Proteini v prahu za regeneracijo mišic po vadbi

Proteini v prahu imajo pomembno mesto v prehrani športnikov. Kot verjetno veste, so prav beljakovine osnovni gradnik naših celic, še posebej pa mišičnih tkiv. Nujne so za rast in razvoj, zaradi česar je važno, da naša prehrana vsebuje dovolj beljakovin ali pa jih vnesemo z napitkih, ki jih pripravimo iz beljakovin v prahu. Zagotovo pa se naše potrebe precej razlikujejo, zato ni univerzalnega odgovora na vprašanje, koliko beljakovin je smiselno zaužiti dnevno. Vsekakor pa je mogoče zatrditi, da številni posamezniki težko pokrijejo svoje potrebe po beljakovinah zgolj s hrano – v takšnih primerih so smiselni beljakovine v prahu.

Komu vse se priporočajo proteini v prahu?

V preteklosti je veljalo prepričanje, da so beljakovine v prahu potrebne le za profesionalne športnike, predvsem za bodibilderje. Vendar pa se je v zadnjih letih to stališče precej spremenilo. Danes se tako mnogi rekreativni športniki, še posebej tisti, ki v prostem času radi obiskujejo fitnes, zavedajo, da so proteini v prahu skorajda nujen dodatek, in sicer tako za moške kot za ženske. Poleg tega, da beljakovine v prahu pomagajo pri oblikovanju postave, so to proteini za regeneracijo mišic, ki je zato možna v nadpovprečno kratkem času. Pri določanju, koliko beljakovin vaše telo dnevno potrebuje, ima vsekakor pomembno vlogo vaša telesna teža. Poleg tega pa je to odvisno od vaših ciljev – se trenutno osredotočate predvsem na hujšanje oz. izgubo odvečnih maščob ali pa vas bolj zanima povečevanje mišične mase. Zelo aktivni ljudje povsem logično potrebujejo več beljakovin. Pri tem je treba vedno paziti na dve skrajnosti. Po eni strani obstaja ogromno nevarnosti, če ne zaužijemo dovolj beljakovin, še posebej če v naši prehrani manjka t. i. esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more tvoriti samo. Da bi to preprečili, so izjemno koristne beljakovine v prahu. Po drugi strani pa z beljakovinami ne smemo pretiravati, kar pomeni, da jih ne smemo zaužiti več, kot jih dejansko potrebujemo, saj lahko to med drugim vpliva na težave z ledvicami. Preden se odločite za spremembo svoje prehrane oziroma vsakodnevnih navad, je torej smiselno, da se glede svojih potreb po beljakovinah (v prahu ali v obliki hrane, ki jo uživate) posvetujete s strokovnjakom. Z njegovo pomočjo boste precej lažje ugotovili, kakšen je optimalni vnos za vas, kar bo prineslo najboljše rezultate.

whey proteini v prahu

Kdaj naj se uživajo proteini: pred ali po treningu?

Ena izmed pogostih dilem je, kdaj so najbolj priporočljivi proteini – pred ali po treningu? Za večino strokovnjakov tu sicer ni posebnega dvoma. Odgovor na vprašanje, ali so boljši proteini pred ali po treningu, je tako “po”. Takrat je namreč nujna čim hitrejša regeneracija mišic, pri čemer imajo izjemno pomembno vlogo prav proteini. Regeneracija bo zagotovo mnogo uspešnejša, če boste neposredno po treningu zaužili proteine v prahu, pred vadbo pa se običajno bolj priporočajo ogljikovi hidrati, ki poskrbijo za hiter dvig energije, saj predstavljajo gorivo za naše telo, medtem ko so beljakovine gradniki. Seveda pa obstaja tudi tu nekaj prostora za prilagoditve, ki so povezane predvsem z vašimi osebnimi pričakovanji, zato nikakor ne bo odveč posvet s strokovnjakom oziroma z osebnim trenerjem.

Proteini nujni za regeneracijo mišic – v prahu še posebej praktični

Po vadbi so vaše mišice zelo »lačne«, zato potrebujejo hranila za hitro regeneracijo. Kot ste verjetno že ugotovili, so prav proteini izredno pomembni za regeneracijo. S proteini za regeneracijo mišic sicer ni dobro odlašati predolgo. Za čim uspešnejšo regeneracijo mišic se proteini v prahu priporočajo najpozneje v roku 45 minut, še bolje pa v 20 minutah po zaključeni vadbi. V takšnih trenutkih so vsekakor zelo praktični proteini v prahu (vanilija in številne druge vrste beljakovin v prahu), saj si je mogoče »obrok« iz praha hitro in enostavno pripraviti kar v fitnesu, še preden pridete domov. Takoj po vadbi je možna optimalna absorpcija beljakovin, tudi v prahu. Naš organizem lahko takrat izkoristi mnogo več beljakovin v prahu kot v katerem koli drugem obroku. Včasih kar do 50 odstotkov več proteinov – za regeneracijo mišic in druge procese. Če želite svojim mišicam zagotoviti učinkovito obnovo, jim torej čim prej priskrbite tisto, kar potrebujejo. Po vadbi pa prav tako pomaga malce ogljikovih hidratov, ki poskrbijo za povišanje ravni hormonov v telesu, kar bo pomagalo pri preprečevanju nepotrebne razgradnje mišic. Regeneracija bo posledično še boljša.

proteini okusi

Kakovostni proteini, okusi po izbiri – vanilija in druge možnosti

Izdelke znamke THE Nutrition najdete v spletni trgovini in v 13 poslovalnicah po vsej Sloveniji. Osrednje mesto v naši ponudbi imajo seveda prav proteini. Vanilija je zagotovo eden izmed najbolj iskanih okusov, vendar je to le ena izmed možnosti, ki jih imate, če vas zanimajo proteini. Okusi so lahko klasični, kot sta na primer vanilija ali čokolada, ali pa malce bolj eksotični. V naši izjemno raznoliki ponudbi boste brez težav našli okus proteinov v prahu za hitro regeneracijo mišic, ki vas bo povsem navdušil. Seveda pa so na voljo tudi povsem nevtralne različice. Izbirajte med različnimi velikostmi pakiranj in bodite pozorni na naše posebne akcije, ki vam prinašajo precejšnje prihranke pri nakupu!

Morda ti bo všeč tudi...