Rolkanje je od sedemdesetih let prejšnjega stoletja v porastu

Rolkanje (skate board) je vožnja ali izvajanje gibalnih trikov na rolki – deski na štirih kolesih. Rolkamo lahko za šport ali rekreacijo. Rolka izvira iz Združenih držav Amerike in je povezana z urbanim življenjem, gibanju po betonu in asfaltu. Sprva so rolko uporabljali surfarji v času, ko na morju ni bilo valov. Gibanje na surfu in na rolki je namreč zelo podobno.

V sedemdesetih letih preteklega stoletja se je iz rolkanja razvila prava subkultura, ki je zajemala tako stil oblačenja, izražanje (glasba, sleng, umetnost) in način življenja. Prve rolke so imele širše deske in kolesa bližje skupaj, zaradi česar so bile precej nestabilne. Naravni razvoj rolke je vodil do širših desk in podvozij, kar je omogočilo vožnjo tudi po bolj zahtevnem terenu, denimo suhih rečnih jarkih ali praznih domačih bazenih. Ko so se razvili parki za rolkanje (skate park), so se skupaj z njimi razvili tudi vse mogoči rolkarski triki. Obvezni del dobro opremljenega parka za rolkanje so nizki zidovi, skakalnice in rampe.

Rolka

Triki na rolki

Ko se rolkar z veliko hitrostjo približa določenemu objektu se, preden ga doseže, prime za rolko spredaj in se na rolki obdrži, medtem pa preleti rob objekta pred seboj – ta trik se imenuje zgodnji prijem (early grab). Je zelo priljubljen med rolkarji, saj daje občutek letenja.

Še eden od popularnih rolkarskih trikov je tako imenovani boneless trik, ko rolkar drži rolko in hkrati sprednjo nogo dvigne z rolke. Z roko dvigne rolko na določeno višino pred prednjo nogo in se prične spuščati nazaj k tlom.

Triki vključujejo skoke, rotacije in preprijeme v zraku. Najvišji zabeleženi skok z rolko je leta 2000 izvedel rolkar Danny Wainwright in skočil v zrak 114 centimetrov visoko.

Zvrsti rolkanja

V grobem rolkanje delimo na 4 zvrsti. Prosti slog (free style) – ko rolkar trike izvaja na ulici, po pločnikih, ograjah, stopnicah in rampah. Bolj adrenalinska zvrst rolkanja je ulični slog (street style), kjer so hitrosti višje in triki na uličnih elementih bolj drzni. Half pipe oziroma vert je slog, kjer se rolkarji spuščajo po polkrožnih rampah in izvajajo različne trike (od salt do več kot dva metra visokih skokov). Flatland pa je slog, ko rolkar trike izvaja zgolj na tleh in je podoben baletu na rolki.

Rolkanje

Rolkanje prvič na olimpijadi

Leta 2020 bo rolkanje prvič postalo uradni šport na 32-ih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu na Japonskem, kar za ta šport  predstavlja veliko prelomnico. Na kvalifikacije se pripravlja tudi Slovenec Timotej Lampe Ignjić, ki rolkanje trenira dvakrat dnevno. Njegovi treningi vključujejo tako trike na rolki kot tudi vaje za gibljivost, vzdržljivost in moč v telovadnici. Mednarodnih tekmovanj v rolkanju se udeležuje zadnjih 10 let ter niza uspeh za uspehom.

Ključni sta gibljivost in koordinacija

Z rolkanjem urimo koordinacijo, gibljivost, ravnotežje, natančnost ter orientacijo v prostoru. Ko rolko kupimo otroku, je najpomembneje, da se rolkarskih podvigov loti pravilno in postopoma, da mu ohranjanje ravnotežja na rolki ne vzame veselja in da ne obupa. Dobre osnove omogočajo stabilnost na rolki, dober odriv in prijetno vožnjo. Nekaj urni tečaj bo navdušence vseh starosti seznanil z vlogo rotacije na rolki in prenašanjem težišča. Obvezna je tudi uporaba zaščitne opreme – čelada, ščitniki za kolena, komolce in zapestja.

Rolke za otroke

Rolke za otroke so običajno manjše in krajše, zgornji del je izdelan iz plastike, lesa, ali kombinacije obojega, podvozje za pritrjevanje kolesc je aluminijasto. Kolesa so različnih trdot, ležaji koles pa so običajno izdelano iz ogljikovega jekla. Rolke za otroke so živih barv in barvnih kombinacij, z nosilnostjo do 60 kilogramov. Rolke Penny ponujajo več kot 15 različnih modelov rolk za otroke, pohvalijo se lahko z močnejšimi materiali iz vezane plošče, kot so običajno izdelane rolke. Opremljene so s poliuretanskimi kolesi, za katere je značilna visoka odpornost na abrazijo ter vibracije. Rolke Penny  lahko obremenimo do 100 kg teže in so primerne za uporabnike vseh starosti. Najpopularnejši modeli rolk Penny so Penny rolka Joker Nils ABEC7, Penny rolka Gold in Penny rolka Nils Extreme, opremljena z LED lučkami.

Rolke Longboard

Rolke Longboard so daljše, širše in po obliki bolj raznolike od klasičnih rolk. Imajo večja kolesa, kar omogoča večjo hitrost. Uporabljajo se pri rolkanju po trših in bolj robustnih terenih, ker so stabilnejše, se na longboard rolkah da izvajati več drznejših trikov. Običajno so izdelane iz trdega lesa (bambus, javor, hrast). Prav ta oblika in zasnova desk je najbolj podobna gibanju deske po vodi in daje občutek surfanja po morskih valovih.

Kam na rolkanje

Če vas je prevzela ideja o rolkanju in bi se z rolko radi zapeljali po urejenih površinah parka za rolkanje, Slovenija ponuja dobro izbiro. V Ljubljani so na voljo štirje urejeni skate parki – v Šiški, Zupančičevi jami, v Savskem naselju in v Tivoliju. Skate parke je tudi v Novi Gorici, pumptrackov je v Sloveniji več in so namenjeni tako BMX-om, skirojem, rolkarjem in rolerjem. Nahajajo se v Medvodah, Rušah, Naklem, Viru pri Domžalah, Ajdovščini, Izoli, Novem mestu, Dolenjskih toplicah in Miklavžu.

 

Morda ti bo všeč tudi...