Sončna elektrarna – subvencija s strani Eko sklada olajša nakup

Sončna elektrarna subvencija

Sončna energija predstavlja najbolj čist in perspektiven obnovljivi vir energije, zato je sončna elektrarna (subvencija s strani države močno olajša investicijo) smotrna odločitev in rešitev, za katero se odloča vse več slovenskih gospodinjstev. Izkoriščanje sončne energije je pravzaprav neomejena, okolju prijazna in – če odštejemo stroške investicije v sistem in njegovo vzdrževanje – tudi brezplačna.

Razvoj sončnih celic hitro napreduje, tudi cene zadnja leta močno padajo, v zadnjih desetih letih so se celo skoraj prepolovile. Da je sončna elektrarna za gospodinjstvo tako zelo priljubljena gre zasluga tudi državi, saj ta s pomočjo subvencij spodbuja investicijo v sončno elektrarno. Eko sklad lahko krije do petine stroškov nakupa in priklop samooskrbne sončne elektrarne. Subvencija tako lahko močno olajša investicijo.

V aprilu 2017 so prišli novi svežnji Ekosklad subvencij za sončne elektrarne. Tokrat Slovenija ne subvencionira vsako kWh, ki jo proizvede sončna elektrarna, temveč je subvencija vezana na velikostielektrarne in izplačana ob zaključku investicije. Velikost sončne elektrarne določimo glede na porabo električne energije in pokrivanje te s samopreskrbo. Dodatno država subvencionira postavitev sončnih elektrarn s podelitvijo ugodnih Ekosklad kreditov.

Kaj je sončna elektrarna – opis

Vas zanima opis sončne elektrarne? Opis boste našlli v naslednjih vrsticah. Glavni princip sončne elektrarne je, da sončno energijo pretvori v električno, to pa naredi s pomočjo sončnih celic, ki so osnovni gradniki fotonapetostnih modulov. Fotonapetostni moduli predstavljajo srce sončne elektrarne, seveda pa so za priklop sončne elektrarne nujni tudi razsmerniki, pritrdilna konstrukcija, zaščite in priključno merilno mesto.

Fotonapetostni modul je element sončne elektrarne, kjer se energija svetlobe pretvarja v električno energijo. Modul je sestavljen iz več zaporedno vezanih sončnih celic (med 36 do 72 kos/modul), katere se umestijo med površino kaljenega stekla in posebne EVA folije. Robovi takoimenovane sendvič konstrukcije se zatem zatesnijo z aluminijasto folijo, na hrbtno stran modula pa se montira priključno dozo. Vse skupaj se nato uokviri v aluminijast okvir.

Glede na tipe vgrajenih sončnih celic so fotnapetostni moduli lahko narejeni iz kristalnih celic (polikristalni in monokristalni moduli) ali pa iz amorfnega silicija.

priklop sončne elektrarne

Sončna elektrarna za gospodinjstvo – postavitev mora upoštevati vse dejavnike okolja in stavbe

Priklop sončne elektrarne predstavlja dobro investicijo, ki koristi tako okolju kot denarnici, pomembno pa je, da še v času načrtovanja upoštevate, da je za sončno elektrarno bolj kot subvencija pomembno to, da upoštevate vse dejavnike okolja in stavbe. Le tako bo izkoristek sončne elektrarne optimalen. Dobro načrtovanje pa posledično vpliva tudi na obratovanje in vzdrževanje sončnih elektrarn v Sloveniji.

Morda ti bo všeč tudi...