Tamponi – zanesljiva in zdrava zaščita v vsaki okoliščini

Tampon je ženski higienski pripomoček, ki je narejen zato, da vstavljen v nožnico, med menstruacijo vpija menstrualno kri. Če je pravilno vstavljen, ga samo telo drži lepo na mestu, saj zaradi vpijanja menstrualne krvi njegova površina nabrekne. Narejeni so iz različnih mehkih, stisnjenih, naravnih ali umetnih vlaken, oblikovani tako, da je njihovo vstavljanje povsem preprosto. V zadnjem času so zlasti aktualni tisti, izdelani iz organskega ali navadnega bombaža. Poznamo klasične in aplikatorske tampone, obstajajo pa tudi takšni z dodanimi snovmi, kot so na primer probiotiki, ki pripomorejo pri ohranjanju in vzdrževanju zdravega ravnovesja mikroorganizmov v naši nožnici. Izbiramo lahko med  različnimi kombinacijami vpojnosti in velikosti, ki jih označujejo oznake super, normal ali mini. Tisti z oznako super so primerni za dekleta in ženske z močno menstruacijo, oznaka mini pa navadno označuje tiste, ki so namenjeni mladim dekletom, ali dekletom in ženskam s šibko menstruacijo. Tampone menjamo redno, vsaj vsake 4 ure, če je potrebno tudi večkrat, ni pa jih potrebno zamenjati vsakič, ko gremo na stranišče. Odstranjujemo jih tako, da med tem, ko se z rahlo razprtimi koleni usedemo na straniščno školjko (ali pa malce počepnemo), nežno in enakomerno potegnemo za vrvico, pod približno istim kotom, kot smo jih vstavljali. Mišice naj bodo med tem sproščene. Uporabljamo jih le v času menstruacije in le po enega na enkrat. Nočna raba tamponov ni priporočljiva.

Tamponi iz organskega bombaža

Ženska v svojem življenju porabi približno 17.000 vložkov in tamponov. Ob tako veliki številki se je smotrno vprašati kaj vstavljamo v svoje telo, oziroma iz kakšnega materiala so naši higienski pripomočki sploh narejeni, številni so namreč iz sintetičnih materialov, ki so koži neprijazni in škodljivi zdravju. Pogosto vsebujejo superabsorbente, katerih naloga je aktivno vpijanje menstrualne krvi, hkrati pa vpijajo tudi precej vlage iz nožnice, kar povzroča da se tampon drgne ob presuho kožo, kar našo nožnico draži in lahko celo povzroči vnetje. Če govorimo o sintetičnih snoveh, ki so velikokrat prisotne v tamponih, ne smemo pozabiti omeniti dišav, ki lahko rušijo naravno floro nožnice in okolice spolovila. V nekaterih primerih so le-te karcinogene, vsebujejo alergene, vplivajo na reproduktivno delovanje ali pa motijo delovanje endokrinih žlez. V tamponih namesto bombaža pogosto najdemo tudi rajon in poliester, katerih vlakna lahko poškodujejo nežno nožnično tkivo, zlasti rajon, ob vstavljanju in odstranjevanju tampona, pogosto povzroča celo majhne ureznine na vaginalni steni.

Torej, kakšna naj bo naša izbira, ki nam ob dolgoletni uporabi ne bo povzročila škode, hkrati pa nam bo vseeno zagotovila maksimalno kakovost in vpojnost? Zanesljivo najboljši so tamponi, ki so narejeni iz 100 % organskega bombaža, ki je že sam po sebi zelo vpojen, namreč  količina tekočine, ki jo lahko vpije, doseže vsaj 27-kratnik lastne teže, kar pomeni, da so superabsorbenti v kombinaciji s tem materialom, že v osnovi popolnoma nepotrebni. Bombaž ne vsebuje strupenih primesi, prepušča zrak in vlago, ter koži omogoča neomejeno kroženje toplote, hkrati pa ne draži in ne spreminja pH vaše sluznice. Če smo občutljive sorte, ali celo nagnjeni k vnetjem, je to vedno izbira, ki je ne bomo obžalovali.

Tamponi

Tamponi Natura Femina so ekološki izdelki najvišje kakovosti, izdelani za ženske, z visokimi merili, ki si z njimi zagotovijo idealen pripomoček za svoj življenjski stil. Ne vsebujejo klora, parfumov in superabsorbentov, zato so primerni tudi za ženske, ki so zaradi preobčutljivosti, nad običajnimi tamponi morda že obupale. Na voljo so izdelki iz bombaža ali organskega bombaža, izbiramo pa lahko tudi velikost oziroma raven vpojnosti. Blagovni znamki Natura Femina in Natura Femina Organic sta simbola za popolno zaščito ter skrb za zdravje naših intimnih predelov.

Tamponi z aplikatorjem

Različica tamponov, ki so na voljo z dodanim aplikatorjem, je izdelana iz bombažnih, naravno vpojnih vlaken, svojim uporabnicam pa omogoča lažje in enostavnejše vstavljanje z aplikatorjem ter hkrati zagotavlja popolno varnost in čistočo tudi v primerih, ko ne moremo primerno poskrbeti za higieno svojih rok. Tamponi so dvakrat zavarovani. Vstavljeni so v primerno tanko aplikatorsko cevko in nato še oviti v zaščitno folijo. Na voljo so tudi mladim uporabnicam, ki se s tovrstno zaščito pri menstruaciji spoznavajo prvič. Bombažni higienski aplikatorski tamponi mini so primerni za dekleta in ženske s šibko menstruacijo ter vse, ki tampone uporabljajo prvič, med tem ko so različice z oznako normal in super primerne za dekleta in ženske s srednje močno ali močnejšo menstruacijo.

Tamponi za plavanje

Tamponi za menstruacijo so v osnovi narejeni zato, da vpijajo menstrualno kri, tamponi za plavanje pa poleg tega tudi ščitijo nožnico pred vstopom vode. Za razliko od ostalih tamponov, ki prepuščajo vodo in niso primerni za plavanje, le-ti vsebujejo najnovejši patent medicinske hidrofobne zapore, oziroma funkcijo Aqua block, ki tamponu preprečuje, da bi vpijal vodo od zunaj. Za to poskrbi posebna vlaknovina Tencel. Priporočamo jih tudi ženskam, ki nimajo menstruacije, saj našo nožnico ščitijo pred morebitnimi infekcijami in spremembami nožnične flore, primerni pa so tako za športno kot rekreativno plavanje.

Morda ti bo všeč tudi...