj intenzivno, pri šibkejši rasti pa intenzivnejše. Pred obrezovanjem šibko rastočih dreves se je nujno prepričamo, ali ni šibka rast posledica bolezni. Rezati moramo tik nad zdravim brstom. Pomembno je tudi, da režemo na 45 stopinj glede na vejo. V primeru, ko moramo odstraniti celotno vejo, jo odrežemo tik nad vejnim ovratnikom. Slednje bo drevesu omogočilo, da bo rano počasi zaprlo. Če vejo odrežemo tik ob deblu, se rana ne bo zaprla in drevo bo izpostavljeno okužbam, kar lahko vodi v zmanjšano rast drevesa, slabšo rodnost, v nekaterih primerih pa lahko to privede celo do propada drevesa samega. Rez mora biti vedno galdek. To dosežemo tako, da najprej zarežemo s spodnje strani, nato pa še z vrha. Morebitne grobe robove zgladimo z ostrim nožem.

Obrezovanje sadnega drevja

Kateri čas je pravi za obrezovanje sadnega drevja?

Veliko ljudi se sprašuje, ali je pravi čas za obrezovanje drevja spomladi. Res je, da je čas obrezovanja sadnega drevja je odvisen predvsem od vrste drevesa, ki jo obrezujemo, pa tudi od oblike v katero želimo drevo vzgojiti. V februarju in v prvi polovici marca, preden se drevesa prebudijo iz zimskega počitka, obrezujemo jablane, hruške, ribez, borovnice, kutine in vinsko trto. Slive, češnje, breskve in marelice obrezujemo poleti, da zmanjšamo možnosti okužb z boleznimi. Poleti tudi obrezujemo vsa drevesa, ki jih gojimo v vzgojnih oblikah. Tako zmanjšujemo rast in spodbujamo debelejše plodove.

Način, na katerega sadno drevo obrežemo, je izjemno pomemben

Prav tako kot pravi čas, pa je pomemben tudi način, na katerega drevo obrezujemo. V prvi vrsti se je potrebno zavedati, da z obrezovanjem vzpodbujamo rast drevesa. Pri močnejši rasti je zato obrezovanje manj intenzivno, pri šibkejši pa bolj, saj bomo z njegovo pomočjo povzročili to, da bo drevo, ki ga obrezujemo, začelo bolj roditi. Če je rast drevesa izjemno šibka, se moramo pred pričetkom obrezovanja prepričati, da slaba rast ni povezana z boleznijo drevesa.

Kot smo že omenili je potrebno rezati tik za brstom, rez pa naj bo narejen pod kotom 45 stopinj na vejo. Kako se bomo obrezovanja sadnega drevja lotili je pravzaprav odvisno od rodnosti drevesa. V primeru, da drevo rodi na starejših poganjkih, je seveda potrebno poskrbeti za to, da ohranimo čim večje število starejših poganjkov. Če rodi na enoletnih poganjkih, potem odstranjujemo vse starejše poganjke in puščamo mlade poganjke.

Kako lahko učinkovito uravnavamo rodnost drevesa?

Rodnost drevesa lahko uravnavamo tudi z obrezovanjem stranskih vej. Pri tem se moramo zavedati, da so veje, ki rastejo vodoravno veliko bolj rodovitne od tistih, ki rastejo navpično. Zato z obrezovanjem oblikujemo stranske veje, ki jih po potrebi privezujemo ali obtežimo, da ne rastejo navzgor.

Poznamo pa tudi primere, kjer imajo drevesa zelo močno vegetativno rast, se pravi rast nerodnih poganjkov. V takšnih primerih lahko rast obrzdamo z obrezovanjem korenin drevesa. Postopek je relativno dolgotrajen in traja od dve do tri leta. Prvo leto na eni strani drevesa izkopljemo od 0,5 do 1,5 m širok jarek, da najdemo glavne korenine. Z vsake glavne korenine odrežemo po en kos. Nato jarek zasujemo. Drugo leto ali čez dve leti postopek ponovimo na drugi strani. Takšen poseg je za drevo zelo velika obremenitev, zato se bo rast zmanjšala, prav zato pa moramo biti pozorni na to, da si dejanji nista časovno pre blizu.

Obrezovanje drevja spomladi

Kaj je pomladitveni rez in kako ga izvajamo?

Nikakor pa ne smemo pozabiti na pomladitveni rez. S pomočjo pomladitvenega reza bomo poskrbeli za to, da bo nekoliko starejše drevo pričelo ponovno roditi. Čas, ko pomladitveni rez izvajamo, se nekoliko razlikuje od časa, ki je primeren za obrezovanje sadnega drevja. Pomladitveno rez pri pečkarjih izvedemo pozimi v času mirovanja, pri koščičarjih pa spomladi ali poleti.

Najprej je nujno, da odstranimo vse mrtve, poškodovane in obolele veje ter veje, ki segajo do tal. Po tem pa je potrebno odstraniti tudi zdrave veje, ki se med seboj prepletajo ali drgnejo – na mestu drgnjenja namreč nastanejo rane, skozi katere se lahko drevo okuži. Poleg tega je potrebno odstraniti tudi veje, ki so pregosto skupaj. Postopek pomladitve drevesa lahko traja več let, saj lahko v primeru prehitrega reza, spodbudimo pretirano rast rastline. V naslednjih letih obrezujemo tako, da drevo vzgajamo.

Morda ti bo všeč tudi...