Kako do vrhunskih kovinskih izdelkov po svojem okusu

Kako do vrhunskih kovinskih izdelkov po svojem okusu

Kovinski izdelki so pogosti del opreme vsakega doma. Ker je kovina tako trpežen material, je nepogrešljiva pri vrtnem pohištvu, ograjah, nadstreških in na vseh delih, ki so vremensko bolj izpostavljeni. Sicer je tudi kovino potrebno ustrezno zaščititi, vendar je kljub temu neprimerno bolj trpežen material od na primer lesa. Ker je kovina zelo trden material, se lahko uporabi v zelo minimalističnih izvedbah, kar pripomore k elegantnejšemu videzu. To lepo ilustrira primerjava vitrine, ki ima samostoječe kovinsko ogrodje, z vitrino, ki je umeščena v večjo strukturo lesene omare. Ni torej čudno, da se kdaj odločimo, da potrebujemo nov kovinski izdelek, ki bo vizualno popestril naš dom, hkrati pa bo še visoko funkcionalen.

Galvanizacija

Oblikovanje kovinskih izdelkov

Vsak vrhunski izdelek se začne z idejo. Mogoče potrebujemo novo ograjo na balkonu, razširjamo nadstrešek nad teraso ali pa bi naš vrt popestrilo prav posebno izdelano kovinsko pohištvo. Velja pravilo, da bolj unikatni izdelki potrebujejo zahtevnejšo zasnovo. Če že imamo idejo, kakšne oblike naj bi prevladovale, ali vzorec, ki bi se dopolnjeval s kakšnim drugim elementom v svojem domu, je najprej dobro to skicirati na papir. Bolj izdelano končno podobo bomo imeli v glavi, lažje bomo idejo razložili mojstru, ki nam bo ta izdelek naredil. Seveda je pri tem dobro ostati tudi malo fleksibilen, saj nam bodo šele mojstri povedali, ali so naše ideje izvedljive v praksi in ali jih je mogoče potrebno prilagoditi ter poenostaviti.

Izdelava kovinskih izdelkov

Izdelava vrhunskih kovinskih izdelkov je najbolj ključen korak do izpolnitve naših želja. Dobro je vedeti, da je na tržišču mogoče izbirati med preoblikovalci kovin in oblikovalci. Oblikovalci kovin so na primer strugarji, ki kovine zgolj oblikujejo, preoblikovalci pa so izurjeni še v preoblikovanju in izdelavi zares vrhunskih in unikatnih izdelkov. Za zahtevnejše projekte je tako najbolje, da se odločimo za mojstra preoblikovalca kovin, ki ga je dobro vključiti že v začetno fazo načrtovanja, saj nam bo s svojimi izkušnjami znal praktično svetovati pri oblikovanju izdelka. Skupaj z njim se odločimo še za najbolj primeren material, ki bo tako po konstrukciji kot tudi po videzu najboljša izbira. Nato nam bom preoblikovalec kovin izdelek še izdelal. Tehnike za izdelavo naročila se prilagajajo želenemu končnemu rezultatu, največkrat pa se uporablja upogibanje kovin, rezanje, struženje in drugo preoblikovanje. Ker je kovina zelo trd material, je strojna obdelava najbolj običajna, čeprav določeni rokodelski izdelki zahtevajo tudi precejšnjo mero ročnega dela. To še zlasti velja za spajanje različnih kovinskih delov, ki je običajno opravljeno z varjenjem.

Galvanizacija postopek

Zaščita kovinskih izdelkov: galvanizacija je najučinkovitejša

S preoblikovalcem kovin se je potrebno odločiti še za ustrezno zaščito naše nove kovinske pridobitve. Na voljo imamo več postopkov, odločitev zanje pa je odvisna od materiala, za katerega smo se odločili, in od kraja, kjer bo kovinski izdelek umeščen. Kovinski izdelki na prostem namreč zahtevajo večjo zaščito kot pa izdelki, ki bodo v notranjosti hiše in tako relativno dobro zaščiteni pred vremenskimi vplivi, kot je vlaga. Najpogostejši postopek zaščite kovine je galvanizacija, ki je postopek nanosa tankega sloja kovine, ki ima dobre antikorozijske lastnosti, na drugo kovino. Najobičajneje gre za nanos cinka, ki zaščitijo železo od petdeset do sto let. Galvanizacija se lahko izvede še z bakrom, nikljem, kositrom ali celo zlatom. Vsaka kovina popestri osnovni izdelek z lepim kovinskim bleskom. Za galvanizacijo izdelkov običajno poskrbi kar preoblikovalec kovin, ki prilagodi izbiro izvajalca glede na svoje izdelke. Ponudnik mora namreč imeti primerno opremo za galvanizacijo specifičnih rokodelskih izdelkov, da je proces galvanizacije narejen profesionalno. To je še posebej pomembno pri galvanizaciji cevi in ostalih votlih predmetov, kjer je kvalitetna oprema za galvanizacijo ključna za zaščito vrhunskih kovinskih izdelkov.

Montaža vrhunskih kovinskih izdelkov

Montaža je zadnji korak, ki nas loči od naših novih kovinskih izdelkov. Če gre za kovinsko vrtno pohištvo ali kakšne druge samostoječe predmete, ne moremo zares govoriti o montaži, saj kovinski predmet samo umestimo v prostor, kjer smo si ga zamislili. Ko pa gre za trajnejšo pridobitev našega doma, kot je ograja ali nadstrešek, je kakovostna montaža ključnega pomena. Preoblikovalci kovine imajo v svojo ponudbo vključen tudi ta korak, saj najbolj poznajo namen in značilnosti kovinskega izdelka, ki so ga naredili. Montaža mora biti izvedena brezhibno in natančno, da bo kovinski izdelek čim dlje služil svojemu namenu.

Vzdrževanje kovinskih predmetov

Izdelki iz kovine so zelo trpežni in obstojni. S pravim vzdrževanjem so namreč kovinski predmeti obstojni več stoletij, zato je priporočljivo, da vzdrževanju svojih novih kovinskih predmetov posvetimo nekaj časa. Če smo se med izdelavo odločili za zaščito s pomočjo galvanizacije, so skrbi povečini odveč, saj je galvanizacija z nanosom nove plasti kovine osnovni predmet zaščitila pred korozijskimi vplivi okolja. Če pa se zaradi drugih razlogov nismo odločili za postopek galvanizacije, nam preostane še en postopek zaščite kovinskih predmetov in to je barvanje. Z barvanjem na kovino nanosimo plast barve, ki kovino zaščiti pred vlago in drugimi vplivi okolja. Slaba stran barvanja pa je, da je potrebno barvno plast občasno obnavljati, da njena zaščita ne popusti.

Morda ti bo všeč tudi...