Adria Airways v stečaju, kaj to pomeni za kupce letalskih kart?

Te dni po naši državi odmeva žalosten konec letalskega prevoznika. Na televiziji smo priče razočaranim delavcem, ki se počutijo ogoljufane. Veliko družin se je znašlo na robu preživetja. Nekateri odhajajo po nove službe v tujino, drugi se bodo prijavili na Zavod za zaposlovanje. Skupno vsem pa je, da so bodo ostali brez zagotovljenih plač.

Delavci se obračajo tudi na pomoč odvetnikov. Odvetnik za gospodarsko pravo, ki strankam svetuje in jih zastopa v postopkih insolventnosti, lahko razloži, kdaj in na kakšen način lahko delavec uveljavlja svoje terjatve.

Stečaj

Ali lahko delavec dobi plačo od družbe, nad katero je začet stečajni postopek?

Ko je nad družbo začet stečajni postopek, družba plač ne izplačuje več. Lahko pa odvetnik svetuje delavcem, katere so tiste terjatve, ki jih lahko zoper družbo uveljavlja. Odvetnik lahko dokaj dobro napove verjetnost izplačila, delavcem pa lahko svetuje tudi druge rešitve. Včasih je mogoče dobiti določeno pomoč tudi iz drugih naslovov, ne le od družbe, ki je šla v stečaj. Slovenija kot socialna država omogoča več možnosti, da delavci lahko prebrodijo najhujše.

Poleg zavarovanih terjatev (s hipotekami, najbolj tipičen primer so krediti), odvetniki opozarjajo, da obstajajo tudi prednostne terjatve, med katere sodijo plače in nadomestila le-teh za zadnjih šest mesecev pred začetkom postopka, poleg tega pa tudi odškodnine za poškodbe, ki so povezane z delom in za poklicne bolezni, pa tudi neizplačane odpravnine, nadomestila za neizrabljen letni dopust za tekoče leto, …

Kaj se zgodi s kartami, ki sem jih kupil od Adrie, kdo mi bo vrnil denar?

Odvisno je, ali ste karte kupili neposredno od Adrie ali od kakšne agencije. Če ste karte kupili od agencije, imate boljše možnosti in vam priporočamo, da se obrnete na agencijo in njih vprašate, kakšni so pogoji vračila. Včasih je potrebno kupiti nove karte in lahko kupec ostane tudi brez vračila. V tem primeru mu na koncu vseeno ostane možnost, da odvetnik zanj v stečajni postopek prijavi terjatev in upa, da bo terjatev vsaj v kakšnem odstotku poplačana.

Kako prijavim terjatev v stečajni postopek?

Glede prijave terjatve v stečajni postopek vam lahko svetuje odvetnik, ki vam tako prijavo lahko tudi sestavi. Predvsem je pomembno, da prijava vsebuje vse podatke, ki jih zahteva zakon, da se jo prijavi pravočasno (v treh mesecih, odkar je začet stečajni postopek), da vsebuje ustrezni zahtevek. Obvezno je treba paziti tudi na to, ali gre za zavarovano terjatev – zavarovanja je treba izrecno navesti in priložiti dokaze.

Morda ti bo všeč tudi...