Zakaj so sončne elektrarne za samooskrbo vse bolj priljubljene?

Sončna elektrarna za vikend postaja vse bolj priljubljen sistem samooskrbe z električno energijo. Sončne elektrarne za samooskrbo se nameščajo že leta, vendar so sistemi dan danes vse bolj dostopni, povezujemo pa jih tudi z velikim prihrankom. Izkoristek sončnih elektrarn je velik, cena njihove namestitve pa je dan danes izjemno konkurenčna. Sončne elektrarne se dan danes upodabljajo za neposredno ogrevanje stavb ali vode (preko sončnih žarkov), proizvajanje električne energije, pa tudi za pridelavo biomase, ki poteka s fotosintezo.

Kako sončne elektrarne dejansko delujejo in kakšen je njihov izkoristek?

Fotovoltaika nam omogoča neposredno prevajanje sončne svetlobe v električno energijo. Proces poteka s pomočjo polprevodniških materialov, kot je na primer silicij. Ko v sončni celici na spoj dveh tipov polprevodnih materialov pade svetloba, se ustvarjajo pari elektron-vrzel. Ti pari se nato pod vplivom vgrajenega električnega polja ločijo in zaradi ločitve naboja na priključnih sponkah sončne celice nastane električna napetost, ki poganja električni tok. Povprečne sončne elektrarne imajo približno 10% učinek, medtem ko imajo tiste nekoliko kakovostnejše tudi do 20% izkoristek.

sončna elektrarna vikend

V podjetju Sol Navitas ponujamo pestro izbiro sončnih elektrarn za vikend

Tudi v podjetju Sol Navitas se ukvarjamo s postavitvijo sončnih elektrarn za vikend. Sončne elektrarne za vikend, ki jih ponujamo pri nas so kakovostne in trpežne ter bodo pripomogle k zmanjšanju stroškov porabe električne energije na vikendu. Sisteme lahko namestimo tako na fasade kot tudi na strehe želenega objekta. V primeru, da bi želeli sončno elektrarno postaviti drugje, je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, ki ga navadno povezujemo z večjimi stroški postavitve sončne elektrarne in se zato temu navadno izogibamo.

Sončna elektrarna mora zagotavljati tudi nekaj specifik, ki so nujne, da lahko zagotovimo določeno mero varnosti objekta in okolice. Elektrarna mora zaradi preprečitve električnega udara v vsakem trenutku omogočati izklop iz distribucijskega omrežja, hkrati pa mora zagotavljati tudi, da je v napravi za samooskrbo v izključenem stanju zagotovljena mala napetost (ELV), ki je največ 50 V izmenične napetosti oz. največ 120 V enosmerne napetosti. To pomeni, da se za te elektrarne lahko uporabljajo samo mikroinverterji ali pa inverterji v kombinaciji z optimizatorji.

sončna elektrarna za samooskrba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaj vse mora storiti lastnik sončne elektrarne pred njeno uporabo

Lastnik sončne elektrarne mora z dobaviteljem električne energije skleniti pogodbo. S to pogodbo se stranki dogovorita, da se oddana električna energija kompenzira s prevzeto električno energijo v obračunskem obdobju enega leta. Za količino delovne električne energije, prevzeto in oddano preko merilnega mesta, na katerega je priključena naprava, se uporablja enotarifno merjenje električne energije. Lastniku elektrarne se pri obračunu upošteva tista količina elektrike (kWh), ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano delovno električno energijo.

Kakšna je velikost sončne elektrarne za vikend in kakšna je njena konstrukcija?

Seveda pa je pri namestitvi sončne elektrarne za vikend pomembna tudi njena velikost in sistem nosilne konstrukcije. Velikost elektrarne za samooskrbo je navzgor omejena na 11 kW. Če se zgodi, da proizvedemo več električne energije, kot pa smo je porabili, viške energije dobavitelju prenesemo brezplačno. Zato je najbolj optimalno postaviti elektrarno, ki bo letno proizvedla ravno toliko ali malo manj elektrike, kot je porabimo – pri postavitvi sončne elektrarne za vikend pa je to še posebej pomembno, saj navadno porabimo manj električne energije, kot bi je porabili doma.

Konstrukcija sončne elektrarne za vikend je izdelana iz aluminija, proizvedena pa je bila v našem podjetju. Materiali so trpežni in kakovostni, življenjska doba konstrukcije pa je tako dolga. Zaradi tega lahko ponudimo tudi 10 letno garancijo, zagotovimo pa lahko tudi, da zaradi montaže sončne elektrarne ne bo prišlo do zamakanje strehe, kar v veliko primerih povzroča skrb strankam. Konstrukcija zagotavlja kakovostno rešitev tudi za najzahtevnejše.

Kateri materiali so pri izdelavi sončnih elektrarn za vikend uporabljeni?

Pri izdelavi sončnih elektrarn za vikend uporabljamo solarne (fotonapetostne) module slovenskega proizvajalca Bisol serije Premium mono. V dogovoru s stranko, lahko v sončne elektrarne, namesto omenjenih, vgradimo tudi solarne module katerega od vodilnih svetovnih proizvajalcev, kot so Trina Solar, Yingli Solar ali Luxor Solar, samooskrba z električno energijo bo tako še bolj učinkovita.

Vas zanima več o sončnih elektrarnah za vikend in o njihovem delovanju? Oglejte si našo spletno stran, kjer lahko najdete več informacij tudi o sami konstrukciji sončne elektrarne ter si ogledate že nekatere postavljene sončne elektrarne za vikend. Poleg tega na spletnih straneh Eko sklada ne spreglejte subvencij, ki so za namestitev sončne elektrarne ponujene. S pomočjo subvencij, ki so ob odločitvi za postavitev sončne elektrarne za vikend, relativno enostavno dostopne, bo investicija v sončno elektrarno še ugodnejša. Poleg tega pa se je pred namestitvijo elektrarne potrebno seznaniti tudi z Uredbo o sončnih elektrarnah. V primeru dodatnih vprašanj smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po te-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja ki se vam pred nakupom sončne konstrukcije še zastavljajo ter vam tako pomagali pri odločitvi o nakupu sončne elektrarne za vikend.

Morda ti bo všeč tudi...