Rastlinjaki in steklenjaki

Rastlinjaki so pokrite strukture za gojenje zelenjave, nekaterega sadja, zelišč, lončnic in okrasnih rastlin, v katerih lahko kontroliramo toploto in vlažnost, rastline pa še dodatno varujejo pred močnim vetrom, premočnim soncem ter pred padavinami. Rastlinjaki so prekriti s folijo, ki ima UV zunanjo zaščito in notranjo protirosno zaščito.

Rastlinjaki RAR noviVrtni rastlinjaki

Vrtni rastlinjaki so namenjeni pridelavi zelenjave za lastne potrebe. Življenjska doba folije je med 6 do 8 let, konstrukcija rastlinjaka pa je izdelana iz vroče cinkanih cevi fi 40×1,2mm, ki prav tako omogoča dolgo življenjsko dobo. Vrtni rastlinjaki v širino merijo 4 ali 5 metrov, vsi daljši od šestih metrov pa imajo bočna okna z navijanjem za boljše in lažje zračenje.

Profesionalni rastlinjaki

Profesionalni rastlinjaki so prav tako narejeni iz vroče pocinkanih cevi in profilov, v podjetju »RAR novi« pa jih izdelujemo v dveh serijskih izvedbah: F-V širine 6, 8 in 9 metrov ter F-M širine 10 in 12 metrov z dodatnimi ojačitvami. Imajo bočno, strešno in čelno zračenje, s katerimi ustvarimo idealne pogoje za rast, opremimo jih pa lahko z namakalnim sistemom in sistemom ogrevanja. Zaradi velikosti nudijo profesionalni rastlinjaki dovolj prostora za vzgojo sadik cvetja, vrtnin, plodovnic, oljk in drugih rastlin, namenjenih za prodajo.

Postavitev rastlinjaka

Za postavitev rastlinjaka niso potrebni nobeni posebni pogoji – potrebujemo le dovolj veliko ravno in zavetrno površino na vrtu ali njivi. Glede na namembnost je morda le dobro premisliti njegovo sončno oziroma senčno lego.

Različne funkcije rastlinjakov

Rastlinjaki so prvotno namenjeni gojenju zelenjave, sadja, sadik, zelišč ali okrasnih rastlin, vendar njihova funkcionalnost s tem nikakor ni omejena. Rastlinjaki se lahko spremenijo v prekrasne poletne hišice, pokrite terase, nudijo zaščito za bazen ali zaščito avtomobila oziroma drugega imetja pred točo in ostalimi vremenskimi neprilikami.

Ostale prednosti rastlinjakov

Rastlinjaki nudijo številne prednosti:
kontrola temperature in daljša rastna doba: ker lahko v rastlinjaku temperaturo reguliramo in ker je temperatura znotraj pokrite in zavarovane strukture že v osnovi višja, z njo bistveno podaljšamo rasno sezono dolgo v jesen,
kontrola škodljivcev: rastlinjaki pomenijo pregrado med zunanjim svetom in rastlinami ter škodljivcem onemogočijo lahek dostop do našega pridelka,
omogoča delo v vsakem vremenu: naj zunaj dežuje, piha ali je hladno – vašega dela z rastlinami pa vam ni potrebno prekiniti zaradi neugodnih vremenskih razmer,
boljša rast rastlin: zelenjava in druge rastline v rastlinjaku ne uspevajo bolje le zaradi toplote, temveč tudi zato, ker pomenijo fizično pregrado pred vetrom, točo ali neposredni izpostavljenosti dežju. Znotraj rastlinjaka lahko ustvarite svoje pogoje, ki so najprimernejši za rastline, ki jih gojite.

Ne glede na to, ali ste le hobi vrtnar, bi želeli preskrbeti svojo družino s svežo in domačo zelenjavo ali je gojenje sadik in zelenjave vaš posel, rastlinjak vam bo gotovo odprl nove možnosti gojenja rastlin.

Morda ti bo všeč tudi...