Sezona rolerjev se je končno začela

Rolerji so v zadnjem desetletju postali priljubljen športni rekvizit, rolanje pa ena od priljubljenih oblik športne rekreacije. Rolerji so praktični tudi zato, ker lahko služijo kot prevozno sredstvo za premagovanje razdalj v mestih, namesto uporabe kolesa ali mestnega avtobusa.

Na rolerjih krepimo mišice nog, trupa in zadnjice, povečujemo koordinacijo in telesno vzdržljivost, pa še zabavno je. Strokovnjaki so izračunali, da v eni uri rolanja porabimo kar med 400 do 800 kalorij, odvisno od intenzivnosti vadbe. Rolerji so primerni tako za otroke kot za odrasle in so v zadnjih letih postali priljubljen način družinske rekreacije.

Rolanje

Rolerji so pravzaprav hibrid med drsalkami in kotalkami. Izumila sta jih dva ameriška hokejista, Scott in Brennan Olson, v osemdesetih letih preteklega stoletja, ko sta potrebovala dober približek drsalkam za treninge v poletnem času. In rodili so se – rolerji.

Rolerji za vsako priložnost

Danes obstaja veliko različnih vrst rolanja; ulično rolanje, rolerski parki, športna tekmovanja na rolerjih, hokej na rolerjih, hitrostno rolanje, downhill rolanje, slalom,… Prav zato je modelov rolerjev veliko in ob nakupu se je dobro pozanimati, kakšne so njihove specifike in si odgovoriti, kaj si od rolerjev želimo. V grobem lahko rolerje razdelimo na pet razredov.

  • Hitrostni rolerji
  • Rekreacijski rolerji.
  • Rolerji za inline hokej
  • Freestyle rolerji
  • Rolerji za ekstremno rolanje

Roler je sestavljen iz več delov in vsak del je pomemben za uporabnika. Roler tako razdelimo na čevelj, podvozje, koleščke, ležaje in zavoro.

Čevelj mora biti zračen in lahek, hkrati pa močan, vzdržljiv in odporen na udarce. Dobro ga je prilagoditi obliki naših stopal, preveriti, na katerih delih je podložen, oblečen v spominsko peno, saj je zaradi tega mnogo udobnejši. Običajno se zapenjajo z zatezalno zaponko, ko pa je čevelj zapet mora biti peta fiksirana, s prsti pa se ne smemo dotikati konca čevlja.

Podvozje rolerja je lahko narejeno iz različnih trdnih materialov; plastike, aluminija, titana, celo bambusa.

Ležaji za rolerje – od ležajev je odvisno, kako hitro se bodo vrtela koleščka rolerjev. Med proizvajalci rolerjev sta uveljavljeni dve splošni oznaki ležajev za rolerje – ABEC ali ILQ, ob čemer  višja številka pomeni večja natančnost izdelave ležaja. Ležaji za rolerje sodijo med sestavne dele, ki jih bomo morali občasno zamenjati zaradi obrabe. Življenjska doba ležajev za rolerje je odvisna tudi od vzdrževanja.

Koleščka za rolerje – tudi tu sta uveljavljeni dve splošni oznaki,  npr. 90mm 80A, pri čemer prva oznaka pomeni dimenzijo, druga pa trdoto koleščka za rolerje. Praviloma se z večjim koleščkom premikamo hitreje, smo pa po drugi strani manj okretni. Več večjih koles pomeni tudi daljše podvozje.

Zavora – pri rekreativnih rolerjih je že pritrjena na roler, pri višje cenovnih modelih pa je dodana posebej.

Otroški rolerji

Pri starosti okoli štiri leta, so otroci motorično in gibalno zmožni vožnje z rolerji. Pričnemo jih učiti potrpežljivo in počasi, da osvojijo pravo tehniko. Padci so pri tem neizbežni, zato otroka opremite s ščitniki za rolerje in primerno varnostno čelado. Otroški rolerji so običajno nastavljivi, da jih lahko otrok uporablja nekaj sezon zapored. Imajo zaponko za vpenjanje, jeklene ležaje ter podvozje, ki je običajno iz trde plastike. Nekateri modeli imajo na kolescih vgrajene LED diode, ki med vožnjo zasvetijo in tako pripomorejo k boljši vidljivosti. Rolerji za otroke naj bodo opremljeni s počasnejšimi ležaji, za tiste z več znanja pa so priporočljivi hitrejši ležaji.

Priporočljivo je tudi, da svoje prve korake na rolerjih otroci osvojijo pod strokovnim in izkušenim vodstvom. Učitelji rolanja so strokovno podkovani, imajo izkušnje z učenjem in znajo motivirati tečajnike ter jim hkrati predstaviti rolanje na tako, da se bodo z njim ukvarjali tudi pozneje. Prvi stik z rolanjem naj bo za otroke zabaven, raznolik in primeren njihovi starosti. Tečaji rolanja so različno dolgi, minimalno število ur za začetnika na rolerjih pa je vsaj pet.

Rolerji in varnost

Padci so neizogiben del športne rekreacije z rolerji, zato je potrebno izpostavljene dele telesa zaščititi. Kolena, komolci, dlani in glava so pri rolanju izpostavljeni udarcem, modricam in odrgninam, v bolj ekstremnih primerih pa tudi zlomom in zvinom.

Ščitniki za rolerje so standardizirani in ob nakupu bodimo pozorni na oznake. Evropski standard zahteva in uveljavlja metodo testiranja ergonomičnosti, varnosti, udobja, prileganja, trpežnosti, zaščite pred drgnjenjem in udarci za ščitnike za zapestja, dlani, kolena in komolce pri rolanju. Ščitniki za rolerje so na voljo v različnih velikostih in barvah.

Ščitniki za rolerje

Najpomembnejša zaščitna oprema pri rolanju pa je varnostna čelada, saj tako glavo zaščitimo pred morebitnimi poškodbami, ki so lahko tudi smrtno nevarne. Čelade so izdelane tako, da absorbirajo udarec in v veliki meri preprečijo tudi pretres možganov. Ob nakupu je priporočljivo preveriti, katere varnostne certifikate ima čelada, prav tako je dobro vedeti, da ni vsaka čelada primerna za vsak šport. Pri čeladah je pomembno tudi zračenje, saj nam le to nudi udobje in prijetnejše rolanje. Lažje čelade so običajno dražje in izdelane iz bolj kakovostnih materialov ter prijetnejše za nošenje, saj nas njena teža manj ovira pri športni aktivnosti.

Morda ti bo všeč tudi...