Pritlične hiše

Pritlične hiše so hiše, ki imajo samo eno, pritlično etažo. Ker so vsi bivalni prostori v pritličju, je s tem omogočena večja povezanost z zunanjostjo, saj lahko z uporabo steklenih vrat zagotovimo izhod na prosto praktično vsakemu prostoru. Čeprav je tloris pritličnih hiš nekoliko večji od tlorisa večnadstropnih hiš, s tem pa je nekoliko višja tudi cena nakupa hiše, je odsotnost stopnic lastnost, ki prepriča vedno več mladih družin, pa tudi starejših parov, za katere je pomembno, da v svojem bivalnem prostoru nimajo stopnic.

Pritlična hišaAtrijske hiše

Atrijske hiše omogočajo veliko mero zasebnost tudi v mestih

Prednost pritlične hiše je prav v tesnejšem stiku z okoliško naravo, vendar v gosteje naseljenih mestih bolj težimo k zasebnosti bivališča kot njegovi odprtosti. Atrijske hiše so pritlične hiše, ki so zidane v obliki črke L ali C in tako s svojo zasnovo ustvarjajo notranje dvorišče, atrij, ki nudi stanovalcem takšne pritlične hiše zasebnost, kot tudi tesno povezanost bivalne notranjosti z zunanjostjo. Atrij je lahko pokrit ali nepokrit, ker pa je umeščen v osrednjem delu med razvejanim tlorisom pritlične hiše, predstavlja povezovalni element vseh prostorov. Po želji ga lahko oblikujemo v vrt ali v teraso, ki nudi veliko sprostitve.

Prednosti in izzivi nakupa pritlične ali atrijske hiše

Pritlične in atrijske hiše imajo ponavadi večji tloris od večnadstropnih hiš, zato je zanje potrebna večja parcela. Ker imajo tudi več zunanjih površin glede na tloris, je pomembno, da so za gradnjo uporabljeni kvalitetni materiali, ki toplotno učinkovito zaščitijo cel objekt. Na voljo so v montažni izvedbi ali kot klasično zidane hiše, pokriva pa jih lahko ravna streha, ki ji daje sodoben videz ali klasična dvokapna streha. Pomembno je, da tloris pritlične hiše čim bolj izkoristi obliko in velikost parcele ter z atrijem omogoči, da notranji prostori neovirano prehajajo in se zlivajo z zunanjostjo.

Morda ti bo všeč tudi...