Med prednostmi električnih koles sta skrb za zdravje in okolje

Gotovo ste se že velikokrat spraševali, kako zagotoviti telesno pripravljenost v vsakodnevnem hitrem življenjskem ritmu. Hoditi v telovadnico je drago, tek vzame čas, telovadba doma se vam vedno izmuzne, vrta nimate časa obdelovati. Ni boljšega kot kolesarjenje v službo. V novejšem času se vse več pozornosti namenja izboljšani telesni pripravljenosti, ki jo lahko skoraj brez truda pridobimo z uporabo električnih koles. Ljudje, ki jih imajo, jih namreč pogosteje uporabljajo in vozijo na večjih razdaljah kot bi jih po navadi prekolesarili na običajnem kolesu. Tudi utrujenost je nekoliko manjša. Vemo pa, da je vsaka aktivnost, dodana vašemu dnevu, zmeraj koristna. Ne glede na to, ali se gibate malo, saj pozitivni učinki na zdravje nastajajo tudi pri zmernih količinah.

Če kolesarite v službo, vam je pri uporabi navadnega kolesa morda včasih nerodno zaradi znojenja, zlasti v toplejših mesecih, ki so po navadi najbolj priljubljeni pri kolesarjih. Velika težava pri kolesarjenju na delo v lepih oblačilih je, da na delovno mesto prispete vsi prepoteni. Uporaba električnih koles lahko reši to težavo. Pri tej vrsti kolesarjenja se namreč manj naprezate in se bolj zanašate na pomoč električnega pogona. To velja zlasti za tiste, ki morate kolesariti v hrib, kar v Sloveniji ni redkost. Motorček pa vam pomagal tudi v zahtevnih pogojih in tako takšno kolo vaše kolesarjenje naredi veliko manj zahtevno, kot če kolesarite v smeri proti vetru ali navkreber.

Električna kolesaElektrično kolo S-BIKES M50E

Stroški električnega kolesa

Tudi stroški elektronskega kolesarjenja so obvladljivi. Kolikor je sprva naložba nekoliko višja kot pri običajnem kolesu, pa je električno kolo je zelo ekonomično za vožnjo. Električne polnilnice so večinoma javne, ali pa se polnijo iz vtičnic na standardni števec. Stroški niso visoki, saj napolniti baterijo za vožnjo v dolžini okoli 75 kilometrov stane veliko manj kot bencin za tako razdaljo. Takšno kolesarjenje je torej okolju prijazno, poleg tega pa je lahko zelo ugodno

Še ena prednost kolesa proti avtomobilu je, da ne boste plačevali parkiranja. Ne boste zgubljali časa z iskanjem parkirnega mesta, saj lahko kolo tudi zložite, vzamete s seboj v dvigalo in pustite kje v stavbi. Tako si zagotovite maksimalno varnost in prostor za shranjevanje. Tudi stojala za kolesa postajajo vse pogostejša in se pogosto nahajajo še bližje vratom kot mesta za invalide. prihranili boste torej tudi živce in denar. Ne omenjajmo, da za to vrsto kolesa ni potrebna nobena registracija, zavarovanje ali licenca. Tako ste na boljšem tudi v primerjavi z lastniki motornih koles.

Pri nakupu pazite na to, da je model, ki ga izbirate, kakovosten in vzdržljiv. Ogrodje mora imeti dovolj debele stene, vilice pa morajo prenesti višjo obremenitev. Še posebej pomembni so stabilen okvir in dobre zavore. Ne smemo pozabiti tudi na osvetlitev e-kolesa in svetila, zato pred nakupom preverite, da se luči na kolesu prav tako napajajo preko baterije. Če je baterija prazna ali potujete brez nje, je nujno, da luči za kolo delujejo ne glede na vse. V idealnem primeru bi bil na vsakem e-kolesu nameščen tudi dinamo.

Ko primerjate med seboj različne modele, je dobro pregledati zmogljivosti baterije in čas polnjenja, pa tudi težo in vrsto pogona ter moč motorja. Svetovali vam bodo v trgovini, a pazite na obliko informacij, da jih boste lahko primerjali med seboj. Priporoča se redno servisiranje in vzdrževanje, zato morate pred nakupom preveriti povezane stroške in cene znanih obrabnih delov. Nekoliko lahko prihranite, če kupite model iz pretekle sezone ali pa rabljen model.

Kolesa, kot sta S-BIKES M50E in ASKOLL EB2, imajo več pospeška kot običajna kolesa

Ta način kolesarjenja vam omogoča več pospeševanja kot konvencionalna kolesa in je lahko varnejši za vožnjo v zgoščenem mestnem prometu. Ta dodaten pospešek lahko namreč resnično pomaga pri manevriranju okoli avtomobilov in vas pripelje na cilj, ne glede na ves promet, ki se rad zgosti okoli njega. Modeli koles, kot sta S-BIKES M50E in ASKOLL EB2, pa omogočajo tudi raznoliko uporabo na raznih terenih, od gorskih poti do mestne vožnje. V tem pogledu električno kolesarjenje tudi pomaga manj zmogljivim, starejšim in ljudem s fizičnimi omejitvami, da uživajo v gibanju. Priporočljivo je za nadvse širok krog ljudi, ki se lahko brez pomoči udejstvujejo in imajo koristi od kolesarjenja. Ljudje, ki bi se zaradi fizičnih omejitev morali odreči kolesarjenju, lahko izkoristijo to možnost. Sem spadajo osebe z astmo, slabimi koleni ali srčnimi boleznimi. Tudi za starejše je tovrstno kolo lahko način, da ohranijo svojo neodvisnost, saj ga lahko vozijo dlje in ob tem potrebujejo manj naprezanja.  Tako se mobilnost širi tudi na šibkejše in ranljivejše skupine ljudi. Izberete pa lahko tudi model s preklopnim motorjem. Tako lahko kombinirate dva načina kolesarjenja, s čimer lahko povprečni športniki, tekmujejo z veliko bolj zmogljivimi športniki. Tako se spet odpirajo različne možnosti za uporabo na različnih terenih. Ne glede na to, ali imate mestno kolo, gorsko kolo, polno vzmetenje ali treking kolo. Posvetujte se s strokovnjakom pred nakupom in gotovo boste našli ustrezen model zase in za svoje bližnje.

Morda ti bo všeč tudi...